Ραφαήλ Ντενόγιας

Έλληνας ηθοποιός

Ο Ραφαήλ Ντενόγιας (μερικές φορές και Ραφαέλο Ντενόγιας, Αθήνα 1911-22 Δεκεμβρίου 1996) ήταν Έλληνας ηθοποιός και τενόρος.

Ραφαήλ Ντενόγιας
Γέννηση1914
Αθήνα
Θάνατος1983
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςΗθοποιός, τενόρος
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚωμωδία
Σημαντικά έργαΗ Αλίκη στο ναυτικό, Η χαρτοπαίχτρα, Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται

Βιογραφία

Επεξεργασία

Απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε ηλικία 28 ετών. Εργάστηκε με μουσικό θίασο στην Ιταλία και είχε και δικό του θίασο[1]. Αποτέλεσε ντουέτο με τη σύζυγό του, Λέλα Πασσαλή (1918 - ;), η οποία ήταν ηθοποιός και σοπράνο.

Στην πρόζα και στο θέατρο συνεργάστηκε με την Κατερίνα και τον Μίμη Κοκκίνη. Ανέβασε τις οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Γλυκιά Νανά και Κόρη της αμαρτίας.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1932 στην ταινία Ελληνική ραψωδία. Έκτοτε έπαιξε μικρούς κυρίως ρόλους σε ταινίες, όπως Η χαρτοπαίχτρα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 παρουσίαζε μουσικές κωμωδίες στην Αθήνα και στην Πάτρα μαζί με τη σύζυγό του. Ήταν φίλος και συγκάτοικος (από το 1969 ως το θάνατό του) του επίσης ηθοποιού Χρόνη Εξαρχάκου.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε μόνο μία φορά σε τηλεοπτική σειρά, στην ΕΡΤ παίζοντας στην κωμική σειρά Μια Αθηναία στην Αθήνα, το 1976.[2]

Ο Ντενόγιας απεβίωσε στην Αθήνα στις 22 Δεκεμβρίου 1996, στη διάρκεια εγχείρησης ανοικτής καρδιάς, σε ηλικία 85 ετών.

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Ρόλος
1932 Ελληνική ραψωδία Ανδρέας
1945 Διπλή θυσία Γιώργος
1957 Της τύχης τα γραμμένα
1961 Η Αλίκη στο Ναυτικό [3] Σπύρος Παναγάκης
1964 Έκλαψα πικρά για σένα
Η μοδιστρούλα Στάθης Σταθάτος
Η χαρτοπαίχτρα [3] δικαστής Ευαγγελόπουλος
Κραυγή
Σε ποιον να πω τον πόνο μου;
Το δόλωμα [3]
1965 Φτωχό μου σπουργιτάκι
1966 Άνθρωπος για όλες τις δουλειές [4] ξενοδόχος
Πλήγωσες την αγάπη μου
1967 Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν Βερώνης
Ο αχόρταγος
Ο χαζομπαμπάς [5] Περικλής
Πειραιάς ώρα 07.30
1968 Ο μπούφος [6] Λέανδρος
Ο τρελός τα 'χει τετρακόσια δικηγόρος Νικολάου
Στα σύνορα της προδοσίας
Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο [7] Ρόκας
1969 Ένας άφραγκος Ωνάσης γιατρός
Προκόπης ο απρόκοπος
1971 Ο αγαθιάρης και η ατσίδα
Σέργιος και Άννα
1973 Ο μοναχογιός μου ο αγαθιάρης
1974 Όλοι θα ζήσουμε
1977 Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται [3] στρατηγός
Οι κυνηγοί

Τηλεόραση

Επεξεργασία

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Τάκης Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, 2001.
  2. RetroDB
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Ραφαήλ Ντενόγιας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  4. Κακολύρη, Ασπασία (8 Νοεμβρίου 2022). «ΕΡΤ1 - Τροποποίηση προγράμματος 09.11.2022». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «Ο Χαζομπαμπάς». ΣΚΑΪ. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  6. ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ (28 Νοεμβρίου 2022). «Ελληνικές και ξένες ταινίες για όλους στην ΕΡΤ | Από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2022». ΕΡΤ. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  7. «Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο». ΣΚΑΪ. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023.