Βασίλης Καΐλας

Έλληνας ηθοποιός

Ο Βασίλης Καΐλας (Πειραιάς ,1 Μαΐου 1953 [1]) είναι Έλληνας ηθοποιός.

Βασίλης Καΐλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1 Μαΐου 1953 (1953-05-01) (70 ετών)
Πειραιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Αθηνών «Γιώργος Θεοδοσιάδης»
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός φωνής
σκηνοθέτης μεταγλώττισης

Βιογραφικό Επεξεργασία

Ξεκίνησε την καριέρα του πλάι στην Έλλη Λαμπέτη, στην ταινία Το τελευταίο ψέμα, όταν ήταν 4 χρόνων. Πολύ σύντομα καθιερώθηκε σε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους (και πρώτους ρόλους σε ταινίες της Μαρίας Πλυτά όπως Ο λουστράκος, Ο εμποράκος). Αποφοίτησε το 1979 από τη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Αργότερα πέρασε στο θέατρο. Το 1985 ήταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας Πήρες πτυχίο. Συμμετείχε συνολικά σε 117 ταινίες, όχι μόνο ελληνικές αλλά και ξένες. Έμεινε στην ιστορία ως το παιδί-θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου. Η πρώτη του εμπειρία στη μεταγλώττιση άρχισε ενώ συνεργαζόταν με τον Γιάννη Καλατζόπουλο και τον Γιώργο Νέζο. Αργότερα έκανε μεταγλώττιση για σειρές και ταινίες της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία του Σπύρου Μηλιώνη και Γιώργου Πρωτόπαπα. Έγινε γνωστός στο ρόλο της μεταγλώττισης με το ρόλο του Τζον Μπόι Γουώλτον από τους Οι Γουώλτονς. Μετά από χρόνια διάλειμμα από τον δρόμο της υποκριτικής, το 2023 ξεκίνησε να παίξει στη ταινία «Μινόρε».

Πολιτική Επεξεργασία

Το 2010, αποφάσισε να κατέβει σαν υποψήφιος δήμαρχος στο Λαγονήσι, ενώ ήταν δημοτικός σύμβουλος.[2]

Συγγραφικό έργο Επεξεργασία

Τον Νοέμβριο του 2013 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του, το οποίο ονόμασε "Ένα παιδί μετράει τα πλάνα", εμπνευσμένος από το έργο του Μενέλαου Λουντέμη "Ένα παιδί μετράει τα άστρα". Σε αυτό το βιβλίο ανέλυσε την ζωή του αλλά και το έργο και τη συμβολή του στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Κινηματογράφος Επεξεργασία

  • Μινόρε (2023)
  • Πήρες πτυχίο; (1985) [Ανδρέας Ντόβης]
  • Ο άγιος Πρεβέζης (1982) [παπα-]
  • Βέγγος ο τρελός καμικάζι (1980) [Βαγγέλης]
  • Στη θύελλα της μεγάλης αγάπης (1972)
  • Φλογισμένη σάρκα (1971)
  • Μεθύσι της σάρκας (1970)
  • Ας με κρίνουν οι ένορκοι (1969)
  • Θέλω πίσω το παιδί μου (1969)
  • Στον δάσκαλό μας ... με αγάπη (1969) [Ανδρέας Λιάπης]
  • Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) [(μικρός) Δημήτρης]
  • Όνειρο απατηλό (1968)
  • Ξεριζωμένη γενιά (1968) [(μικρός) Βασίλης Καρατζόγλου]
  • Οικογένεια Χωραφά (1968) [Νικολής]
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
  • Μπροστά στην αγχόνη (1968)
  • Μείνε κοντά μου αγαπημένε (1968)
  • Δρόσω η αρχοντοπούλα (1967)
  • Η ώρα της δικαιοσύνης (1967)
  • Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός (1967)
  • Για την καρδιά της ωραίας Ελένης (1967)
  • Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967) [(μικρός) Ανδρέας Γεραλής]
  • Ο εμποράκος (1967) [Κωστής]
  • Ησαΐα χόρευε (1966) [Βασιλάκης]
  • Πλήγωσες την αγάπη μου (1966)
  • Ο νικητής (1965) [(μικρός) Πέτρος Ντάβαρης]
  • Ο επαναστάτης (1965)
  • Περιφρόνα με γλυκιά μου (1965) [Σπουργίτης [3]]
  • Άγγελοι χωρίς φτερά (1965)
  • Θα ζήσω για σένα (1965)
  • Ο μεγάλος όρκος (1965)
  • Γιατί με εγκατέλειψες (1965)
  • Είμαι μια δυστυχισμένη (1964) [Κυριάκος]
  • Κάθε λιμάνι και καημός (1964)
  • Κατατρεγμένοι της μοίρας (1964)
  • Το κορίτσι του πόνου (1964)
  • Θύελλα σε παιδική καρδιά (1964) [Γιαννάκης Κοντοβασίλης]
  • Η ψεύτρα [4] (1963) [Πέτρος]
  • Για λίγη στοργή (1963)
  • Τα παλιόπαιδα (1963)
  • Το μεγάλο αμάρτημα (1963)
  • Καρδιές στην καταιγίδα (1963)
  • Ο άσωτος (1963) [(μικρός) Μιχαλιός]
  • Μεσάνυχτα στη βίλα Νέλλη (1963)
  • Ο τρελάρας (1963) [(μικρός) Θανάσης]
  • Πληγωμένες καρδιές (1963) [Βασιλάκης]
  • Ένας βλάκας... με πατέντα![5] (1963)
  • Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963) [Γιαννάκης]
  • Δύο μάνες στο σταυρό του πόνου (1962) [(μικρός)]
  • Η νύφη το 'σκασε [4] (1962) (Κωστάκης Μπάκουρας)
  • Λαφίνα (1962) [Γιαννιός]
  • Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1962)
  • Τα Χριστούγεννα του αλήτη (1972)
  • Ο λουστράκος (1962) [(μικρός) Βασίλης Μαράς]
  • Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες [4] (1960) [(μικρός με όπλο)]
  • Μανταλένα [4] (1960) [Παντελής Χαρίδημος]
  • Η κυρά μας η μαμή (1958) [Αργύρης], το άρρωστο παιδάκι
  • Το τελευταίο ψέμα [4] (1958) [Βασιλάκης]

Εμφανίστηκε επίσης στην ταινία Η Αλίκη στο ναυτικό, το 1961, στο ρόλο του μικρού αγοριού στην σκηνή με τον γάιδαρο, στην αρχή της ταινίας.

Θέατρο Επεξεργασία

Έτος Τίτλος
1967 Η πεντάμορφη
1979 Μάρτυς κατηγορίας

Ο άντρας της ζωής μου

1982 Ο Μάγος του Οζ
1989 Ένα καπέλο γεμάτο βροχή

Τηλεοπτικό θέατρο Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1980 Διακοπές στη Βενετία ΕΡΤ
1983 Ο Σινάνης ΕΡΤ
1986 Χαβιάρι και καφέ ΕΡΤ

Μεταγλωττίσεις Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1974 Οι Γουώλτονς

Το Mικρό Σπίτι στο Λιβάδι

ΕΙΡΤ

ΥΕΝΕΔ

1979 Μάγια η μέλισσα ΕΡΤ
1981 Η λίμνη των κύκνων
1982 Οδύσσεια του διαστήματος ΕΡΤ
1983 Μια φορά και έναν καιρό στο διάστημα ΕΡΤ
1984 Τα Στρουμφάκια ΕΡΤ
1986 Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες ΕΡΤ
1992 Οι Μούμιν ΕΤ1
1994 Mighty Morphin Power Rangers ΑΝΤ1, Fox Kids, Jetix

Τηλεοπτικές σειρές Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1982 Λαϊκές ιστορίες από τον κόσμο ΕΤ2
1988 Όλη η δόξα, όλη η χάρη ΕΤ2
1993 Κωστής Παλαμάς ΕΤ1

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. «Βασίλης Καΐλας». Finos Film. 7 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. «Ο Βασίλης Καΐλας μετράει τα άστρα στο Λαγονήσι». ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ - www.nou-pou.gr. 23 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2020. 
  3. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 137. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 «Βασίλης Καϊλας (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 
  5. «Ένας βλάκας... με πατέντα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 

Πηγές Επεξεργασία

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • 90 lepta
  • Θόδωρος Έξαρχος, «Έλληνες Ηθοποιοί»
  • Βασίλης Καΐλας, «Ένα παιδί μετράει τα πλάνα»

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία