Pitbull (ράπερ)

Αμερικανός ράπερ και τραγουδιστής

Ο Αρμάντο Κρίστιαν Πέρες (Armando Christian Pérez, 15 Ιανουαρίου 1981), γνωστότερος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Pitbull είναι Αμερικανός ράπερ. Η πρώτη του συμμετοχή σε ηχογραφημένο άλμπουμ ήταν στη δισκογραφική δουλειά του Lil Jon με τίτλο Kings of Crunk το 2002. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο M.I.A.M.I. (βραχυγραφία για το Money Is a Major Issue) με την εταιρεία TVT Records. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει δύο ακόμα άλμπουμ με την εταιρεία αυτή, το El Mariel το 2006 και το The Boatlift το 2007.[6] Είναι επίσης παρουσιαστής του δικού τους τηλεοπτικού προγράμματος, το οποίο μεταδίδεται στα ισπανικά στο καλωδιακό κανάλι Mun2 με τίτλο La Esquina (στα ισπανικά Η Γωνία).[7]

Pitbull
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pitbull (Άγνωστη γλώσσα)
ΨευδώνυμοPitbull, Lil' Chico[1], Mr. 305[1] και Mr. Worldwide[2]
Γέννηση15  Ιανουαρίου 1981[3]
Μαϊάμι[4]
ΕθνικότηταCuban Americans
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότηταράπερ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, brand ambassador, φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας και ηθοποιός
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςχιπ χοπ, Latin hip hop, Ρεγκετόν, pop rap, ποπ μουσική, Κρανκ, ντανς ποπ, Λάτιν ποπ, electro house, hip house, Νότιο χιπ χοπ, dirty south και house
ΒραβεύσειςΒραβείο Grammy καλύτερου δίσκου λάτιν ροκ, αστικής ή εναλλακτικής μουσικής (2016), Βραβείο Λάτιν Γκράμι Καλύτερης ερμηνείας αστικής μουσικής (2013) και αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[5]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βιογραφία

Επεξεργασία

Πρώτα χρόνια και πρώτο album

Επεξεργασία

Ο Pitbull γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου[8] του 1981 και είναι αμερικανο-κουβανέζικης καταγωγής.[9] . Μεγάλωσε με επιρροές από τα ποιήματα του Κουβανού ποιητή Χοσέ Μαρτί και το είδος μουσικής Miami bass της χιπ χοπ. Εξέφρασε ενδιαφέρον για την ραπ της Δυτικής Ακτής (West coast rap) και της Ανατολικής Ακτής (East coast). Το 2002 έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση στο άλμπουμ του Lil Jon and the East Side Boyz' με τίτλο Kings of Crunk και το σάουντρακ της ταινίας 2 Fast 2 Furious την επόμενη χρονιά. Το 2004 ο Pitbull κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο M.I.A.M.I. (Money Is a Major Issue). Τον Ιανουάριο του 2006 έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά του UPN South Beach. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε το "Nuestro Himno" σε συνεργασία με τους Wyclef Jean, Κάρος Πόνσε και Όλγα Τανιόν.[10]

2007: The Boatlift

Επεξεργασία

Το τρίτο άλμπουμ του με τίτλο The Boatlift, κυκλοφόρησε το 2007 με το σινγκλ "Secret Admirer" να ξεχωρίζει. Ακολούθησαν τα σινγκλς "Go Girl" και "The Anthem " με τον Lil Jon να συμμετέχει και ως παραγωγός. Ο Ptbull συνεργάστηκε επίσης με τον καλλιτέχνη της σόκα από το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Ματσέλ Μοντάνο. Yes

2009: Single και album

Επεξεργασία

Το 2009 κυκλοφόρησε από την Ultra Records το σινγκλ "I Know You Want Me (Calle Ocho)". Η δισκογραφική του εταιρεία έκλεισε και υπέγραψε στην Polo Grounds Music/RCA Music Group [11].

Δισκογραφία

Επεξεργασία
Χρονιά Τίτλος Θέσεις στην κορυφή RIAA - επιβεβαίωση[12]
US[13]
200 R&B Rap
2004 M.I.A.M.I.: Money Is a Major Issue
  • Κυκλοφόρησε: 24 Αυγούστου 2004
  • Δισκογραφική εταιρεία: TVT
  • Μορφή: CD, κασέτα, LP, ψηφιακό κατέβασμα
14 7 * Χρυσό
2006 El Mariel 17 5 2
2007 The Boatlift 50 13 5
2009 Rebelution
  • Κυκλοφορία: 25 Αυγούστου 2009
  • Εταιρεία: Polo Grounds Music, RCA Music Group
  • Μορφή: CD, LP, ψηφιακό κατέβασμα
  • 2010: Armando
  • 2011: Planet Pit
  • 2012: Global Warming
Συλλεκτικά άλμπουμ
  • 2005: Money Is Still a Major Issue
  • 2012: Original Hits

