Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Ράμι Μάλεκ (Rami Said Malek, 12 Μαΐου 1981) είναι Αμερικανός ηθοποιός.[6] Ο Μάλεκ σπούδασε υποκριτική στο Πανεπιστήμιο του Evansville και ξεκίνησε τη καριέρα του στο Hollywood σε ρόλους-guest σε διάφορα τηλεοπτικά σόου πριν κάνει το ντεμπούτο του στη ταινία Μια Νύχτα στο Μουσείο (2006). Συμμετείχε στη κωμική σειρά του FOXThe War at Home (2005-2007) και στη σειρά του HBOThe Pacific (2010). Ο Μάλεκ συμμετείχε στο Η Περίπτωση Λάρι Κράουν (2011) και είχε ένα σημαντικό ρόλο στο The Master (2012) και στη ταινία Χαραυγή - Μέρος 2 (2012). Το 2013, εμφανίστηκε στην ανεξάρτητη ταινία Ain't Them Bodies Saints, στο remake του Oldboy και πρωταγωνίστησε στο Short Term 12. Την επόμενη χρονιά, εμφανίστηκε στο Need for Speed, στο Μια Νύχτα στο Μουσείο: Το Μυστικό του Φαραώ και στο Da Sweet Blood of Jesus.

Ράμι Μάλεκ
Rami Malek in 2015 (2) (cropped).jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Rami Malek (Αγγλικά)
ΓέννησηΛος Άντζελες[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
ΣπουδέςUniversity of Evansville
Ιδιότηταηθοποιός[3][4], ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, υποκριτική και ηθοποιός φωνής[5]
ΒραβεύσειςEmmy Award for Outstanding Lead Actor in a Drama Series (2016) Critics' Choice Television Award for Best Actor in a Drama Series (2016)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Το 2015, ο Μάλεκ ξεκίνησε να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έλλιοτ Άλντερσον στη σειρά του USA Network, το Mr. Robot και δάνεισε τη φωνή στο χαρακτήρα του Josh στο βιντεοπαιχνίδι Until Dawn. Το 2018 πρωταγωνίστησε στην βιογραφική ταινία Bohemian Rhapsody, στον ρόλο του Φρέντι Μέρκιουρι και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Ταινία,[7] το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και το BAFTA Α' Ανδρικού Ρόλου.[8]

Πίνακας περιεχομένων

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευσηΕπεξεργασία

Ο Μάλεκ γεννήθηκε στο Los Angeles της California, από Αιγύπτιους γονείς και έχει έναν δίδυμο αδερφό που τον λένε Σάμι. Ο Ράμι είναι μεγαλύτερος κατά τέσσερα λεπτά.[6][9] Ο Μάλεκ φοίτησε στο Notre Dame High School στο Sherman Oaks της California. Απέκτησε πτυχίο Bachelor στις καλές τέχνες  το 2003 από το Πανεπιστήμιο του Evansville, στο Evansville της Indiana.[10]

ΚαριέραΕπεξεργασία

 
Ο Ράμι Μάλεκ μιλάει στο Comic-Con International του 2012 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Το 2004, ο Μάλεκ ξεκίνησε την καριέρα του σαν ηθοποιός με διάφορους guest ρόλους σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές όπως το Οικογένεια Γκίλμορ, το Over There, και το Medium, όπως επίσης δίνοντας τη φωνή του σε "πρόσθετους χαρακτήρες" στο βιντεοπαιχνίδι Halo 2 (στο οποίο δεν συμπεριλήφθηκε το όνομά του).[11] Το 2005, επιλέχθηκε για το ρόλο του Κέννυ στη κωμική σειρά του FOX, The War at Home.[12]

Το 2006, ο Μάλεκ έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ταινία, με το ρόλο του Φαραώ Ahkmenrah στη κωμική ταινία Μια Νύχτα στο Μουσείο και επανέλαβε το ρόλο του στα σίκουελ της ταινίας, Μια Νύχτα στο Μουσείο 2 (2009) και Μια Νύχτα στο Μουσείο: Το Μυστικό του Φαραώ (2014).[11] Την άνοιξη του 2007, εμφανίστηκε ως "Τζέιμι" στη θεατρική παραγωγή των Vitality Productions του Keith Bunin, The Credeaux Canvas στο Θέατρο Elephant του Λος Άντζελες.[13]

Το 2010 ο Μάλεκ επέστρεψε στη τηλεόραση σε έναν επαναλαμβανόμενο ρόλο ενός Αιγύπτιου- Αμερικάνου αυτοκτονικού βομβιστή, του Marcos Al-Zacar, στην όγδοη σεζόν της σειράς του FOX, 24.[11] Αργότερα, την ίδια χρονιά, δέχθηκε πολύ θετικές κριτικές για το ρόλο του Merriell "Snafu" Shelton στη σειρά του HBO, που κέρδισε Βραβείο ΕmmyThe Pacific.[14][15][16][17]

Στη διάρκεια των γυρισμάτων του The Pacific, ο Μάλεκ γνώρισε τον παραγωγό Τομ Χάνκς, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί με την ερμηνεία του και αργότερα τον επέλεξε για το ρόλο ενός μαθητή κολεγίου, του Steve Dibiasi, στη ταινία Η Περίπτωση Λάρι Κράουν, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2011.[18] Τον Αύγουστο του 2010, ανακοινώθηκε πως ο Μάλεκ θα έπαιζε ένα Αιγύπτιο βαμπίρ, τον Μπέντζαμιν, στη ταινία  Χαραυγή - Μέρος 2.[19][20][21]

Ο Μάλκ παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δραματική σειρά του USA Network Mr. Robot, που έκανε πρεμιέρα στις 24 Ιουνίου 2015. 

Πρωταγωνιστεί ως Josh Washington στο βιντεοπαιχνίδι τρόμου Until Dawn, που κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου του 2015 για το PlayStation 4.[22] Έχει δώσει την φωνή του και το παρουσιαστικό του στον χαρακτήρα, καθώς και έχει κάνει και το motion capture του.[23]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΤαινίεςΕπεξεργασία

"Papilion" Loui Dega 2018
Έτος Ταινία Ρόλος Σημείωση
2006 Μια νύχτα στο μουσείο Βασιλιάς Ahkmenrah
2009 Μια νύχτα στο μουσείο 2  Βασιλιάς

Ahkmenrah

2011 Η περίπτωση του Λάρι Κράουν Steve Dibiasi
2012 Battleship Lt. Hill
2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 Benjamin
2012 The Master Clark
2013 Ain't Them Bodies Saints Will
2013 Short Term 12 Nate
2013 Oldboy Browning
2014 Need for Speed Finn
2014 Μια Νύχτα στο Μουσείο: Το Μυστικό του Φαραώ  King Ahkmenrah
2014

2017

Da Sweet Blood of Jesus

Ο πεταλούδας (Papillon)

Seneschal Higginbottom

Rami Malek

Bohemian Rhapsody Φρέντι Μέρκιουρι

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

Έτος Σειρά Ρόλος Σημειώσεις
2004 Οικογένεια Γκίλμορ Andy Επεισόδιο:"In the Clamor and the Clangor"
2005 Over There Hassan 2 επεισόδια
2005 Medium Timothy Kercher Επεισόδιο: "Time Out of Mind"
2005–2007 War at Home !The War at Home Kenny 21 επεισόδια
2010 24 Marcos Al-Zacar 3 επεισόδια
2010 The Pacific Merriell "Snafu" Shelton 6 επεισόδια
2012 Alcatraz Webb Porter Επεισόδιο: "Webb Porter"
2012 The Legend of Korra Tahno (φωνή) 3 επεισόδια
2014 Believe Dr. Adam Terry Επεισόδια: "Pilot"
2015-σήμερα Mr. Robot Elliot Alderson Πρωταγωνιστής

31 επεισόδια

2017-2018 BoJack Horseman Flip McVicker (φωνή) 10 επεισόδια

ΒιντεοπαιχνίδιαΕπεξεργασία

Έτος Παιχίδι Ρόλος Σημειώσεις
2004 Halo 2 Πρόσθετες φωνές Uncredited
2015 Until Dawn Joshua "Josh" Washington

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. www.cineplex.com/People/rami-malek.
  2. www.celebritynetworth.com/view/en/rami_malek/.
  3. www.famousbirthdays.com/people/rami-malek.html.
  4. www.listal.com/viewimage/2550393.
  5. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  6. 6,0 6,1 Willmore, Alison (26 August 2015).
  7. «Rami Malek Wins Best Actor in a Drama For 'Bohemian Rhapsody' at the 2019 Golden Globes». Billboard. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019. 
  8. Simpson, George (10 Ιανουαρίου 2019). «Bohemian Rhapsody: Freddie Mercury star Rami Malek ODDS ON for Best Actor Oscar and BAFTA». Express.co.uk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2019. 
  9. «7224 Rami Malek and Sami Malek.jpg | Robin Platzer/Twin Images». platzer-twinimages.photoshelter.com. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018. 
  10. «Local Stars | Evansville Living Magazine». www.evansvilleliving.com. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018. 
  11. 11,0 11,1 11,2 «Rami Malek». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018. 
  12. «Starry Constellation Magazine». www.starrymag.com. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018. 
  13. «25 Interesting And Fun Facts About Rami Malek - Tons Of Facts» (στα αγγλικά). Tons Of Facts. 2018-05-23. http://tonsoffacts.com/25-interesting-and-fun-facts-about-rami-malek/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-02. 
  14. «Baby-faced Rami Malek matures with war role». https://www.theglobeandmail.com/arts/television/baby-faced-rami-malek-matures-with-war-role/article4348109/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-02. 
  15. «The real Snafu from "The Pacific" - Rod Dreher» (στα αγγλικά). Rod Dreher. 2010-03-12. https://www.beliefnet.com/columnists/roddreher/2010/03/the-real-snafu-from-the-pacific.html. Ανακτήθηκε στις 2018-12-02. 
  16. «The Pacific». Television Academy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018. 
  17. «HBO and Netflix, Reluctant Rivals, Party Down After Winning 23 Emmys Apiece» (στα αγγλικά). https://www.nytimes.com/2018/09/18/arts/television/netflix-hbo-emmys.html. Ανακτήθηκε στις 2018-12-02. 
  18. «'The Pacific' star Rami Malek has friends in high places». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018. 
  19. «In Memory of That Time Rami Malek Was in "Twilight"» (στα αγγλικά). Cosmopolitan. 2016-07-13. https://www.cosmopolitan.com/entertainment/tv/news/a61309/rami-malek-twilight/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-02. 
  20. «Rami Malek Joins Summit's 'Twilight' Sequel 'Breaking Dawn'» (στα αγγλικά). TheWrap. 2010-08-31. http://www.thewrap.com/movies/column-post/rami-malek-joins-summits-twilight-sequel-breaking-dawn-20535?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+thewrap/latest-news+(The+Wrap+RSS). Ανακτήθηκε στις 2018-12-02. 
  21. «Rami Malek joins 'Breaking Dawn' (and appears totally crushworthy)» (στα αγγλικά). EW.com. http://popwatch.ew.com/2010/09/01/breaking-dawn-twilight-rami-malek/. Ανακτήθηκε στις 2018-12-02. 
  22. «Until Dawn». GameSpot (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2018. 
  23. Dumitrescu, Andrei. «Until Dawn Diary: Hayden Panettiere and Rami Malek Lead a Talented Cast» (στα αγγλικά). softpedia. https://news.softpedia.com/news/until-dawn-diary-hayden-panettiere-and-rami-malek-lead-a-talented-cast-491049.shtml. Ανακτήθηκε στις 2018-12-02.