Στέλαν Σκάρσγκορντ

Σουηδός ηθοποιός

Ο Στέλαν Σκάρσγκορντ (σουηδικά: Stellan John Skarsgård, 13 Ιουνίου 1951) είναι Σουηδός ηθοποιός. Είναι ο πατέρας των επίσης ηθοποιών Αλεξάντερ Σκάρσγκορντ, Γκούσταφ Σκάρσγκορντ και Μπιλ Σκάρσγκορντ.

Στέλλαν Σκάρσγκορντ
Ο Σκάρσγκαρντ το 2017
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Stellan Skarsgård (Σουηδικά)
Γέννηση13 Ιουνίου 1951 (1951-06-13) (72 ετών)
Γκέτεμποργκ, Σουηδία
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός[1][2], παραγωγός ταινιών, ηθοποιός ταινιών και σεναριογράφος[3]
ΣύζυγοςΜάι Σκάρσγκορντ (1976–2007)[4] και Megan Everett (από 2009)
ΤέκναΑλεξάντερ Σκάρσγκορντ, Γκούσταφ Σκάρσγκoρντ, Μπιλ Σκάρσγκορντ, Valter Skarsgård, Kolbjörn Skarsgård, Eija Skarsgård, Sam Skarsgård και Ossian Skarsgård
ΒραβεύσειςAmanda Award for Best Actor (2010), Kanon Award for best actor in a leading role (2010), Αργυρή Άρκτος καλύτερου άνδρα ηθοποιού (1982), European Film Academy Achievement in World Cinema Award (1998)[5] και Golden Globe Award for Best Supporting Actor – Series, Miniseries or Television Film (2020)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Έχει συμμετάσχει σε ταινίες ευρωπαϊκές και αμερικανικές και έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Λαρς φον Τρίερ, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Κένεθ Μπράνα, ο Μίλος Φόρμαν, ο Ρον Χάουαρντ και ο Φίλιπ Κάουφμαν. Το 1982 κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου από κοινού με τον Μισέλ Πικολί[6] και το 1998 το βραβείο Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.[7] το 2020 κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου σε μίνι τηλεοπτική σειρά για το Τσερνόμπιλ.[8]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1972 Strandhugg i somras Έρικ
Firmafesten Πάρτι στο γραφείο Πέτερ
1973 Fem døgn i august Κρίστερ
Bröllopet Ρόφε Έρικσον
Anita Ανίτα, το κορίτσι της νύχτας Έρικ
1974 The Intruders Παιχνίδια του έρωτα Πίτερ Ντελάνεϊ
1977 Tabu Ταμπού, η προκατάληψη στον έρωτα Γιαν-Έρικ
Hemåt i natten Κουρτ Σιόμπεργκ
1982 Den enfaldige mördaren Σβεν
1983 P & B Καρλ-Γιόχαν Πίτερσον (Τσάρλι)
1984 Åke och hans värld Έμπενχολτς
1985 Falsk som vatten Στιγκ
Pelle Svanslös i Amerikatt Πέλε (φωνή)
1986 Ormens väg på hälleberget Καρλ Όρσα Μάρκστρομ
1987 Jim & piraterna Blom Γκούσταφ
Hip hip hurra! Σόρεν Κρόγιερ
1988 The Unbearable Lightness of Being Η αβάστακτη ελαφρότητα του είναι μηχανικός
Vargens tid Πέντερ Ούλφσταντ
Friends Ματ
The Perfect Murder Άξελ Σβένσον
1989 s/y Glädjen Κλας Λάρσον
Täcknamn Coq Rouge Χάμιλτον
Kvinnorna på taket Γουίλι
1990 The Hunt for Red October Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη πλοίαρχος Τούπολεφ
God afton, herr Wallenberg Ραούλ Βάλενμπεργκ
1991 Oxen Χέλγκε Ρους
1992 Den demokratiske terroristen Καρλ Χάμιλτον
Wind Άνεμος Τζο Χάιζερ
1993 Kådisbellan Η σφεντόνα Φρίτιοφ Σουτ
Sista dansen επισκέπτης
1995 Jönssonligans största kupp Μέλβιν
Kjærlighetens kjøtere Ράντμπεκ
Hundarna i Riga Μάγκνους Μπιόρκ
1996 Harry & Sonja Χάρι Όλσον
Breaking the Waves Δαμάζοντας τα κύματα Γιαν Νάιμαν
1997 Insomnia Φόνος στην ομίχλη Γιόνας Ένγκστρομ
My Son the Fanatic Σιτς
Good Will Hunting Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ Λαμπό
Amistad Άμισταντ Τάπαν
1998 Glasblåsarns barn Άλμπερτ
Savior Πίτερ Ντόμινικ
Ronin Ρόνιν Γκρέγκορ
1999 Deep Blue Sea Βαθιά άγρια θάλασσα Τζιμ Γουίτλοκ
2000 Passion of Mind Κάθε φορά που κλείνω τα μάτια Γουίλιαμ Γκράνθερ
Signs & Wonders Σημάδια και θαύματα Άλεκ
Timecode Άλεξ Γκριν
Aberdeen Αντιμέτωποι με την αλήθεια Τόμας
2001 Kiss Kiss (Bang Bang) Φίλιξ
Taking Sides Απόδειξη ενοχής δρ Βίλχελμ Φιρτράνγκλερ
