Τέρενς Σταμπ

Βρετανός ηθοποιός

O Τέρενς Σταμπ (Terence Henry Stamp, 22 Ιουλίου 1938) είναι Άγγλος ηθοποιός.

Τέρενς Σταμπ
Γέννηση22 Ιουλίου 1938 (1938-07-22) (86 ετών)
Λονδίνο, Αγγλία
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΑκαδημία Δραματικής Τέχνης «Γουέμπερ Ντάγκλας» και Plaistow County Grammar School
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, καρατερίστας, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός τηλεόρασης και ηθοποιός
ΑδέλφιαChris Stamp
Βραβεύσεις2 Βραβεία Satellite
1 Χρυσή Σφαίρα
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ταινίες και έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Γουίλιαμ Γουάιλερ, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο Κεν Λόουτς, ο Τζον Σλέσιντζερ και ο Πίτερ Ουστίνοφ.

Έχει κερδίσει δύο Βραβεία Satellite, μία Χρυσή Σφαίρα και βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών[1].

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1962 Term of Trial Ο άνθρωπος με το στίγμα Μίτσελ
Billy Budd Μπίλι Μπαντ Μπίλι Μπαντ
1965 The Collector Ο συλλέκτης Φρέντι Κλεγκ
1966 Modesty Blaise Γουίλι Γκάρβιν
1967 Far from the Madding Crowd Μακριά από το αγριεμένο πλήθος λοχίας Τρόι
Poor Cow Όχι δάκρυα για την Τζόυ Ντέβιντ Φούλερ (Ντέιβ)
1968 Blue Βρόμικα παλικάρια Μπλου
Teorema Θεώρημα επισκέπτης
Histoires extraordinaires Ιστορίες μυστηρίου Τόμπι Ντάμιτ
Toby Dammit
1970 The Mind of Mr. Soames Τζον Σομς
1971 Una stagione all'inferno Αρθούρος Ρεμπό
1975 Hu-Man Τέρενς
Divina creatura Τριπλό ερωτικό παιχνίδι Ντάνι ντι Μπανιάσκο
1977 Striptease Στριπτίζ Αλέν
1978 Superman Σούπερμαν στρατηγός Ζοντ
1979 Meetings with Remarkable Men Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους πρίγκιπας Λουμποβέντσκι
Amo non amo Χένρι
1980 Superman II Σούπερμαν 2 στρατηγός Ζοντ
1981 Misterio en la isla de los monstruos Το νησί του μυστηρίου Τασκινάρ / Σκίνερ
1982 Morte in Vaticano Η συνωμοσία του Βατικανού πατέρας Αντρεάνι
1984 The Hit Συμβόλαιο με το θάνατο Γουίλι Πάρκερ
The Company of Wolves Η παρέα των λύκων Διάβολος
1986 Link Λινκ, ο τρόμος δρ Στίβεν Φίλιπ
Legal Eagles Τρεις και μοναδικοί Βίκτορ Ταφτ
Hud Έντουαρντ
1987 The Sicilian Ο Σικελός
Wall Street Γουόλ Στριτ σερ Λάρι Γουάιλντμαν
1988 Young Guns Νέα πιστόλια Τζον Τάνστολ
Alien Nation Ουίλιαμ Χάρτκορτ
1990 Genuine Risk Πολ Χέλγουορτ
1991 Beltenebros Ντάρμαν
1993 The Real McCoy Ξανθιά & επικίνδυνη Τζακ Σμιτ
1994 The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert Οι περιπέτειες της Πρισίλα, βασίλισσας της ερήμου Μπερναντέτ
1996 Tiré à part Έντουαρντ Λαμ
1997 Love Walked In Στόχος αποπλάνησης Φρεντ Μουρ
Bliss Μπαλτάζαρ
1998 Kiss the Sky Απόδραση στο όνειρο Κόζεν
1999 The Limey Ο Εγγλέζος Ουίλσον
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace Star Wars: Επεισόδιο I - Η αόρατη απειλή καγκελάριος Βαλόρουμ
Bowfinger Ένα τρελό, τρελό κόλπο Τέρι Στρίκτερ
2000 Red Planet Κόκκινος πλανήτης Τσάντιλας
2001 Ma femme est une actrice Η γυναίκα μου είναι ηθοποιός Τζον
Revelation Αποκάλυψη Μάγκνους Μαρτέλ
2002 Full Frontal άντρας στο αεροπλάνο / Τέρενς Σταμπ
2003 My Boss's Daughter Η κόρη του αφεντικού Τζακ Τέιλορ
The Haunted Mansion Ο στοιχειωμένος πύργος Ράμσλεϊ
2005 Elektra Ηλέκτρα Στικ
Separate Lies Άρωμα προδοσίας Τζο
Dead Fish Πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου Σάμιουελ Φις
2006 These Foolish Things Μπέικερ
9/11: The Twin Towers αφηγητής (φωνή)
2007 September Dawn Ματωμένος Σεπτέμβρης Μπράιχαμ Γιανγκ
2008 Wanted Πεκουόρσκι
Get Smart Ζίγκφριντ
Yes Man Ναι σε όλα
Valkyrie Επιχείρηση Βαλκυρία στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ
2010 Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie κυβερνήτης Σέβερους (φωνή)
2011 The Adjustment Bureau Οι ρυθμιστές Τόμσον
2012 Song for Marion Το τραγούδι της καρδιάς μου Άρθουρ
2013 The Art of the Steal Υψηλή τέχνη για απατεώνες Σάμιουελ Γουίντερ
2014 Big Eyes Μεγάλα μάτια Τζον Κάναντεϊ
2016 Crow Κράου
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children Μις Πέρεγκριν: Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά Έιμπ
2017 Bitter Harvest Ιβάν
Crooked House Δέκα ύποπτοι για φόνο αρχιεπιθεωρητής Ταβερνέ
2018 Viking Destiny Όντιν
2019 Murder Mystery Πρόσκληση για φόνο Μάλκολμ Κουίνς
2021 Last Night in Soho Συνέβη στο Σόχο ηλικιωμένος κύριος

Προσωπική ζωή

Επεξεργασία

Ο Σταμπ είχε σχέση με την Τζούλι Κρίστι, την Μπριζίτ Μπαρντό και την Τζιν Σρίμπτον[2].

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. Terence Stamp - Awards
  2. «Terence Stamp». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016.