Χάρντι Κρούγκερ

Γερμανός ηθοποιός

Ο Χάρντι Κρούγκερ (γερμανικά: Hardy Kruger), (Βερολίνο 12 Απριλίου 1928), είναι Γερμανός, ηθοποιός και συγγραφέας.

Χάρντι Κρούγκερ
Hardy Krüger.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hardy Krüger (Γερμανικά)
Γέννηση12 Απριλίου 1928 (1928-04-12) (91 ετών)
Bezirk Wedding
ΕθνικότηταFlag of Germany.svg Γερμανία
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Ιδιότηταηθοποιός, αυτοβιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός τηλεόρασης
ΤέκναChristiane Krüger[1] και Hardy Krüger junior[1]
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (2009) και Λεγεώνα της Τιμής
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πρώτα χρόνια και καριέραΕπεξεργασία

Ο Φρανζ Εμπέρχαρντ Όγκουστ Κρουέγκερ, όπως είναι το πραγματικό όνομά του, γεννήθηκε στο Βερολίνο από τον μηχανικό Μαξ Κρουέγκερ και της καθηγήτριας Σάρας Κρουέγκερ.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Κρούγκερ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κινηματογράφο, παίζοντας ένα μικρό ρόλο στη γερμανική ταινία Young Eagles, όμως η καριέρα του σταμάτησε το 1944 όταν πήγε να υπηρέτησει στον Γερμανικό Στρατό σε ηλικία 17 ετών, ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του αιχμαλωτίστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες.

Μετά τον πόλεμο, ο Κρούγκερ υποδυώταν συχνά το ρόλο ένος Γερμανού στρατιώτη, κυρίως λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισης του (ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια).

Το 1957 ο Κρούγκερ έκανε το ντεμπούτο του στον βρετανικό κινηματογράφο, στην ταινία "Ο ένας που διέφυγε", όπου έπαιξε τον διάσημο πιλότο Franz von Verrü.

Το 1966 κέρδισε μια υποψήφιοτητα για βραβείο Χρυσή ς Σφαίρας Καλύτερου Ηθοποιού για τον ρόλο του Χάινριχ Ντόρφμαν στην ταινία Η Πτήση του Φοίνικα.

Ενδεικτική ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Young Eagles (1944)
  • I'll Never Forget That Night (1949)
  • Kätchen für alles (1949)
  • Das Fräulein und der Vagabund (1949)
  • The Girl from the South Seas (1950)
  • Inselohne Moral (1950)
  • You Hav e to Be Beautiful (1951)
  • My Friend the Thief (1951)
  • My Name is Niki (1952)
  • I Can't Marry Them All (1952)
  • Illusion in a Minor Key (1952)
  • The Moon Is Blue (1953)
  • Die Jungfrau auf dem Dach (1953)
  • As Long as You're Near Me (1953)
  • Must We Get Divorced? (1953)
  • I and You (1953)
  • The Last Summer (1954)
  • An der schönen blauen Donau (1955)
  • Der Himmel ist nie ausverkauft (1955)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 www.hardy-kruger.de/HardyKrugerD/Vita.html. Ανακτήθηκε στις 7  Νοεμβρίου 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hardy Kruger της Ρωσικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).