Σάντι Σο

Αγγλίδα τραγουδίστρια της ποπ

Η Σάντι Σο (Sandie Shaw , γεννήθηκε ως Sandra Ann Goodrich στις 26 Φεβρουαρίου 1947) είναι Αγγλίδα τραγουδίστρια. Από τις πιο επιτυχημένες Βρετανίδες τραγουδίστριες της δεκαετίας του 1960, το 1967 με το τραγούδι "Puppet on a string" που ερμήνευσε στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision πέτυχε την πρώτη νίκη για το Ηνωμένο Βασίλειο στην ιστορία του διαγωνισμού. Παρότι δεν της άρεσε το τραγούδι, κέρδισε τον διαγωνισμό με πολύ μεγάλη διαφορά ψήφων, φτάνοντας κοντά σε ρεκόρ βαθμολογίας.[4] Μετά από μια μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα, η Σο ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη μουσική βιομηχανία το 2013.[5]

Σάντι Σο
Sandie Shaw 3.jpg
ΨευδώνυμοSandie Shaw
Γέννηση26  Φεβρουαρίου 1947[1][2]
Dagenham
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Λονδίνου και Robert Clack School
Ιδιότηταποπ τραγουδιστής, μουσικός ηχογραφήσεων και mondina
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική
ΒραβεύσειςΠρώτο βραβείο του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision[3] και Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Sandie (1965)
  • Me (1965)
  • Love Me, Please Love Me (1967)
  • The Sandie Shaw Supplement (1968)
  • Reviewing the Situation (1969)
  • Choose Life (1983)
  • Hello Angel (1988)


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. filmportal.de. cb07e88c74454c14ae8992ec7a63211f. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. eurovision.tv/participant/sandie-shaw. Ανακτήθηκε στις 14  Νοεμβρίου 2020.
  4. O'Connor, John Kennedy. The Eurovision Song Contest – The Official History, Carlton Books, UK, 2007, p. 208. ISBN 978-1-84442-994-3
  5. James Lachno, "Sandie Shaw has retired from music", The Telegraph, 10-4-2013.