Άνοιγμα κυρίου μενού

Σεζέν Ακσού

Τουρκάλα τραγουδίστρια, σκηνοθέτρια τραγουδοποιός
Σεζέν Ακσού
Sezen Aksu CT konseri 2012.jpg
Γέννηση 13 Ιουλίου 1954 (1954-07-13) (64 ετών)
Σαραΐκόι, Επαρχία Ντενιζλί,
Τουρκία
Country flag
Εθνικότητα Τουρκική
Χώρα πολιτογράφησης Τουρκία
Ιδιότητα τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδοποιός και ηθοποιός
Όργανα φωνή
Είδος τέχνης Τραγούδι - Σύνθεση
Καλλιτεχνικά ρεύματα Ποπ
Ιστοσελίδα Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η Σεζέν Ακσού (πραγματικό όνομα: Φατμά Σεζέν Γιλντιρίμ, Σαραΐκόι Επαρχία Ντενιζλί, 13 Ιουλίου 1954) είναι Τουρκάλα τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτης και παραγωγός της οποίας οι δίσκοι έχουν ξεπεράσει τις 40 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Γεννήθηκε στο Σαραϊκόι. Στην Τουρκία αποκαλείται "Βασίλισσα της ποπ" καθώς και "Μικρό Σπουργίτι" (Minik Şerçe).

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς Έλληνες τραγουδιστές και μουσικούς.[1][2]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1977: Allahaısmarladık
  • 1978: Serçe¨(Σπουργίτι)
  • 1980: Sevgilerimle (Με αγάπη)
  • 1981: Ağlamak Güzeldir (Είναι όμορφο να κλαις)
  • 1982: Firuze (Τυρκουάζ)
  • 1984: Sen Ağlama (Μην κλαις)
  • 1986: Git (Φύγε)
  • 1988: Sezen Aksu'88
  • 1989: Sezen Aksu Söylüyor (Η Σεζέν Ακσού τραγουδά)
  • 1991: Gülümse (Χαμογέλα)
  • 1993: Deli Kızın Türküsü (Η μπαλάντα του τρελού κοριτσιού)
  • 1995: Işık Doğudan Yükselir (Το φως ανατέλλει από την ανατολή)
  • 1996: Düş Bahçeleri (Όνειρέψου κήπους)
  • 1997: Düğün ve Cenaze (Γάμος και κηδεία)
  • 1998: Adı Bende Saklı (Το όνομά του είναι κρυμμένο μέσα μου)
  • 2000: Deliveren
  • 2002: Şarkı Söylemek Lazım (Χρειάζεται να τραγουδάς)
  • 2003: Yaz Bitmeden (Πριν τελειώσει το καλοκαίρι)
  • 2005: Bahane (Δικαιολογία)
  • 2005: Bahane Remixes
  • 2005: Kardelen (Χιονονιφάδα)
  • 2008: Deniz Yıldızı (Αστερίας)
  • 2009: Yürüyorum Düş Bahçeleri'nde... (Περπατάω στους κήπους των ονείρων)
  • 2011: Öptüm (Φίλησα)
  • 2017: "Biraz Pop Biraz Sezen" (Λίγο ποπ Λίγο Σεζέν)

Remix άλμπουμΕπεξεργασία

  • 1992: Hadi Bakalım (Άντε να δούμε)
  • 1993: Sude
  • 1997: Cumartesi Türküsü (Η μπαλάντα του Σαββάτου)
  • 1998: Erkekler (Άντρες)
  • 1999: Sarı Odalar (Το κίτρινο δωμάτιο)
  • 2001: Remix Maxi Single
  • 2005: Bahane Remixes (Δικαιολογία Remix)
  • 2011: Öptüm Remix (Φίλησα Remix)
  • 2013: Kayıp Şehir (Χαμένη Πόλη)
  • 2014: Yeni ve Yeni Kalanlar (Νέα και νέα υπόλοιπα)

ΒραβεύσειςΕπεξεργασία


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Sezen Aksu – Η «Κυρία» της Τουρκίας». Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2017. 
  2. «Χάρις Αλεξίου - Σεζάν Ακσού». Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Candan Erçetin της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).