Γεωργία Βασιλειάδου

Ελληνίδα Ηθοποιός

Η Γεωργία Βασιλειάδου (1 Ιανουαρίου 1897 - 12 Φεβρουαρίου 1980) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Έπαιξε κυρίως σε κωμωδίες του κινηματογράφου.

Γεωργία Βασιλειάδου
Georgia basiliadou.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΓεωργία Αθανασίου
Γέννηση1  Ιανουαρίου 1897
Αθήνα
Θάνατος12  Φεβρουαρίου 1980[1]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου (από 1918)
ηθοποιός ταινιών (από 1930)
Περίοδος ακμής1930

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

 
Η Γεωργία Βασιλειάδου.

Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης το 1897 σε μια οικογένεια με δέκα παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου, αλλά η ίδια το άλλαξε σε Βασιλειάδου όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι και την υποκριτική. Υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της κατόπιν πτώσης από άλογο, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού.

Την πρώτη της καλλιτεχνική εμφάνιση έκανε το 1922 σαν μέλος της χορωδίας του Θεάτρου Ολύμπια, στο έργο Ερνάνη του Τζουζέπε Βέρντι, μάλλον συμπτωματικά οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Γεννάδειο Σχολή το 1923 και κατόπιν εμφανίστηκε σε διάφορες όπερες. Εργάστηκε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα της εποχής με τους Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Μυράτ, ερμηνεύοντας ποικίλους ρόλους.

Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει, μετά από έναν γάμο της που υπήρξε όμως ατυχής. Στη συνέχεια γνώρισε τη Σοφία Βέμπο η οποία και της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει. Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε και της έδωσε την ευκαιρία να κάνει μεγάλη καριέρα ήταν ο Αλέκος Σακελλάριος έτσι στα σαράντα δύο της χρόνια η Γεωργία Βασιλειάδου κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα και με το έμφυτο ταλέντο της κατακτάει αμέσως το κοινό. Ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα ρόλο το 1939 στα Κορίτσια της παντρειάς, που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης, αλλά περισσότερο γνωστής καριέρας - αυτή τη φορά ως κοσμαγάπητης κωμικού, της "ομορφότερης άσχημης" του ελληνικού κινηματογράφου, όπως χαρακτηρίστηκε. Στην εταιρεία της Φίνος Φιλμ έγιναν οι μεγάλες της επιτυχίες όπως: Η ωραία των Αθηνών, Η θεία απ' το Σικάγο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός και πολλές άλλες. Έλαβε μέρος στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

ΘάνατοςΕπεξεργασία

Έμενε στο Μαρούσι και είχε μια κόρη, τη Φωτεινή Αποστολίδου. Τον τελευταίο καιρό, υπέφερε από βρογχικό άσθμα. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό. Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980[2], κηδεύτηκε δύο μέρες μετά, ένα βροχερό πρωί με πολύ κρύο. Ωστόσο παραμένει ακόμα αξιαγάπητη χάρη στις ταινίες της. Κηδεύτηκε παρουσία λίγου κόσμου, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1930 Όνειρο γλύπτου
Για την αγάπη της
1946 Παπούτσι από τον τόπο σου
1948 Οι Γερμανοί ξανάρχονται Μαριγώ
1951 Τα τέσσερα σκαλοπάτια Παγώνα
Μια νύχτα στον παράδεισο κυρία Βυζαντίου
Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν Καλλιόπη
1952 Ο φαταούλας Ζωή
Ο γρουσούζης Επιστήμη
Το στραβόξυλο Σταθούλα
1954 Γκολ στον έρωτα Φωφώ
Χαρούμενο ξεκίνημα Βαλεντίνα
Η ωραία των Αθηνών Αριστέα Καραμπή
1955 Η καφετζού κυρα-Καλλιόπη
Πιάσαμε την καλή Κατίνα Σουρταφέρτα
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1957 Το αμαξάκι γυναίκα του Θόδωρου
Η κυρά μας η μαμή Καλλιόπη Μουστάκη
Η θεία απ' το Σικάγο Καλλιόπη Πάπας
1959 Αστέρω Σταματίνα
Μπουμπουλίνα Παρασκευή
Νταντά με το ζόρι Λουλού
Ο θείος από τον Καναδά Ευανθία
Ο θησαυρός του μακαρίτη Θεώνη
1960 Η κυρία δήμαρχος Ασπασία Ζορμπαλά
1961 Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός Μαρίνα Ζουγκαλά
1962 Ο μαγκούφης Φωτεινή
Το καρπουζάκι
Έξυπνοι και κορόιδα Κλεοπάτρα
Η Ελληνίδα και ο έρωτας Αφροδίτη
Οι γαμπροί της Ευτυχίας Ευτυχία Ταρνιάτη
Ο Θύμιος στη χώρα του στριπτίζ
Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος Μαριάνθη Καραδήμου
1963 Εμείς τα μπατιράκια τρελή
Αγάπησα και πόνεσα Δόμνα
Ο ανιψιός μου ο Μανώλης Ασπασία Παπακάτσικα
Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου
1964 Ήταν όλοι τους κορόιδα Παγώνα Σουσάμη
Κάλλιο πέντε και στο χέρι Κατίνα Πουρέ (Κάθριν)
1966 Διπλοπενιές Ευανθία
Ησαΐα χόρευε Καλλιρρόη
Προξενήτρα πράκτωρ 017 Γεωργία
Ο Μελέτης στην άμεσο δράση Μέλπω
Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός Ευανθία
1968 Η λυγερή
Η Σμυρνιά Ευθαλία
Τόσα όνειρα στους δρόμους
1970 Η περιπτερού Γεωργία
Η βαρώνη και ο Προκόπης Ζωζιάννα
1975 Ένα ένα τέσσερα

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1929 Η κυρία με τις καμέλιες
1941 Η κυρία επιθεώρηση
1944 Πρίγκηψ Μουρούζης
1947 Να τι θέλει ο λαός
1950 Μαντάμ Σουσού
1953 Κοντή φούστα

Χρυσά κουτάλια

1955 Σουσουράδα

Τζώνηδες και καουμπόυ

1958 Χειμώνας στην Αθήνα
1961 Ο τζίτζικας ελάλησε
1962 Κάτω οι γυναίκες
1963 Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός
1964 Πέντε λεπτά από την Ομόνοια
1965 Άλλος για υπουργείο

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1974 Το παλιό το κατοστάρι ΥΕΝΕΔ
1975 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται ΕΙΡΤ

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία