Χάρντι Κρούγκερ

Γερμανός ηθοποιός

Ο Χάρντι Κρούγκερ (γερμανικά: Hardy Kruger), (12 Απριλίου 1928 - 19 Ιανουαρίου 2022[3]) ήταν Γερμανός ηθοποιός και συγγραφέας.

Χάρντι Κρούγκερ
Pressekonferenz Hardy Krüger -Gemeinsam gegen rechte Gewalt-, Köln-7724.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hardy Krüger (Γερμανικά)
Γέννηση12 Απριλίου 1928
Borough of Wedding
Θάνατος19 Ιανουαρίου 2022 (93 ετών)
Παλμ Σπρινγκς[1]
Εθνικότητα Γερμανία
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Ιδιότηταηθοποιός, αυτοβιογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός τηλεόρασης
ΤέκναChristiane Krüger[2] και Hardy Krüger Jr.[2]
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (2009), Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής (2001) και βραβείο Bambi
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Πρώτα χρόνια και καριέραΕπεξεργασία

Ο Φρανζ Εμπέρχαρντ Όγκουστ Κρουέγκερ (Eberhard August Franz Ewald Krüger)[4], όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, γεννήθηκε στο Βερολίνο από τον μηχανικό Μαξ Κρούγκερ και της καθηγήτριας Σάρας Κρούγκερ.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Κρούγκερ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο κινηματογράφο, παίζοντας ένα μικρό ρόλο στη γερμανική ταινία Young Eagles, όμως η καριέρα του σταμάτησε το 1944 όταν πήγε να υπηρετήσει στον Γερμανικό Στρατό σε ηλικία 17 ετών, ο οποίος κατά την διάρκεια της θητείας του αιχμαλωτίστηκε από Αμερικανούς στρατιώτες.

Μετά τον πόλεμο, ο Κρούγκερ υποδυόταν συχνά το ρόλο ένος Γερμανού στρατιώτη, κυρίως λόγω της χαρακτηριστικής εμφάνισης του (ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια).

Το 1957 ο Κρούγκερ πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στον βρετανικό κινηματογράφο, στην ταινία "Ο ένας που διέφυγε", όπου έπαιξε τον διάσημο πιλότο Franz von Verrü.

Το 1966 κέρδισε μια υποψήφιοτητα για βραβείο Χρυσής Σφαίρας Καλύτερου Ηθοποιού για τον ρόλο του Χάινριχ Ντόρφμαν στην ταινία Η Πτήση του Φοίνικα.[5]

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια στις 19 Ιανουαρίου 2022.[6][7]

Ενδεικτική φιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Young Eagles (1944)
  • I'll Never Forget That Night (1949)
  • Kätchen für alles (1949)
  • Das Fräulein und der Vagabund (1949)
  • The Girl from the South Seas (1950)
  • Inselohne Moral (1950)
  • You Hav e to Be Beautiful (1951)
  • My Friend the Thief (1951)
  • My Name is Niki (1952)
  • I Can't Marry Them All (1952)
  • Illusion in a Minor Key (1952)
  • The Moon Is Blue (1953)
  • Die Jungfrau auf dem Dach (1953)
  • As Long as You're Near Me (1953)
  • Must We Get Divorced? (1953)
  • I and You (1953)
  • The Last Summer (1954)
  • An der schönen blauen Donau (1955)
  • Der Himmel ist nie ausverkauft (1955)
  • Επιχείρηση: Άγριες Χήνες (1978)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Schauspieler Hardy Krüger im Alter von 93 Jahren gestorben».
  2. 2,0 2,1 www.hardy-kruger.de/HardyKrugerD/Vita.html. Ανακτήθηκε στις 7  Νοεμβρίου 2013.
  3. «Mujeres a los 93 años Hardy Krüger, leyenda del cine alemán» (στα es-ES). Deutsche Welle. https://www.dw.com/es/muere-a-los-93-a%C3%B1os-hardy-kr%C3%BCger-leyenda-del-cine-alem%C3%A1n/a-60490303. Ανακτήθηκε στις 2022-01-20. 
  4. «Schauspieler Hardy Krüger im Alter von 93 Jahren gestorben». Deutschlandfunk Kultur (στα Γερμανικά). 20 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2022. 
  5. «Hardy Kruger, actor in international adventure films, dies at 93». Washington Post. 20 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2022. 
  6. «German actor Hardy Kruger dies aged 93» (στα en-AU). The Canberra Times. 2022-01-20. https://www.canberratimes.com.au/story/7589151/german-actor-hardy-kruger-dies-aged-93/. Ανακτήθηκε στις 2022-01-20. 
  7. Roxborough, Scott (20 Ιανουαρίου 2022). «Hardy Kruger, German Actor in 'A Bridge Too Far' and 'Barry Lyndon,' Dies at 93». Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία