Χρήστος Ευθυμίου

Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου (1900-1971)

Ο Χρήστος Ευθυμίου (Λαμία, 3 Αυγούστου 1900 - 4 Μαΐου 1971) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Χρήστος Ευθυμίου
Χρήστος Ευθυμίου.jpg
Γέννηση3 Αυγούστου 1900
Λαμία
Θάνατος4 Μαΐου 1971 (70 ετών)
Κόκκινος Μύλος
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςκωμικός ηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η καταγωγή του ήταν από το Κωσταλέξι Φθιώτιδος. Ήταν διπλωματούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και το 1929 φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου, από την οποία και βγήκε αριστούχος μετά από τετραετή φοίτηση. Το 1929 έκανε τη πρώτη του θεατρική παρουσία με το θίασο Κυβέλης και μετά από μια διετία προσκλήθηκε ως ιδρυτικό μέλος του Βασιλικού Θεάτρου, όπου και υπηρέτησε ως βασικό στέλεχος και ως ένας εκ των πρωταγωνιστών του. Από τη θέση αυτή διέπρεψε ως κωμικός ιδίως σε έργα του Μολιέρου, του Σαίξπηρ, αλλά και σε χαρακτηριστικούς ελληνικούς λαογραφικούς ρόλους ελληνικών έργων.

Αξιόλογη επίσης ήταν και η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο. Οι ρόλοι του στις ταινίες Ο γυναικάς και Ένας βλάκας και μισός είναι αυτοί για τους οποίους μνημονεύεται περισσότερο. Επίσης χαρακτηριστική υπήρξε η επί μακρόν συμμετοχή του σε καθημερινές απογευματινές ραδιοφωνικές πεντάλεπτες "παρλάτες" με την ατάκα "Αχ τι τραβάω!"

Μετά τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη, το 1960, τέθηκε επικεφαλής του θιάσου του εκλιπόντος κωμικού.

ΔιακρίσειςΕπεξεργασία

Το 1952 τιμήθηκε από τον βασιλιά Παύλο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α΄ και από τη γαλλική κυβέρνηση για την εξαίρετη ερμηνεία του των έργων του Μολιέρου με το Τάγμα των Ακαδημαϊκών Φοινίκων.[1]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1933 Δεσποινίς δικηγόρος
1944 Το δρομάκι του Παραδείσου
1954 Η άγνωστος
1955 Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1957 Ο γυναικάς
1959 Ένας βλάκας και μισός
1960 Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1929 Δεσποινίς δικηγόρος
1932 Βαβυλωνία
1933 Ο αρχοντοχωριάτης
1936 Δον Κιχώτης

Ο επιθεωρητής

1940 Η νυχτερίδα
1946 Φον Δημητράκης
1950 Ο φαταούλας
1961 Φύλαγε τα ρούχα σου

Η νύχτα είναι του Λεωνίδα

1962 Δεσποινίς ετών 39
1967 Ταρτούφος

Ο επιθεωρητής

Ραδιοφωνικές εκπομπέςΕπεξεργασία

Τίτλος
Η νύχτα είναι του Λεωνίδα

Δεσποινίς ετών 39

Του Κουτρούλη ο γάμος

Το δέντρο του σταθμου μας

Βαβυλωνία

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • Θόδωρος Έξαρχος: "Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες" - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
  • 90lepta.com
  1. «Ευθυμίου Χρήστος - Εθνική Λυρική Σκηνή». virtualmuseum.nationalopera.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2021.