Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου (γερμ.: Friedrich Wilhelm Murnau, 28 Δεκεμβρίου 1888 - 11 Μαρτίου 1931) ήταν από τους σημαντικότερους Γερμανούς σκηνοθέτες της δεκαετίας του 1920. Το πραγματικό του όνομα ήταν Φρίντριχ Βίλχελμ Πλούμπε (Plumpe). Γεννήθηκε στο Μπίλεφελντ και πέθανε στη Σάντα Μπάρμπαρα (Καλιφόρνια).

Φρήντριχ Βίλεμ Μουρνάου
Friedrich Wilhelm Murnau.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Friedrich Wilhelm Murnau (Γερμανικά)
Γέννηση 28  Δεκεμβρίου 1888[1][2][3][4][5][6] ή 1889[7][8]
Μπίλεφελντ[9]
Θάνατος 11  Μαρτίου 1931[1][2][3][4][5][6]
Σάντα Μπάρμπαρα[10]
Αιτία θανάτου τροχαίο ατύχημα
Συνθήκες θανάτου ατύχημα
Τόπος ταφής Βερολίνο
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία[7]
Σπουδές Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Ιδιότητα σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και σεναριογράφος
Είδος τέχνης ταινία τρόμου και Δράμα
Ιστοσελίδα Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1919 Der Knabe in Blau – αγνοείται
  • 1919 Satanas – σώζεται εν μέρει
  • 1920 Der Bucklige und die Tänzerin - αγνοείται
  • 1920 Der Januskopf - αγνοείται
  • 1920 Abend - Nacht - Morgen - αγνοείται
  • 1920 Sehnsucht - αγνοείται
  • 1920 Der Gang in die Nacht
  • 1921 Schloß Vogelöd
  • 1922 Marizza, genannt die Schmugglermadonna - αγνοείται
  • 1922 Der brennende Acker
  • 1922 Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
  • 1922 Phantom
  • 1923 Die Austreibung - αγνοείται
  • 1924 Die Finanzen des Großherzogs
  • 1924 Der letzte Mann
  • 1926 Tartüff
  • 1926 Faust - eine deutsche Volkssage
  • 1927 Sunrise - A Song of Two Humans
  • 1928 Four Devils - αγνοείται
  • 1930 City Girl (Our daily Bread)
  • 1931 Tabu

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb119172698. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) SNAC. w6089g8c. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 8443. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 (Αγγλικά) Discogs. 1179676. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 filmportal.de. 5e59e59709994b85afc6715f2286dce3. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. 7,0 7,1 LIBRIS. 29  Οκτωβρίου 2012. libris.kb.se/katalogisering/75kmqg0r1x27vr9. Ανακτήθηκε στις 24  Αυγούστου 2018.
  8. Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας. 874134. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  9. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  10. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία