Ο Ράι (Ράιλαντ) Πίτερ Κούντερ (γενν. 1947) είναι Αμερικανός κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός. Έχει παίξει εκτός άλλων και με τους Taj Mahal και Rolling Stones.

Ράι Κούντερ
Ry Cooder playing.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ry Cooder (Αγγλικά)
Γέννηση15  Μαρτίου 1947[1][2][3]
Λος Άντζελες[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Κούβα
ΣπουδέςΚολλέγιο Ρίντ
Ιδιότητακιθαρίστας, τραγουδιστής, συνθέτης, παίκτης πάντζο, μουσικολόγος, παίκτης μαντολίνου και μουσικός παραγωγός[5]
ΤέκναJoachim Cooder[6]
Όργανακιθάρα, μαντολίνο και φωνή
Είδος τέχνηςροκ μουσική, Παγκόσμια μουσική, μπλουζ, παραδοσιακή μουσική και Americana
Βραβεύσειςβραβείο Γκράμι και Americana Lifetime Achievement Award for Instrumentalist (2007)[7]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1970: Ry Cooder
  • 1972: Jamming with Edward! (Session mit den Rolling Stones und Nicky Hopkins)
  • 1972: Into the Purple Valley
  • 1972: Boomer’s Story
  • 1974: Paradise & Lunch
  • 1976: Chicken Skin Music
  • 1977: Showtime (live)
  • 1978: Jazz
  • 1979: Bop Till You Drop
  • 1980: The Long Riders (Soundtrack)
  • 1980: Borderline
  • 1981: Southern Comfort (Soundtrack)
  • 1982: The Slide Area
  • 1982: The Border (Soundtrack)
  • 1984: Streets of Fire (Soundtrack)
  • 1985: Paris, Texas (Soundtrack)
  • 1985: Alamo Bay (Soundtrack)
  • 1986: Crossroads (Soundtrack)
  • 1986: Blue City (Soundtrack)
  • 1987: Get Rhythm
  • 1988: Pecos Bill (mit Robin Williams, Narration & Music)
  • 1989: Johnny Handsome (Soundtrack)
  • 1992: Trespass (Soundtrack/Score Music)
  • 1992: Little Village (Bandprojekt mit John Hiatt, Jim Keltner & Nick Lowe)
  • 1993: A Meeting by the River (mit Vishwa Mohan Bhatt)
  • 1993: Geronimo: An American Legend (Soundtrack)
  • 1994: Talking Timbuktu (mit Ali Farka Touré)
  • 1994: River Rescue – The Very Best of Ry Cooder (Sampler)
  • 1995: Music by Ry Cooder (Soundtrack Sampler)
  • 1996: Last Man Standing (Soundtrack)
  • 1997: Buena Vista Social Club
  • 1997: The End of Violence (Soundtrack)
  • 1998: Primary Colors (Soundtrack)
  • 2003: Mambo Sinuendo (mit Manuel Galbán)
  • 2005: Chávez Ravine
  • 2007: My Name Is Buddy
  • 2008: I, Flathead
  • 2008: Ufo Has Landed – Ry Cooder Anthology
  • 2010: San Patricio (The Chieftains featuring Ry Cooder)
  • 2011: Pull Up Some Dust and Sit Down
  • 2012: Election Special
  • 2013: Live In San Francisco (Ry Cooder & Corridos Famosos)
  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. (Αγγλικά) SNAC. w6wm29fd. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) Discogs. 55080. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2014.
  5. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  6. Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.
  7. americanamusic.org/awards. Ανακτήθηκε στις 22  Ιουνίου 2020.