The Glass House Το γυάλινο σπίτι Τέρενς Γκλας (Τέρι)
2002 No Good Deed Εγκλήματα δωματίου Ταιρόν
City of Ghosts Η πόλη των φαντασμάτων Γιόζεφ Κάσπαρ
2003 Dogville Τσακ
2004 King Arthur Βασιλιάς Αρθούρος Σέρντικ
Exorcist: The Beginning Εξορκιστής: Η αρχή του κακού πατήρ Λάνκεστερ Μέριν
2005 Dominion: Prequel to the Exorcist Η κυριαρχία του κακού
Beowulf & Grendel Μπέογουλφ, ο θρυλικός πολεμιστής Ρόθγκαρ
2006 Kill Your Darlings πατέρας του Έρικ
Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest Οι πειρατές της Καραϊβικής: Το σεντούκι του νεκρού Μπιλ Τέρνερ (Μπούτστραπ)
Goya's Ghosts Τα φαντάσματα του Γκόγια Φρανθίσκο Γκόγια
Guilty Hearts Στρανγκλ
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End Οι πειρατές της Καραϊβικής: Στο τέλος του κόσμου Μπιλ Τέρνερ (Μπούτστραπ)
w Delta z Η εξίσωση Έντι Άργκο
Arn: Tempelriddaren Αρν, ο ιππότης Μπίργκερ Μπρόζα
2008 Mamma Mia! Mamma Mia! - Η ταινία Μπιλ
Arn: Riket vid vägens slut Μπίργκερ Μπρόζα
2009 Angels & Demons Illuminati: Οι πεφωτισμένοι Ρίχτερ
Boogie Woogie Μπομπ Μάκλστοουν
Metropia Ραλφ Πάρκερ (φωνή)
2010 En ganske snill mann Ένας κάπως ευγενικός άνθρωπος Ούρλικ
Frankie & Alice Frankie & Alice: Διχασμένη Οζ
As If I Am Not There γιατρός
Muumi ja punainen pyrstötähti Χέμουλενς (φωνή)
Kongen av Bastøy Βασιλιάς σε μια κόλαση Μπέστιρερ Χόκον
2011 Thor Έρικ Σέλβιγκ
Melancholia Τζακ
The Girl with the Dragon Tattoo Το κορίτσι με το τατουάζ Μάρτιν Βάγκνερ
2012 The Avengers Οι εκδικητές Έρικ Σέλβιγκ
2013 The Railway Man Ο κύκλος των αναμνήσεων Φίνλεϊ
Romeo & Juliet Ρωμαίος και Ιουλιέτα πρίγκιπας της Βερόνας
Thor: The Dark World Thor 2: Σκοτεινός κόσμος Έρικ Σέλβιγκ
Nymphomaniac: Vol. I Nymphomaniac Σέλιγκμαν
The Physician Ο θεραπευτής κουρέας
Nymphomaniac: Vol. II Nymphomaniac Σέλιγκμαν
2014 Kraftidioten Με σειρά εξαφάνισης Νιλς Ντίκμαν
Hector and the Search for Happiness Το μυστικό της ευτυχίας Έντουαρντ
2015 Cinderella Σταχτοπούτα δούκας
Avengers: Age of Ultron Εκδικητές: Η εποχή του Ultron Έρικ Σέλβιγκ
2016 Our Kind of Traitor Ένας προδότης ανάμεσά μας Ντίμα
2017 Rückkehr nach Montauk Επιστροφή στο Μοντόκ Μαξ Ζορν
Borg McEnroe Όλα για την δόξα Λέναρτ Μπέργκελιν
Muumien taikatalvi Μπούμιν (φωνή)
Gordon & Paddy Γκόρντον (φωνή)
2018 The Man Who Killed Don Quixote Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχότη αφεντικό
Mamma Mia! Here We Go Again Μπιλ / Κερτ
2019 Ut og stjæle hester Κλέφτης αλόγων Τροντ
Music, War and Love Μπένο Μόζερ
The Painted Bird Το βαμμένο πουλί Χανς
Håp Ελπίδα Τόμας
2020 Last Words Τελευταία λόγια Ζιμπέρσκι
2021 Apstjärnan Τορντ
Dune βαρόνος Βλαντίμιρ Χάρκονεν
2022 Thor: Love and Thunder Έρικ Σέλβιγκ
What Remains Σόρεν Ρανκ
2024 Dune: Part Two Dune: Μέρος δεύτερο βαρόνος Βλαντίμιρ Χάρκονεν

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουνίου 2015.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt6911608. Ανακτήθηκε στις 10  Σεπτεμβρίου 2020.
  3. nm0001745. Ανακτήθηκε στις 14  Σεπτεμβρίου 2023.
  4. «Sveriges befolkning 2000» (Σουηδικά) Sveriges släktforskarförbund. 2020. Ανακτήθηκε στις 26  Δεκεμβρίου 2022.
  5. www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-1998.75.0.html. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2019.
  6. «Berlinale | Archive | Annual Archives | 1982 | Prize Winners». www.berlinale.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  7. «European Film Academy : 1998». www.europeanfilmacademy.org (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017. 
  8. «Stellan Skarsgård». www.goldenglobes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2020.