Ο Τάνελ Πάνταρ (Tanel Padar, γενν. 27 Οκτωβρίου 1980) είναι Εσθονός τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Είναι κυρίως γνωστός διεθνώς για τη νίκη του στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2001. Ο Πάνταρ έγινε διάσημος κερδίζοντας το Kaks takti ette, έναν ετήσιο τηλεοπτικό διαγωνισμό για νέους Εσθονούς τραγουδιστές το 1999.

Τάνελ Πάνταρ
Padar, Tanel 2011 240.jpg
Βιογραφικό
Πραγματικό όνομαTanel Padar
Γέννηση27 Οκτωβρίου 1980 (1980-10-27) (41 ετών)
Ούχτνα, Εσθονία
ΕίδηRock
Παρουσία1999–σήμερα
ΣυνεργασίαThe Sun, Speed Free
Ιστοσελίδαhttp://www.thesun.ee

ΣταδιοδρομίαΕπεξεργασία

Το 1999 ο Πάνταρ κέρδισε το Kaks takti ette, έναν ετήσιο τηλεοπτικό διαγωνισμό για νέους Εσθονούς τραγουδιστές.

Το 2000 ήταν ένας από τα φωνητικά για την Ινές – που εκείνη την περίοδο ήταν επίσης η κοπέλα του – στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2000.

Το 2001, ο ίδιος, μαζί με το αγορο-συγκρότημα 2XL και τον γεννημένο στην Αρούμπα Ντέιβ Μπέντον κέρδισαν τη διασημότητα νικώντας τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2001 με το τραγούδι "Everybody".

Το 2003, ο Πάνταρ ξεκίνησε μια ροκ μπάντα με το όνομα Tanel Padar & The Sun, όπου είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μπάντες στην Εσθονία.

Το 2006, οι Tanel Padar & The Sun είχαν τις ακόλουθες θέσεις στα τσάρτ της Εσθονίας το 2006 (κορυφαία 40): #1, #4, #12, #23, #29, #31.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Η μεγαλύτερη αδερφή του Τάνελ Πάνταρ είναι η τραγουδίστρια Γκέρλι Πάνταρ. Ο ίδιος παντρεύτηκε την Καταρίνα Κάλντα από το 2003 μέχρι το 2007.[1]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

 
Ο Πάνταρ με τους The Sun το 2006

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • The Greatest Hits (2005)
  • Veidi valjem kui vaikus (A bit louder than silence) (2005)
  • 100% Rock'n'roll (2006)
  • The Sun Live 2006 (2007)
  • Veidi valjem kui vaikus II (A bit louder than silence II) (2007)
  • Here Comes The Sun (2008)
  • Unisex (2008)
  • RING (2010)

[2]


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Tanel Padar ja Evely Ventsli läksid lahku, elu.24.ee, 25 August 2007.
  2. «Tanel Padar & The Sun Discography». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2009. 

Επιπλέον ιστοσελίδεςΕπεξεργασία

Βραβεία και επιτεύγματα
Προκάτοχος
  Αδελφοί Όλσεν
με το "Fly on the Wings of Love"
Νικητές Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
2001
μαζί με τους Ντέιβ Μπέντον και 2XL
Διάδοχος
  Marie N
με το "I Wanna"
Προκάτοχος
Ινές
με το "Once in a Lifetime"
Συμμετοχή της Εσθονίας στη Eurovision
2001
μαζί με τους Ντέιβ Μπέντον & 2XL
Διάδοχος
Sahlene
με το "Runaway"