Η Σάμμερ Μπίσιλ (αγγλική γλώσσα: Summer Yasmine Bishil, 17 Ιουλίου 1988) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Έγινε για πρώτη φορά γνωστή χάρη στο ρόλο της Ζαρίσα στη ταινία Towelhead. Επιλέχθηκε να παίξει τον ρόλο της Αζούλα στην σειρά ταινιών The Last Airbender.[2]

Σάμμερ Μπίσιλ
Γέννηση17  Ιουλίου 1988[1]
Πασαντίνα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός τηλεόρασης και ηθοποιός ταινιών

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Η Σάμμερ Μπίσιλ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1988, στη Πασαδένα της Καλιφόρνιας. Η μητέρα της κατάγεται από την Αμερική ενώ ο πατέρας της από την Ινδία. Το 1991, η οικογένεια της μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία και αργότερα στο Μπαχρέιν, όπου μαζί με τον αδερφό της σπούδασε στο Αγγλικό Σχολείο του Μπαχρέιν[3]. Μετά, όταν η Σάμμερ ήταν 14 χρονών[4], επέστρεψε στη Καλιφόρνια, όπου τελείωσε τις σπουδές της[5].

ΚαριέραΕπεξεργασία

Η Σάμμερ ήταν 14 χρονών όταν για πρώτη φορά έλαβε μάθημα ηθοποιάς. Μετά από 9 μήνες της πρότειναν συμβόλαιο. Η πρώτη της εμφάνιση στη τηλεόραση έγινε στην εκπομπή Just for Kicks της Nickelodeon. Το 2006, επιλέχτηκε να εκτελέσει το ρόλο της Ζαρίσα στη ταινία του Άλαν Μπολ, Towelhead, η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλλα.

Ο κριτικός Νάνα Στήβενς, του περιοδιοκύ Slate, είπε ότι «η εμφάνιση της ήταν το πιο αληθινό πράγμα στην ταινία, η οποία παρά τις καλές προθέσεις της, είναι ενοχλητική και μοιάζει με ανακοίνωση δημόσιων υπηρεσιών για το ακατάλληλο άγγιγμα»[6].

Βραβεία και τιμέςΕπεξεργασία

ΝίκησεΕπεξεργασία

  • 2008 - Young Hollywood Awards, Ηθοποιός για να δεις: Towelhead[7]

ΥποψήφιαΕπεξεργασία

Άλλες τιμέςΕπεξεργασία

  • 2007 - Το περιοδικό Variety την συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο των 10 Καλύτερων Ηθοποιών Για να Δεις.[9]
  • 2008 - Το περιοδικό Vanity Fair της έδωσε θέση στον κατάλογο Young Hollywood Ρortfolio.[10]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2005 Days of Our Lives Στέισι 1 επεισόδιο
2006 Just for Kicks Στέισι Επεισόδιο Premiere Episode: Part 2
2006 Drake & Josh Ταμπίθα Επεισόδιο Josh Runs Into Oprah
2006 Hannah Montana Ρασέλ Επεισόδιο Good Golly, Miss Dolly
2006 Return to Halloweentown Ανέεσα Τηλεοπτική ταινία
2007 Towelhead Ζασίρα Μαρούν
2009 Crossing Over Τασλίμα Ζαχάνγκιρ
2009 Three Rivers Κάρεν Ρόλλινς Επεισόδιο Good Intentions
2010 Mooz-lum Ιμάν
2010 Public Relations Σάρα
2010 The Last Airbender Αζούλα
2010 The Whole Truth Μισέλ Πέννερ Επεισόδιο Young Love
2011 Lip Service Πρισκίλλα
2011 90210 Λέιλα Σιράζι Επαναλαμβανομένος ρόλος

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. «Princess Azula Revealed At Last». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2010. 
  3. Jones, Michael, "Summer Bishil; 'Nothing is Private' starlet living the dream", Daily Variety, October 19, 2007(Αγγλικά)
  4. «Arabian business.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2008. (Αγγλικά)
  5. [1] Αρχειοθετήθηκε 2010-06-20 στο Wayback Machine. "Summer Bishil" - Flaunt Magazine - By Drew Tewksbury - July 2008(Αγγλικά)
  6. Stevens, Dana (September 12, 2008). «Towelhead; It's no fun being a sexually curious, biracial teenager in Houston.». Slate. http://www.slate.com/id/2200029/. Ανακτήθηκε στις September 14, 2008. 
  7. Hollywood Life, Volume XIX, No. 1 Spring 2008. Retrieved July 21, 2008.
  8. «Salon.com». Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2008. 
  9. Summer Bishil: 10 Actors to Watch Αρχειοθετήθηκε 2010-07-06 στο Wayback Machine.. Variety, Oct 19 2007. Retrieved July 17, 2008.
  10. "Hollywood's New Wave", Vanity Fair, August 2008. Retrieved July 5, 2008.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Summer Bishil της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).