Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Άννα Παϊτατζή (1923 - 2 Ιουλίου 2009) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Χαρακτηριστικότερος ίσως ήταν ο ρόλος της ως Ουρανία στην τηλεοπτική σειρά του Δαλιανίδη Λούνα Παρκ, από το 1974 ως το 1981.

Άννα Παϊτατζή
Γέννηση 1923[1]
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 2  Ιουλίου 2009[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ιδιότητα ηθοποιός

Πίνακας περιεχομένων

ΚαριέραΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη[2] και η οκταμελής οικογένειά της ήρθε στην Ελλάδα όταν η ίδια ήταν πολύ μικρή. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών και αποφοίτησε το 1946. Την ίδια χρονιά αποφοίτησε και από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1950 και μία από τις πρώτες της ταινίες ήταν Η λύκαινα, το 1951. Εμφανίστηκε επίσης στις ταινίες Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968), Ο τσακιτζής (1960), Έξω οι κλέφτες (1961), Για ποιον χτυπά η κουδούνα (1968), Ο γίγας της Κυψέλης (1968), Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970), Ο διαιτητής (1963), Ο θείος της Βιολέτας (1957), Ο τετραπέρατος (1966), Ρ20 (2004) και σε άλλες.[3] Από το γάμο της με το δικηγόρο Ηλία Ανδρίτσο (πέθανε το 2006) απέκτησε δύο παιδιά, το Φοίβο και την Ευτυχία.

Το 1972 ενσάρκωσε το ρόλο της Μαντάμ Σουσούς στην πρώτη τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε στο σενάριο του Δημήτρη Ψαθά και το 1976 στη σειρά Η Θέμις έχει νεύρα . Την ίδια περίπου περίοδο επιλέχθηκε από τον Δαλιανίδη για το ρόλο της Ουρανίας, συζύγου του κυρ Γιώργη στην μακρόβια τηλεοπτική σειρά Λούνα Παρκ. Το 1981, όταν γυρίστηκε η σειρά Τα Ανάποδα, που ήταν και η συνέχεια του Λούνα Παρκ, η Παϊτατζή έπαιξε ξανά το ρόλο της Ουρανίας, ωστόσο η νέα διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε εκείνη την εποχή να μην προβάλλει το σίριαλ. Από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις ήταν στις σειρές Οι δύο ορφανές (1991), Το σόι μας (1992) , Επτά θανάσιμες πεθερές και σε ρόλο γκεστ σταρ στο ριμέικ της σειράς Εκείνες κι εγώ με τον Γιάννη Μπέζο.

Πέθανε στις 2 Ιουλίου του 2009, σε ηλικία 86 ετών.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Θύελλα στο φάρο - Το σφάλμα μιας μητέρας (1950)
  • Η λύκαινα (1951)
  • Έχει θειο το κορίτσι - Ο θείος της Βιολέττας (1957) ..... Κατερίνα Σακούλα
  • Γαμήλιες περιπέτειες (1959) .... Δήμητρα Μπισμπίκη
  • Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών (1960) ...... Αϊσά
  • Έξω οι κλέφτες (1961) ..... Περσεφόνη Αδάμαντα
  • Κορόιδο γαμπρέ (1962) .... Νίνα
  • Η μεγάλη θυσία (1962) ..... Άννα Μαράκη
  • Ποτέ δεν σε ξέχασα (1962) ...... Νάντια
  • 7 μέρες ψέματα (1963) ..... Τζούλια
  • Ένας ντελικανής (1963) ..... Παρασκευούλα
  • Ο διαιτητής (1963)
  • Ιστορία μιας ζωής (1965) ..... Αμαλία Παπαδοπούλου
  • Όταν σημάνουν οι καμπάνες (1965)
  • Κλαίω και σ’ αναζητώ (1965)
  • Ο τετραπέρατος (1966) ..... Margaret
  • Η αρτίστα (1966) ..... μάνα της Γιάννας
  • Για ποιόν χτυπά η κουδούνα (1968) .... Κάτια
  • Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) .... Γεωργία Παπαδοπούλου - Λιόντου
  • Ο Μικές παντρεύεται (1968) .... Συναξαρίδου
  • Οι άντρες δε λυγίζουν ποτέ (1968) .....
  • Πληγωμένα νιάτα (1969) ......
  • Ο γίγας της Κυψέλης (1969) ...... η μάνα της Κλάρα
  • Ο γόης (1969) ..... Χριστίνα Μπελίρη
  • Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο (1970) ...... Καίτη Αναστασοπούλου
  • Η ζούγκλα των πόλεων (1970) ...... Χριστίνα Σινιάσκου
  • Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά (1970) ...... Τζένη Χάνου
  • Αστερισμός της παρθένου (1973) ..... Μάρθα Μπαμπαρδούλη
  • Γυναίκες στα όπλα (1979) ...... διοικητής στρατοπέδου
  • Θα σε κλέψω μ’ ακούς; (1982) ..... κυρία Καριάδη
  • P20 - R20 (2004)

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες η Παϊταζή συμμετείχε ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Ματωμένος γάμος Πεθερά του Λεονάρντο Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν Θέατρο Αλίκης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ήταν όλοι τους παιδιά μου Κέητ Κέλλερ Θίασος Αλέκου Αλεξανδράκη Θέατρο Γκλόρια Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Το φιντανάκι Φρόσω Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας
Οργανισμός Κρατικών Θεάτρων Ελλάδος - Κινητή Μονάδα
περιοδεία Μήτσος Λυγίζος

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


ΠηγέςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0656960. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουλίου 2016.
  2. Ναυτεμπορική, «Εφυγε» η Αννα Παϊτατζή, 3 Ιουλίου 2009.
  3. Nooz.gr, Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παϊτατζή, 2 Ιουλίου 2009.