Συλλογές

Επεξεργασία
Έτος Τίτλος Θέσεις
US[13]
200 R&B Rap
2005 Money Is Still a Major Issue 25 4 2
Χρονιά Τραγούδι Θέσεις στα τσαρτς επιβεβαίωση RIAA [12] Album
ΗΠΑ[14][15] Ηνωμένο Βασίλειο CAN FRA ITA NLD TUR
Hot 100 R&B Rap Rhyth
2004 "Culo" (feat. Lil Jon) 32 45 11 7 M.I.A.M.I.
"That's Nasty" (feat. Lil Jon)
"Back Up" 86 20
"Toma " (feat. Lil Jon) 108 73 21 18
"Dammit Man" 119 58 33
2005 "Everybody Get Up" (feat. Pretty Ricky) Money Is Still a Major Issue
2006 "Bojangles " 91 89 28 El Mariel
"Ay Chico (Lengua Afuera)" 92 99 19 19
"Dime (Remix)" (feat. Ken-Y) 116 29
2007 "Fuego"
"Tell Me" (feat. Frankie J και Ken-Y) 33 Non-album single
"Secret Admirer" (feat. Lloyd) 28 The Boatlift
"The Anthem " (feat. Lil Jon) 36 8 10
2008 "Go Girl " (feat. Trina & Young Bo$$) 83 25 30
"Sticky Icky" (feat. Τζιμ Τζόουνς)
"Krazy " (feat. Lil Jon) 30 11 11 70 Gold Rebelution
2009 "I Know You Want Me (Calle Ocho)" 2 86 4 5 4 2 1 8 1 1 Πλατινένιο
"Hotel Room Service" 22 12 10 48 10

Συμμετοχή σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών

Επεξεργασία
Χρονιά Τραγούδι Καλύτερες θέσεις στα τσαρτς Album
US
Hot 100 R&B Rap Pop
2005 "Shake " (Ying Yang Twins feat. Pitbull) 41 37 12 28 U.S.A. (United State of Atlanta)
"Hit the Floor" (Twista feat. Pitbull) 94 125 20 The Day After
2006 "Holla at Me" (DJ Khaled feat. Lil Wayne, Πολ Γουόλ, Ρικ Ρος και Pitbull) 59 24 15 65 Listennn... the Album
"Born-n-Raised" (DJ Khaled feat. Τρικ Ντάντι, Ρικ Ρος και Pitbull) 83
2008 "Move Shake Drop" (DJ Laz feat. Flo Rida, Casely και Pitbull) 56 42 Category 6
2009 "Feel It " (DJ Felli Fel feat. T-Pain, Σιν Πολ, Flo Rida, και Pitbull) 23 90 Go DJ!
"Shooting Star" (David Rush feat. Κέβιν Ράντολφ, LMFAO και Pitbull) 77 Feel the Rush Vol. 1
"Now I'm That Bitch" (Λίβι Φρανκ feat. Pitbull) Underground Sunshine

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. 1,0 1,1 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0113312. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2020.
  2. Know Your Meme. knowyourmeme.com/memes/mr-worldwide. Ανακτήθηκε στις 18  Σεπτεμβρίου 2020.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  5. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  6. Jeffries, David. Pitbull - βιογραφία. Allmusic: 2007
  7. «Pitbull's La Esquina on mun2 :: Spictacular!». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2009. 
  8. Balmaseda, Liz (7 Φεβρουαρίου 2003). «Miami rapper Pitbull is poised to sink his teeth into rap's big time». The Miami Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-07-20. https://archive.today/20120720182543/http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-7982985_ITM. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2008. 
  9. Hoard, Christian (25 Αυγούστου 2004). «Miami Pitbull Unleashed». Rolling Stone (Wenner Media). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-09-03. https://web.archive.org/web/20090903020928/http://www.rollingstone.com/news/story/6450429/pitbull_unleashed/print. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2009. 
  10. Spanish Version of 'Star-Spangled Banner' Draws Protests. Fox News/Associated Press: 28 Απριλίου 2006
  11. Richard. Pitbull Signs with Polo Grounds/RCA Music Group, Preps “Rebelution” for Sept. 1 Release. DJBooth.net: 3 Απριλίου 2009
  12. 12,0 12,1 «Gold & Platinum - Pitbull». RIAA. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2009. 
  13. 13,0 13,1 «Artist Chart History - Pitbull - Albums». Billboard. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2009. [νεκρός σύνδεσμος]
  14. «Artist Chart History - Pitbull - Singles». Billboard. 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2009. 
  15. «Pitbull > Charts & Awards > Billboard Singles». allmusic singles charts. 2008. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία