Αλεξάντερ Βλάχος

Αμερικανός ηθοποιός

Ο Αλεξάντερ Βλάχος (αγγλικάː Alexander Vlahos, γεννημένος στις 30 Ιουλίου 1988) είναι Ελληνοουαλός ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός για τη συμμετοχή του στις τηλεοπτικές σειρές Μέρλιν και Βερσαλλίες. [1] [2] [3] [4]

Αλεξάντερ Βλάχος
Alexander Vlahos 2013.jpg
Γέννηση30 Ιουλίου 1988
Tumble, Carmarthenshire
ΕθνικότηταΕλληνοουαλοί
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςRoyal Welsh College of Music & Drama
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός τηλεόρασης
Είδος τέχνηςΥποκριτική
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο χωριό Tumble του Καρμαθενσάιρ της Ουαλίας, από Έλληνα πατέρα και Ουαλή μητέρα. [5] Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Llantrisant της Ουαλίας διδασκόμενος την Ουαλική και Αγγλική ως μητρικές γλώσσες ενώ από την ηλικία των οκτώ ετών ασχολήθηκε με το χόκεϊ επί πάγου. [6] [7]

ΥποκριτικήΕπεξεργασία

Σπούδασε υποκριτική στο Royal Welsh College of Music & Drama του Κάρντιφ αποφοιτώντας το 2009. [8] [9] Κατά τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησης, του δόθηκε η ευκαιρία να καταπιαστεί με μία πληθώρα projects, στόχος των οποίων ήταν η προετοιμασία του ηθοποιού για τον έξω κόσμο. [10]

Το 2009 ξεκίνησε να ασκεί επαγγελματικά την υποκριτική τέχνη, παίζοντας στη δραματική τηλεοπτική σειρά του BBC Ουαλίας Crash. [11] Ένα χρόνο αργότερα πρωταγωνίστησε στη θρυλική καθημερινή σειρά του BBC One Doctors, τα δε επεισόδια υπό τον τίτλο Masters of the Universe στα οποία συμμετείχε ήταν υποψήφια για τα British Soap Awards του 2010 στις κατηγορίες καλύτερου μεμονωμένου επεισοδίου και εντυπωσιακής σκηνής της χρονιάς. [12] [13] Ακολούθησαν ο ρόλος του Dafydd Hibbard στο All Shook Upǃ, έκτακτοι ρόλοι στις τηλεοπτικές σειρές The Indian Doctor και Pen Talar και η μικρού μήκους ταινία του Hefin Rees Bright Lights. [14] [15] [16] [17]

Μετά από συμμετοχές στην τηλεταινία του Conscian Morgan The Tower και το κινηματογραφικό θρίλερ του Robert Heath Truth or Dare, το 2013 αντικατέστησε τον Άσα Μπάτερφιλντ στον ρόλο του Mordred στον πέμπτο κύκλο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του BBC One Μέρλιν. [18] [19] [20] Το ίδιο έτος αναγκάστηκε να ξυρίσει το κεφάλι του για τις ανάγκες της μίνι τηλεοπτικής σειράς επίσης του BBC One Privates και πρωταγωνίστησε στη μικρού μήκους ταινία του Geoffrey Breton Button Eyes. [21] [22]

Το 2015 απέκτησε διεθνή φήμη με το ρόλο του Φιλίππου της Ορλεάνης στην γαλλο-καναδική υπερπαραγωγή του Canal+ Βερσαλλίες ενώ με τον τηλεοπτικό Chevalier de Lorraine, Έβαν Ουίλιαμς, ανέπτυξε στενή φιλία. [23] [24] [25] [26] [27] [28] Έκτοτε έχει συμμετάσχει στην ταινία του Tom Keeling The Head Hunter, έχει κάνει έκτακτες τηλεοπτικές εμφανίσεις στις σειρές Genius του National Geographic, Death in Paradise των BBC One και France 2 και το Bang του S4C καθώς και στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του History Barbarians Rising και έχει δώσει τη φωνή του στη σειρά κινουμένων σχεδίων του ABC 3 Prisoner Zero. [29] [30] [31] [32] [33] [34]

Σημαντική είναι η θητεία του στη θεατρική σκηνή με κλασικό κυρίως ρεπερτόριο ερμηνεύοντας σαικσπηρικούς χαρακτήρες σε έργα όπως Μάκβεθ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ριχάρδος ο Γ' αλλά και τον ρόλο του Pavel Yeletsky στην διασκευή του Mike Poulton στο έργο του Ιβάν Τουργκένιεφ Οικογενειακό βάρος. [35] [36] [37] [38] [39] Το 2018 έπαιξε το ρόλο του Captain Hook στη θεατρική μεταφορά του Πίτερ Παν. [40]

Παράλληλα με τη τηλεοπτική, κινηματογραφική και θεατρική του πορεία έχει ξετυλίξει το ταλέντο του χαρίζοντας τη φωνή του σε audiobooks των Big Finish Productions με πιο αξιοσημείωτους ρόλους αυτόν του Ντόριαν Γκρέυ στην audio series The Confessions of Dorian Gray, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ, Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ καθώς και αυτόν του Άμλετ στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. [41] [42]

ΣκηνοθεσίαΕπεξεργασία

Το 2020 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τη πολυβραβευμένη μικρού μήκους ταινία Lola και στη συνέχεια γύρισε την επίσης μικρού μήκους ταινία Here We Are. [43] [44] [45] Έχει επίσης πειραματιστεί με την σεναριογραφία σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς του BBC Two Made in Wales. [46]

Δημόσια εικόναΕπεξεργασία

Έχει φωτογραφηθεί για περιοδικά όπως τα βρετανικά Schön!, Drama, Attitude και 1883 Magazine και το γαλλικό Apollo Magazine. [47] [48] [49] [50] [51] Σε ρόλο μοντέλου έχει φωτογραφηθεί και περπατήσει σε επίδειξη μόδας για τον Βρετανό σχεδιαστή Joshua Kane. [52]

Για την επαφή του με τους θαυμαστές των τηλεοπτικών Βερσαλλιών έχει συμμετάσχει στα events Me & My Idols και έχει στείλει μηνύματα μέσω του λογαριασμού του στο Cameo. [53] [54]

ΣυμμετοχέςΕπεξεργασία

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός
Τίτλος Έτος Ρόλος Σχόλια
Crash 2009-2010 Dylan Δραματική τηλεοπτική σειρά βρετανικής παραγωγής
Doctors 2010 Lewis Cutler Δραματική τηλεοπτική σειρά βρετανικής παραγωγής
All Shook Up! 2010 Dafydd Hibbard Κωμική τηλεοπτική σειρά βρετανικής παραγωγής
The Indian Doctor 2010 Tom Evans Δραματική τηλεοπτική σειρά βρετανικής παραγωγής
Pen Talar 2010 Iolo Δραματική τηλεοπτική σειρά βρετανικής παραγωγής
Merlin 2012 Mordred Τηλεοπτική τηλεοπτική σειρά φαντασίας βρετανικής παραγωγής
Privates 2013 Private Keenan Δραματική τηλεοπτική μίνι σειρά βρετανικής παραγωγής
Versailles 2015-2018 Philippe d'Orléans Ιστορική τηλεοπτική σειρά γαλλικής και καναδικής συμπαραγωγής
Barbarians Rising 2016 Valentinian Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής
Prisoner Zero 2016 Prisoner Zero Σειρά κινουμένων σχεδίων αυστραλιανής παραγωγής
Genius 2017 Maurice Solovine Βιογραφική σειρά αμερικανικής παραγωγής
Tourist Trap 2019 Will Κωμική τηλεοπτική σειρά βρετανικής παραγωγής
Death in Paradise 2020 Max Newman Δραματική τηλεοπτική σειρά γαλλικής, βρετανικής και αμερικανικής συμπαραγωγής
Bang 2020 Dai Σειρά μυστηρίου βρετανικής παραγωγής
Συμμετοχές σε ταινίες ως ηθοποιός
Τίτλος Έτος Ρόλος Σχόλια
Bright Lights 2010 Steff Δραματική ταινία μικρού μήκους βρετανικής παραγωγής
The Tower 2011 Tom Δραματική τηλεταινία βρετανικής παραγωγής
Truth or Dare 2012 Luke Ταινία μυστηρίου βρετανικής παραγωγής
Button Eyes 2013 Boy Μουσική ταινία μικρού μήκους βρετανικής παραγωγής
The Head Hunter 2016 Herbert Mullin Ταινία θρίλερ αμερικανικής και βρετανικής συμπαραγωγής
Rival 2020 Δραματική ταινία μικρού μήκους βρετανικής παραγωγής
Striativus Tristan Δραματική ταινία μικρού μήκους βρετανικής παραγωγής
Συμμετοχές σε ταινίες ως σκηνοθέτης
Τίτλος Έτος Σχόλια
Lola 2018 Δραματική ταινία μικρού μήκους μεξικανικής παραγωγής
Here We Are 2019 Δραματική ταινία μικρού μήκους βρετανικής παραγωγής
Συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές ως σεναριογράφος
Τίτλος Έτος Σχόλια
Made in Wales 2010 Δραματική τηλεοπτική σειρά βρετανικής παραγωγής
Συμμετοχές σε ταινίες ως παραγωγός
Τίτλος Έτος Σχόλια
Back of the Net! 2011 Κωμική ταινία μικρού μήκους βρετανικής παραγωγής
Συμμετοχές σε εκπομπές ως συνεντευξιαζόμενος
Τίτλος Έτος Σχόλια
Sunday Brunch 2018 Τηλεοπτική εκπομπή βρετανικής παραγωγής
AfterBuzz TV's Spotlight On 2018 Τηλεοπτική εκπομπή αμερικανικής παραγωγής

ΘεατρογραφίαΕπεξεργασία

Συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός
Τίτλος Έτος Ρόλος Θεατρική σκηνή
The Elsinore Project 2010 The Son Cardiff and Taliesin Arts Centre, Σουόνσι
Hamlet 2010 Player Queen / Barnardo / Osric Crucible Theatre, Σέφιλντ
Emperor and Galilean 2011 Maurus / Hilarion National Theatre, Λονδίνο
Britannicus 2011 Britannicus Wilton’s Music Hall, Λονδίνο
Macbeth 2013 Malcolm St Peter’s church, Μάντσεστερ
Fortune’s Fool 2013-2014 Yeletsky Old Vic, Λονδίνο
Macbeth 2014 Malcolm Park Avenue Armory Drill Hall, Νέα Υόρκη
La Ronde 2017 Uknown The Bunker Theatre, Λονδίνο
Richard III 2018 Catesby Shakespeare’s Rose Theatre, Γιορκ
Romeo and Juliet 2018 Romeo Shakespeare’s Rose Theatre, Γιορκ
Peter Pan 2018-2019 Captain Hook / Mr Darling Park Theatre, Λονδίνο

AudiobooksΕπεξεργασία

Συμμετοχές σε audiobooks ως ηθοποιός
Τίτλος Έτος Ρόλος
Gallifrey 2011 Prime Enforcer Arcalia
The Confessions of Dorian Gray 2012-2016 Dorian Gray
The Diary of River Song 2015 Bertie Potts
Doctor Whoː The Lives of Captain Jack 2017 The Stranger
Hamlet 2017 Hamlet
Συμμετοχές σε audiobooks ως συγγραφέας
Τίτλος Έτος
Bernice Summerfield 2013

Video gamesΕπεξεργασία

Συμμετοχές σε video games
Τίτλος Έτος Ρόλος
Doctor Who: The Adventure Games - The Gunpowder Plot 2011 Robert Catesby

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Παφτούνου, Σοφία (26 Απριλίου 2020). «Αλεξάντερ Βλάχος: Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός της πολυσυζητημένης σειράς «Βερσαλλίες» στο iefimerida -Τι είπε για την Ελλάδα και τις ερωτικές σκηνές που συζητιούνται». iefimerida. 
  2. de Villiers, Pierre (9 Αυγούστου 2016). «Interview with Alexander Vlahos». Complete France. 
  3. Oebel, Nicole (4 Σεπτεμβρίου 2018). «From acting to directing, Alexander Vlahos expands his repertoire with Lola Short Film». myFanbase. 
  4. Oebel, Nicole (9 Σεπτεμβρίου 2016). «"Versailles"-Interview mit Alexander Vlahos». myFanbase. 
  5. Oebel, Nicole. «Alexander Vlahos». myFanbase. 
  6. Thorpe, Vanessa (30 Απριλίου 2016). «Raunchy French TV epic Versailles enlists British actors to usurp Wolf Hall’s crown». Guardian. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2016/may/01/french-tv-versailles-enlists-british-stars-bbc2. 
  7. Walker-Arno, Ellie (11 Δεκεμβρίου 2012). «Alexander Vlahos webchat: "Merlin has changed my life"». Radio Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2019. 
  8. «Actors 2009 - Alexander Vlahos». Royal Welsh College of Music & Drama. [νεκρός σύνδεσμος]
  9. «Alex Vlahos: From Merlin to Macbeth». Royal Welsh College of Music & Drama. 26 Ιουνίου 2016. 
  10. «Graduate Destinations». RWCMD: 24-37. Ιούνιος 2014. https://issuu.com/rwcmd/docs/rwcmd_prospectus_2015. 
  11. Owens, David (3 Νοεμβρίου 2012). «Alexander Vlahos aims to magic up a bewitching performance in Merlin». WalesOnline. 
  12. «Doctors – Master Of The Universe». BBC. 25 Ιανουαρίου 2010. 
  13. «British Soap Awards». Internet Movie Database. 2010. 
  14. Chamberlain, Laura (1 Σεπτεμβρίου 2010). «All Shook Up! in south Wales». BBC. 
  15. Oebel, Nicole (26 Απριλίου 2017). «Interview mit Alexander Vlahos über "Versailles" Staffel 2». myFanbase. 
  16. «Deg o Gymry?». BBC. 27 Σεπτεμβρίου 2016. 
  17. «Bright Lights». Internet Movie Database. 2010. 
  18. «The Tower». Uzong Films. 
  19. Reed, Becky (3 Αυγούστου 2012). «Truth or Dare». DIY. 
  20. «Merlinː Merlin returns to BBC One for a magical fifth series - Interview with Alex Vlahos». BBC. 4 Οκτωβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουνίου 2014. 
  21. «Vlahos: Shaving hair was brutal». Belfast Telegraph. 7 Ιανουαρίου 2013. 
  22. «Chris Hyson – Button Eyes: Music Film Short». At A Glance Magazine. 10 Μαΐου 2013. 
  23. Williams, Andrew (6 Ιουλίου 2018). «Versailles' Alexander Vlahos is swapping the period romp for Shakespeare's greatest love story». Metro. 
  24. Ali, Lorraine (19 Οκτωβρίου 2018). «A goodbye to 'Versailles,' TV's best show you probably never watched». Los Angeles Times. 
  25. Wagner, Curt (22 Σεπτεμβρίου 2016). «Actor Alexander Vlahos Finds Empowerment Playing a 17th Century, Openly Gay Duke». Out. 
  26. Lee Lenker, Maureen (5 Οκτωβρίου 2018). «Versailles stars Alexander Vlahos, Evan Williams on season 3 and saying goodbye to MonChevy». Entertainment Weekly. 
  27. Oebel, Nicole (24 Ιουνίου 2017). «Alexander Vlahos discusses 10 thoughts on Versailles' second season - Part 1». myFanbase. 
  28. Oebel, Nicole (24 Ιουνίου 2017). «Alexander Vlahos discusses 10 thoughts on Versailles' second season - Part 2». myFanbase. 
  29. «The Head Hunter». Internet Movie Database. 2016. 
  30. «Peter Panː Cast». Park Theatre. 
  31. Bley Griffiths, Eleanor (16 Ιανουαρίου 2020). «Death in Paradise guest star Alexander Vlahos on playing "arrogant" murder suspect Max: "He doesn't do himself any favours"». Radio Times. 
  32. «Preview: Bang Series 2». British Academy of Film and Television Arts. 2020. 
  33. Ellwood-Hughes, Pip (27 Ιουλίου 2016). «Barbarians Rising coming to HISTORY in August». Entertainment Focus. 
  34. «Prisoner Zero». myFanbase. 
  35. Hewis, Ben (25 Ιουνίου 2018). «Alexander Vlahos: 'I watch WWE wrestling in my spare time'». WhatsOnStage. 
  36. Oebel, Nicole (1 Αυγούστου 2018). «Alex Vlahos interviewː The pop-up Shakespeare experience in York». myFanbase. 
  37. Wilken, Selina (6 Ιουλίου 2013). «Exclusive: 'Merlin' star Alexander Vlahos talks role in Branagh's 'Macbeth,' why he won't do musicals». Hypable. 
  38. Oebel, Nicole (19 Ιουνίου 2018). «Alexander Vlahos interviewː "Romeo has directness and playfulness in spades"». myFanbase. 
  39. Coveney, Michael (17 Δεκεμβρίου 2013). «Fortune's Fool (Old Vic)». WhatsOnStage. 
  40. Bowie-Sell, Daisy (4 Οκτωβρίου 2018). «Alexander Vlahos to star as Captain Hook in Park Theatre's Peter Pan». WhatsOnStage. 
  41. Wilken, Selina (26 Ιουνίου 2013). «Exclusive: Alexander Vlahos talks 'Dorian Gray,' being a 'Doctor Who' fanboy, and giving back to the 'Merlin' fans». Hypable. 
  42. Oebel, Nicole (3 Αυγούστου 2017). «"Hamlet" interview with Alexander Vlahos & Scott Handcock». myFanbase. 
  43. Jeffery, Morgan (16 Ιανουαρίου 2020). «Alexander Vlahos reveals how Merlin and Versailles fans helped his directorial debut Lola get made». Radio Times. 
  44. Oebel, Nicole (28 Ιουνίου 2019). «Director Interview: Alexander Vlahos on Lola Short Film». myFanbase. 
  45. Oebel, Nicole (11 Νοεμβρίου 2019). «Director Interview: Alexander Vlahos on Here We Are Short Film». myFanbase. 
  46. «Made in Walesː Junior - Series 2». BBC. 1 Νοεμβρίου 2010. 
  47. Groult, Aurore (27 Μάιου 2016). «Alex Vlahos». Schön!. https://schonmagazine.com/alex-vlahos/. 
  48. «Alexander Vlahos». Drama. 2016. http://dramamag.com/acti/alexander-vlahos/. 
  49. «Alexander the Great». Attitude (270): 84-87. Καλοκαίρι 2016. 
  50. «Alexander Vlahos». 1883 Magazine. 27 Μαΐου 2016. 
  51. Lévy-Frébault, Tiphaine (Καλοκαίρι 2018). «Evan WIlliams & Alexander Vlahos ː Les adieux au palais». Apollo Magazine (22): 52-67. 
  52. «'The Kinsfolk' part 2 featuring Alexander Vlahos». Joshua Kane. 2019. 
  53. «Me & My Idols 1». Neverland Adventure. 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2020. 
  54. «Alexander Vlahos». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία