Βίλμα Τσακίρη

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Βηθλεέμ "Βίλμα" Τσακίρη (Σέρρες, 1 Ιανουαρίου 1949) είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Βίλμα Τσακίρη
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βίλμα Τσακίρη (Ελληνικά)
Γέννηση1  Ιανουαρίου 1949
Σέρρες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός και ηθοποιός ταινιών
ΣύζυγοςΓιάννης Ευαγγελίδης
ΤέκναΚαλλιόπη Ευαγγελίδου
Σημαντικά έργαΜια Αθηναία στην Αθήνα, Τ' ανάποδα, Ορκιστείτε παρακαλώ, Σκληρή Γη, Οι κουτσομπόλες, Μάλιστα κύριε, Της Ελλάδος τα παιδιά, Η Καλή Πεθερά, Το τρίτο στεφάνι, Και πάλι φίλοι, Ιδιαιτέρα για κλάματα, Θα σε δω στο Πλοίο, Άγιο Είχαμε, Η τράπεζα, Καλά να πάθεις, Ας πρόσεχες, Όλα του γάμου δίς κολα, Γάμος με τα όλα του, Το κόκκινο δωμάτιο, 1 μήνας και κάτι, Η Πολυκατοικία, Δια Ταύτα, Μην αρχίζεις τη μουρμούρα (6ος κύκλος), Άσε μας ρε μαμά και Μην αρχίζεις τη μουρμούρα (9ος κύκλος)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Βιογραφία Επεξεργασία

Το πραγματικό της όνομα είναι Βηθλεέμ Τσακίρη. Ο πατέρας της Σταύρος ήταν Μικρασιάτης από την Προύσα και η μητέρα της Μαγδαληνή από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Οι γονείς της ζούσαν στα Κοκκινόγεια Δράμας. Τελείωσε την πρώτη τάξη του δημοτικού στα Κοκκινόγεια Δράμας, συνέχισε στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών και στο Λύκειο Θηλέων Σερρών.

Το όνειρο του θεάτρου την έφερε μετά το τέλος του σχολείου στην δραματική σχολή του “Κυριαζή Χαρατσάρη” στη Θεσσαλονίκη από όπου αποφοίτησε το 1970. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τέσσερα έτη, αμέσως μετά τις σπουδές στη σχολή Χαρατσάρη. Στην Αθήνα, όταν κατέβηκε, συνεργάστηκε με αρκετούς ηθοποιούς. Έχει λάβει μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες ( «Είκοσι γυναίκες κι εγώ» κ.ά.) και τηλεοπτικές σειρές ( «Η τράπεζα», «Ένας μήνας και κάτι», «Η πολυκατοικία»).

Σύζυγός της υπήρξε ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Ευαγγελίδης. Η κόρη τους, Καλλιόπη Ευαγγελίδη, είναι επίσης ηθοποιός[1][2]. Τον Ιούλιο του 2012, η ηθοποιός βάπτισε την μικρότερη εγγονή της, Βίλμα από το Βηθλέεμ, το όνομα της[3].2008 -2011πρωταγωνίστησε στις σειρές Η Πολυκατοικία και 2014 Δια Ταύτα και 2019 Μην αρχίζεις τη μουρμούρα και 2021 Άσε μας ρε μαμα.

Τηλεοπτικές εμφανίσεις Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1975-1976 Μια Αθηναία στην Αθήνα ΕΡΤ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1981 Τ' ανάποδα ΥΕΝΕΔ Ντίνα Κωστάκη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1987 Ορκιστείτε παρακαλώ ΕΤ2 Κούλα Επεισόδιο: "Κόκκινα τριαντάφυλλα για την Κούλα"
1988 Σκληρή Γη ΕΤ1 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1990-1991 Οι κουτσομπόλες ANT1 Λιλίκα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1992 Μάλιστα κύριε ANT1 Μόσχα 9 επεισόδια
1993 Της Ελλάδος τα παιδιά ANT1 χωριάτισσα Επεισόδιο: "Το ρεπορτάζ"
1993-1994 Η Καλή Πεθερά ANT1 Στάσα Μολφέτα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1995-1996 Το τρίτο στεφάνι ANT1 Κασιμάτη 3 επεισόδια
1999-2000 Και πάλι φίλοι MEGA Δάφνη Κεχαγιά Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2000-2001 Ιδιαιτέρα για κλάματα ANT1 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2001 Θα σε δω στο πλοι΄΄ό ALPHA
2001-2002 Άγιο Είχαμε STAR Πόπη Ιωακείμ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2002-2003 Η τράπεζα MEGA Μάρθα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2003-2004 Καλά να πάθεις ALPHA Μπέλλα Ταύρου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2004-2005 Ας πρόσεχες ANT1 Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Όλα του γάμου δίς κολα ALPHA Μάτα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2005 Γάμος με τα όλα του ANT1 Επεισόδιο: "Δημητράκης ο δίγαμος"
2007 Το Κόκκινο Δωμάτιο MEGA Ασημίνα Επεισόδιο: "Τα Παντρολογήματα"
2007-2008 1 μήνας και κάτι MEGA Μάτα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2008-2010,

2011

Η Πολυκατοικία MEGA Μαίρη Σταθάτου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2014 Δια Ταύτα ALPHA Αγαθούλα Πορτοκάλη Επεισόδιο: "Γριές εν δράση"
2019,2022 Μην αρχίζεις τη μουρμούρα ALPHA Ολυμπία Δημητρουλοπούλου 3 επεισόδια
2021 Άσε μας ρε μαμα ALPHA Ελευθερία Ταβουλαρέα Βασικό Καστ

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος [4] Τίτλος Ρόλος
1951 Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων βασίλισσα (φωνή) [5]
1955 Η Λαίδη και ο Αλήτης Πεγκ (φωνή) [6]
1970 Ορατότης μηδέν
1973 20 γυναίκες κι εγώ υπηρέτρια
1979 Γυναίκες στα όρια
1981 Ο τελευταίος άντρας ταξιτζού
1982 Ξυπόλητα καμάκια
1983 Στα σαγόνια της Εφορίας [7]
Γρανίτα από μελάνι Θοδώρα
1984 Και κλάααμα στα σχολεία [7] Θοδώρα
Νιάτα στη λάσπη [7]
1985 Τα πρόσωπα του Θεού Βαγγελιώ
1987 Κατάσκοποι της συμφοράς Σούλα
1988 Ο κοντός και οι μνηστήρες
1989 Υπερεπείγον
2000 Ο αυτοκράτορας έχει κέφια σερβιτόρα (φωνή)
2008 Το γαμήλιο πάρτι [8]

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Καλλιόπη Ευαγγελίδη
  2. Θεόδωρος Έξαρχος, Έλληνες Ηθοποιοί,(1941 - 1950) Εκδ. Γκόνης.
  3. «Βίλμα Τσακίρη: Βάφτισε την εγγόνα της». Gossip-tv.gr. https://plus.google.com/109458929412258207045. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |publisher= (βοήθεια)
  4. Στις μεταγλωττισμένες ταινίες, η χρονολογία αναφέρεται στο έτος παραγωγής και όχι στο έτος μεταγλώττισης
  5. «Η Αλικη Στη Χωρα Των Θαυματων / Alice in Wonderland Greek Voice Cast». WILLDUBGURU (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. «Η Λαίδη και ο Αλήτης / Lady and the Tramp Greek Voice Cast». WILLDUBGURU (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «Βίλμα Τσακίρη ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος. - Athinorama.gr». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «ΤΟ ΓΑΜΗΛΙΟ ΠΑΡΤΥ». LIFO. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022. 

Πηγές Επεξεργασία

retroDB