Άνοιγμα κυρίου μενού

Σελίν Ντιόν

Καναδή τραγουδίστρια

Η Σελίν Ντιόν (Céline Marie Claudette Dion, 30 Μαρτίου 1968) είναι Καναδή τραγουδίστρια και (περιστασιακή) στιχουργός της γαλλόφωνης και αγγλόφωνης ποπ. Έχει, επίσης, συμμετάσχει ως ηθοποιός σε κινηματογραφικές ταινίες και είναι μία από τις πιο εμπορικές γυναίκες τραγουδίστριες όλων των εποχών, με πωλήσεις που ξεπερνούν τους 200.000.000 δίσκους παγκοσμίως. Έχει ηχογραφήσει διεθνείς επιτυχίες, μεταξύ των οποίων είναι: "My heart will go on", "The Power of Love", "It's All Coming Back to Me Now", "Because You Loved Me", "Think Twice", "I'm Your Angel". Τα άλμπουμ της "Falling into You" (1996) και "Let's Talk About Love" (1997) είναι από τα πιο εμπορικά όλων των εποχών, ενώ το "D' eux" (1995) αποτελεί το πιο εμπορικό άλμπουμ της γαλλόφωνης μουσικής

Σελίν Ντιόν
Celine Dion Singing The Prayer, 2019 (extended).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση
ΚατοικίαΧέντερσον, Νεβάδα
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Ύψος1,71 μ.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Καθαρή θέση400 000 000 Δολάριο ΗΠΑ
Περίοδος ακμής1981
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡενέ Ανζελίλ (1994–2016)
ΤέκναΡενέ-Σαρλ Ανζελίλ
ΓονείςΤερέζ Ντιόν
ΑδέλφιαClaudette Dion
Paul Dion
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής
Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων
Εταίρος του Τάγματος του Καναδά
Αξιωματικός του Εθνικού Τάγματος του Κεμπέκ (1998)[1]
Gaming Hall of Fame
επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Λαβάλ (2008)[2]
Canada's Walk of Fame (1999)
Υπογραφή
Celine Logo.png
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η Ντιόν γεννήθηκε στο Σαρλμάν, ένα προάστιο του Μόντρεαλ, και είναι το μικρότερο από τα δεκατέσσερα παιδιά φτωχής οικογένειας Γαλλοκαναδών. Οι γονείς της είχαν ένα μουσικό μπαρ. Η μητέρα της έπαιζε βιολί και ο πατέρας της ακορντεόν. Η Σελίν ξεκίνησε να τραγουδά στο μπαρ των γονιών της όταν ήταν 5 χρονών κι έτσι έγινε διάσημη στην πόλη. Όταν έφτασε τα 12, η μητέρα της επικοινώνησε με τον 38 χρονών τότε Ρενέ Αντζέλιλ (μελλοντικό σύζυγο της Σελίν), τον πιο γνωστό μάνατζερ στο Κεμπέκ, ο οποίος υποθήκευσε το σπίτι του για να στηρίξει την καριέρα της Σελίν. Το 1981 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο La voix du bon Dieu και το single Ce n'était qu'un rêve, το οποίο έγραψε η μητέρα της. Κέρδισε το α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού της εταιρείας Γιαμάχα (Yamaha) με το τραγούδι Tellement j'ai d'amour pour toi στο Τόκυο το 1982. Το 1988 κέρδισε το α΄ βραβείο στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι Ne partez pas sans moi, το οποίο ερμήνευσε εκπροσωπώντας την Ελβετία.

Το πρώτο της άλμπουμ στα αγγλικά με τον τίτλο Unison κυκλοφόρησε το 1990. Δύο χρόνια αργότερα, ερμήνευσε το τραγούδι Beauty and the Beast για την χολιγουντιανή ταινία Η ωραία και το τέρας, με τον Πίμπο Μπράισον (Peabo Bryson), το οποίο τιμήθηκε με Όσκαρ καθώς και βραβείο Γκράμι για καλύτερο ντουέτο του 1992. Έκτοτε η σταδιοδρομία της άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα και η ίδια μετοίκησε στις ΗΠΑ. Το 1993 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της The Colour Of My Love, το οποίο έγινε πλατινένιο. Αυτό το άλμπουμ περιέχει μεγάλες επιτυχίες της Ντιόν, όπως το Just Walk Away ή το Think Twice. Περιέχει επίσης το The Power Of Love, που σάρωσε τα Charts και ανέδειξε την τραγουδίστρια ως μία από τις μεγαλύτερες φωνές της ποπ στη δεκαετία του 1990. Εν τω μεταξύ, κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ στα γαλλικά Dion chante Plamondon (1991), Des mots qui sonnent (1991) και À l'Olympia (1994) για να ικανοποιήσει τους Γαλλοκαναδoύς και Γάλλους οπαδούς της. Το 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Ντιόν στα γαλλικά με τίτλο D'Eux, το οποίο έγινε πλατινένιος στην Αμερική και την Ευρώπη και θεωρήθηκε η μεγαλύτερη γαλλική δισκογραφική επιτυχία της χρονιάς. Το 1996 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Falling Into You για το οποίο η τραγουδίστρια τιμήθηκε με βραβείο Γκράμι για τον καλύτερο δίσκο ποπ της χρονιάς.

Το 1997 τραγούδησε το My Heart Will Go On, το κύριο τραγούδι της ταινίας Τιτανικός. Το τραγούδι αυτό τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ.

Το 2007 κυκλοφόρησε ο γαλλόφωνος δίσκος με τίτλο D'Elles. Τον ίδιο χρόνο, κυκλοφόρησε το αγγλόφωνο άλμπουμ της Ντιόν με τίτλο Taking Chances, με 16 τραγούδια με στίχους και παραγωγή των Delta Goodrem, Aldo Nova, Ne-Yo, Ben Moody, Kara DioGuardi και Dave Stewart. Το άλμπουμ αυτό ανέβηκε στο #3 του US Billboard 200 και πούλησε περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Είναι παντρεμένη με τον καναδό λιβανέζικης καταγωγής Ρενέ Ανζελίλ (René Angélil), ο οποίος είναι και μάνατζέρ της, και είναι μητέρα τριών αγοριών. Η προσωπική της ζωή γίνεται σχεδόν καθημερινά θέμα στις εφημερίδες ταμπλόιντ του Καναδά και των ΗΠΑ. Πρόσφατα η απόφασή της να βάλει στον «πάγο» την καριέρα της ώστε να αφοσιωθεί πλήρως στην κατάσταση της υγείας της, στην κατάσταση της υγείας του συζύγου της και στα δύο παιδιά τους, ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της η Σελίν Ντιόν.

Σύμφωνα με το BBC, οι προγραμματισμένες εμφανίσεις της διάσημης τραγουδίστριας στο Λας Βέγκας, αλλά και η περιοδεία της το φθινόπωρο σε χώρες της Ασίας ακυρώθηκαν.

Ο σύζυγος, και μάνατζερ, της Σελίν Ντιόν υπεβλήθη τον περασμένο Δεκέμβριο σε εγχείριση αφαίρεσης όγκου. Το 2016 έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Λίγες μέρες αργότερα πέθανε και ο αδελφός της.

Η ίδια αναρρώνει από μία ασθένεια που επηρέασε τις φωνητικές της χορδές. Το 2019 τα ΜΜΕ παρατηρούν σημαντική απώλεια κιλών της και κάνουν υποθέσεις για κατάθλιψη και νευρική ανορεξία.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Στα γαλλικάΕπεξεργασία

  • La voix du bon Dieu (1981)
  • Céline Dion chante Noël (1981)
  • Tellement j'ai d'amour (1982)
  • Du soleil au coeur (1983)
  • Chants et contes de Noël (1983)
  • Les chemins de ma maison (1983)
  • Les plus grands succès de Céline Dion (1984)
  • Mélanie (1984)
  • Les oiseaux du bonheur (1984)
  • C'est pour toi (1985)
  • Céline Dion en concert (1985)
  • Incognito (1987)
  • The Best of Vivre (1988)
  • Dion chante Plamondon (1991)
  • Des mots qui sonnent (1991)
  • Les premières années (1993)
  • À l'Olympia (1994)
  • Les premières chansons, vol. 1 (1995)
  • Vol. 2 (1995)
  • D'eux (1995)
  • For You (1995)
  • Live At Paris (1996)
  • C'est pour vivre (1997)
  • S'il suffisait d'aimer (1998)
  • Au coeur du stade (1999)
  • 1 fille & 4 types (2003)
  • On ne change pas (2005)
  • D'Elles (2007)
  • Tournée mondiale Taking Chances: Le spectacle (2010)
  • Sans attendre (2012)

Στα αγγλικάΕπεξεργασία

  • Unison (1990)
  • Celine Dion (1992)
  • The Colour of My Love (1993)
  • Falling into You (1996)
  • Let's Talk About Love (1997)
  • These Are Special Times (1998)
  • All the Way... A Decade of Song (1999)
  • The Collector's Series Volume One (2000)
  • A New Day Has Come (2002)
  • One Heart (2003)
  • Miracle (2004)
  • A New Day... Live in Las Vegas (2004)
  • Taking Chances (2007)
  • My Love: Essential Collection (2008)
  • Taking Chances World Tour: The Concert (2010)
  • Loved Me Back to Life (2013)

ΠεριοδίεςΕπεξεργασία

Χρονιά Τίτλος Κυκλοφορία
1985 Céline Dion en concert Βινύλιο
1988 Incognito tournée -
1990 - 1991 Unison Tour VHS
1994–1995 The Colour of My Love Tour VHS/DVD/CD
1995–1996 D'eux Tour VHS/DVD/CD
1996–1997 Falling into You Tour VHS
1998–1999 Let's Talk About Love World Tour VHS/DVD/CD 
2003–2007 A New Day... DVD/BluRay/CD
2008–2009 Taking Chances Tour DVD/BluRay/CD
2011–2019 Celine -
2013 Sans attendre Tour DVD/BluRay/CD 
2014 Asia Tour (Cancelled) -
2016 Summer Tour 2016 -
2017 Celine Dion Live 2017 -

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία