Η Amanda Ava Koci (γεννημένη ως Amanda Koci, 16 Φεβρουαρίου 1994), γνωστή ως Ava Max, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Το single "Sweet but Psycho" το 2018, έγινε το νούμερο ένα σε chart 26 χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Σουηδία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ έφτασε στα 10 κορυφαία τραγούδια του Billboard Hot 100. Επίσης είναι γνωστή για τα singles "So Am I", "Torn" και “Salt” τα οποία κυκλοφόρησαν το 2019 και για το ξεχωριστό κούρεμα που έχει και ονομάζεται "Max Cut".

Ava Max
Ava Max meeting fans (cropped).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Φεβρουαρίου 1994[1]
Μιλγουόκι
ΕθνικότηταΑλβανοί[2]
ΨευδώνυμοAva Max και Ava
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
Αξιοσημείωτο έργοSweet but Psycho
Περίοδος ακμής2013
Ιστότοπος
https://avamax.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Παιδικά χρόνιαΕπεξεργασία

Η Ava Max γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1994 στο Μιλγουόκι της αμερικανικής πολιτείας Ουισκόνσιν. Οι γονείς της είναι αλβανικής καταγωγής οι οποίοι μετανάστευσαν στις Η.Π.Α. από τα Τίρανα και τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ίδια η Ava Max έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως “100% Αλβανίδα” ομιλώντας και την αλβανική γλώσσα, ενώ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να ζήσει στην Αλβανία όταν θα μπορέσει στο μέλλον. Στην ηλικία των 8 ετών, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Βιρτζίνια όπου και έζησε το μεγαλύτερο διάστημα των παιδικών της χρόνων. Όταν ήταν 13 ετών, υιοθέτησε το μεσαίο όνομά της "Ava" ενώ από την ίδια χρονιά και καθ’ όλη την διάρκεια του γυμνασίου και του λυκείου, η Ava Max συμμετείχε σε πολυάριθμους διαγωνισμούς τραγουδιού. Έναν χρόνο αργότερα και σε ηλικία 14 ετών, μετακόμισε με τη μητέρα της στο Λος Άντζελες , επιδιώκοντας μια καριέρα στη μουσική βιομηχανία. Όμως η προσπάθειά της απέτυχε και μετά από έναν χρόνο γύρισε στη Βιρτζίνια. Στο Λος Άντζελες επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα σε ηλικία 17 ετών, για να δώσει στον εαυτό της μια δεύτερη ευκαιρία να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική.

ΚαριέραΕπεξεργασία

2013-2017: Τα πρώτα βήματα στον χώρο της μουσικήςΕπεξεργασία

Η Ava Max ασχολήθηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά με τη μουσική το 2008, το πρώτο της τραγούδι όμως κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο “Take Away the Pain” σε συνεργασία με τον Project 46. Από το 2014 και για μία τριετία συνεργάστηκε με την διαδικτυακή υπηρεσία SoundCloud, όπου μαζί με τoν μουσικό παραγωγό Cirkut κυκλοφόρησε το τραγούδι “Anyone but You”.

Το τραγούδι προσέλκυσε την προσοχή διαφόρων μουσικών εταιριών για συνεργασία μαζί της, υπογράφοντας τελικά συμβόλαιο με την Atlantic Records.

Το 2017, η Ava Max υιοθέτησε το ιδιαίτερο κούρεμα που την χαρακτηρίζει και ονομάζεται “Max Cut”. Το συγκεκριμένο κούρεμα αποτελείτε από την δεξιά πλευρά του κεφαλιού όπου τα μαλλιά είναι κομμένα σε στυλ Bob Cut και από την αριστερή πλευρά όπου είναι μακριά.  

2018-σήμερα: Παγκόσμια αναγνώρισηΕπεξεργασία

Τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι σε συνεργασία με την Atlantic Records, “My Way” το οποίο έφτασε το νούμερο ένα σε αρκετά charts διαφόρων χωρών, όπως το Ρουμάνικο Airplay 100. Τον Ιούνιο του ίδιου έτος, κυκλοφόρησε το τραγούδι “Not Your Barbie Girl” και μετά από ένα μήνα δημοσίευσε στο SoundCloud το τραγούδι “Salt”. Στις 17 Αυγούστου 2018, η Ava Max με παραγωγή του Cirkut κυκλοφόρησε το τραγούδι “Sweet but Psycho”. Το τραγούδι έγινε η πρώτη πιο εμπορική επιτυχία της καλλιτέχνιδας, φτάνοντας το νούμερο ένα σε περισσότερες από 26 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου όπου παρέμεινε στην πρώτη θέση για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του, το “Sweet but Psycho” έφτασε στην πρώτη θέση του Billboard Dance Club και στα κορυφαία τραγούδια του Billboard Hot 100. Τον Μάρτιο του 2019 κυκλοφόρησε η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία της Ava Max, “So Am I” το οποίο έφτασε στα 10 καλύτερα τραγούδια των charts αρκετών χωρών. Μέσα στο 2019, η Ava Max κυκλοφόρησε και άλλα γνωστά της τραγούδια όπως τα “Torn”, “Freaking Me Out” και το ήδη διαδικτυακά δημοσιευμένο στο παρελθόν “Salt”. Στα MTV Europe Music Awards 2019 κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία “Best Push Act”.

Μουσικό στυλ και επιρροέςΕπεξεργασία

Η Ava Max έχει χαρακτηριστεί ως τραγουδίστρια της ποπ και της ντανς-ποπ μουσικής. Η ίδια μεγάλωσε ακούγοντας καλλιτέχνες όπως η Celine Dion, η Aretha Franklin, οι Fugees, η Mariah Carey και η Whitney Houston. Επίσης, έχει αναφέρει τις Beyoncé, Madonna, Gwen Stefani, Fergie, Britney Spears, Christina Aguilera και Lady Gaga ως μερικές από τις επιρροές της. Η Ava Max έχει συγκριθεί με την Lady Gaga για τη μουσική της και για την επιδεικτική της παρουσία.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Η Ava Max επί του παρόντος δεν βρίσκεται σε κάποια σχέση αλλά ούτε υπάρχουν πληροφορίες για παλαιότερες σχέσεις τις.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Τραγούδια
Τίτλος κομματιού Έτος κυκλοφορίας Καλλιτέχνης
"I Need You" 2008 Ava Max
"More Than Words Can Say" 2008 Ava Max
"Satellite" 2013 Ava Max
"Take Away The Pain" 2013 Project 46
"Jet Set" 2016 Ava Max
"Anyone But You" 2016 Ava Max
"Clap Your Hands" 2017 Le Youth
"My Way" 2018 Ava Max
"Slippin" 2018 Ava Max
"Sweet but Psycho" 2018 Ava Max
"Into Your Arms" 2018 Witt Lowry
"Make Up" 2018 Vice & Jason Derulo
"Not Your Baby Girl" 2018 Ava Max
"Let It Be Me" 2018 David Guetta
"So Am I" 2019 Ava Max
"Torn" 2019 Ava Max
"Tabú" 2019 Pablo Alborán
"Salt" 2019 Ava Max
"Alone. Pt II" 2019 Alan Walker
"Slow Dance" 2019 AJ Mitchell
"Blood, Sweat & Tears" 2019 Ava Max
"Freaking Me Out" 2019 Ava Max
"On Somebody" 2019 Ava Max
Μουσικά βίντεο
Τίτλος κομματιού Έτος κυκλοφορίας
"My Way" 2018
"Sweet but Psycho" 2018
"So Am I" 2019
"Torn" 2019
"Freaking Me Out" 2019

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία