Η Ελίνα Ακριτίδου (Αθήνα, 29 Μαρτίου 1972) είναι Ελληνίδα ηθοποιός.

Ελίνα Ακριτίδου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ελίνα Ακριτίδου (Ελληνικά)
Γέννηση29 Μαρτίου 1972 (1972-03-29) (47 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνίδα
Χώρα πολιτογράφησηςFlag of Greece.svg Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓιώργος Κουτσουδάκης
(2007-σήμερα)
ΤέκναΡωξάνη Κουτσουδάκη
Νικόλας Κουτσουδάκης
Αλέξανδρος Κουτσουδάκης

Πρώτα ΧρόνιαΕπεξεργασία

Το 1990 με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης σε ηλικία 18 ετών είδε στις αγγελίες εφημερίδας ότι ζητούνται νέες κοπέλες για εργασία ως τηλεπαρουσιάστριες στον νεοσύστατο τότε τηλεοπτικό σταθμό ANT1. Η Ακριτίδου πήγε στο casting για τη δουλειά αυτή έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα των σπουδών της στην Κοινωνιολογία. Εκεί ο πρόεδρος του καναλιού Μίνως Κυριακού την ενημέρωσε πως δεν θα ήταν κατάλληλη για τη θέση της παρουσιάστριας άλλα της έκλεισε ραντεβού με τον σκηνοθέτη Νίκο Φώσκολο που θα ξεκινούσε μία νέα σειρά και έψαχνε πρωταγωνίστρια. Έτσι πήρε το ρόλο της κοινωνικής λειτουργού Δώρας στην καθημερινή σειρά «Η Λάμψη», υποσχόμενη στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της σειράς Νίκο Φώσκολο να σπουδάσει υποκριτική. Παράλληλα με το ρόλο στο βασικό καστ της σειράς δαχτυλογραφούσε τα κείμενα του σήριαλ για να έχει επιπλέον εισόδημα.[1]

ΚαριέραΕπεξεργασία

Στη «Λάμψη» έμεινε για περίπου δύο σεζόν μέχρι δηλαδή και το 1993. Παράλληλα με την δεύτερη σεζόν της καθημερινής σειράς, είχε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αστυνομική σειρά «Τμήμα Ηθών» υποδυόμενη μία αστυνομικό, ενώ συμμετείχε και στη σατιρική εκπομπή «Όχι στα νέα του Ant1» αλλά και στο «Χάρρυ Κλυνν Show».

Τη σεζόν 1993-1994, ο Νίκος Φώσκολος ξεκίνησε και τη δεύτερη καθημερινή του σειρά στον ANT1 το «Καλημέρα Ζωή». Ύστερα από πρόταση συνέχισαν την συνεργασία τους και στη νέα σειρά στην οποία έχει διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο για το πρώτο επεισόδιο υποδυόμενη τις δύο κόρες του μεγιστάνα Λεωνίδα Άρχου, Ολίνα και Ξένια. Ο χαρακτήρας της Ολίνας Άρχου σκοτώνεται στο πρώτο κιόλας επεισόδιο και η ηθοποιός συνεχίζει με τον ρόλο της Ξένιας Άρχου.[2] Το 1997, ύστερα από τέσσερις κύκλους και 1.100 επεισόδια ανακοινώνει την αποχώρησή της από το πρωταγωνιστικό καστ της σειράς. Ακολουθεί ο ρόλος της Ζωής στην κωμική σειρά «C' est la vie» στο MEGA όπου πρωταγωνιστεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη τη σεζόν 1997-1998.

Μετά το τέλος της εβδομαδιαίας σειράς, δέχεται πρόταση και πάλι για καθημερινό σήριαλ από το Mega Channel. Έτσι από τη σεζόν 1998-1999, υποδύεται την Αλεξάνδρα Μακρή στην μακροβιότερη σειρά του Mega Channel «Απαγορευμένη Αγάπη». Η σειρά σημειώνει μεγάλη επιτυχία καθώς ο έρωτας της Αλεξάνδρας Μακρή, μίας πλούσιας κοπέλας που ερωτεύεται τον βιολογικό της αδερφό χωρίς να γνωρίζει την μεταξύ τους συγγένεια, απασχολεί αρκετά το κοινό για πέντε περίπου χρόνια. Τη σεζόν 2001-2002, πέρα από την παρουσία της στον τέταρτο κύκλο της «Απαγορευμένης Αγάπης», πρωταγωνιστεί στη σειρά μυστηρίου «Επιφάνεια» στο ίδιο κανάλι. Από το 2004 η παρουσία του χαρακτήρα της Αλεξάνδρας Μακρή στην καθημερινή σειρά αρχίζει και μειώνεται ενώ το 2005 αποχωρεί οριστικά από τη σειρά στον έβδομο κύκλο της.

Ακολουθούν συμμετοχές σε επεισόδια των σειρών «Το Κόκκινο Δωμάτιο» το 2005, «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα» το 2007 και «Αληθινοί Έρωτες» το 2008. Το 2012, επιστρέφει τηλεοπτικά με το ρόλο της δικηγόρου Μάχης Πετρίδου στην καθημερινή σειρά «Είναι στιγμές» για 27 επεισόδια. Τη σεζόν 2014-2015 πρωταγωνιστεί μαζί με την Μαρία Σολωμού στην κωμική σειρά «Μάνα Χ Ουρανού» έχοντας το ρόλο της Μαριλίζας Παπαγιαννακοπούλου.[3] Από το 2017 μέχρι το 2019 πρωταγωνίστησε στην καθημερινή σειρά του Alpha TV «Το Τατουάζ» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Γεωργίου.[4]

Προσωπική ΖωήΕπεξεργασία

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έκανε τον πρώτο της γάμο και χώρισε λίγο καιρό μετά.

Το 2000, ξεκίνησε την σχέση της με τον σκηνοθέτη Γιώργο Κουτσουδάκη με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, την Ρωξάνη (2002), τον Νικόλα (2006) και τον Αλέξανδρο (2009). Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε το 2007.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1990 Χάρρυ Κλυνν show ANT1 ρεπόρτερ Τηλεοπτικό ντεμπούτο
1991 Όχι τα νέα του Ant1 ANT1 Βασικό Καστ
1991-1993 Η Λάμψη ANT1 Δώρα Βασικό Καστ
1992-1993 Τμήμα Ηθών ANT1 Λίνα Χηρογιαννάκη Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1993-1997 Καλημέρα Ζωή ANT1 Ξένια Άρχου / Ολίνα Άρχου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1997-1998 C' est la vie MEGA Ζωή Αριστοπούλου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1998-2004 Απαγορευμένη Αγάπη MEGA Αλεξάνδρα Μακρή Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2001-2002 Επιφάνεια MEGA Κατερίνα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2005 Το Κόκκινο Δωμάτιο MEGA Σοφία Επεισόδιο: "Ακόμα κι αν φύγεις"
2007 Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα ALPHA Ευδοκία Χατζηγιώργη Επεισόδιο: "Η κυρία της καμπίνας 17"
2008 Αληθινοί Έρωτες ALPHA Νέλλη Επεισόδιο: "2x2"
2012 Είναι Στιγμές ANT1 Μάχη Πετρίδου 27 επεισόδια
2014-2015 Μάνα Χ Ουρανού MEGA Μαριλίζα Παπαγιαννακοπούλου Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2017-2019 Το Τατουάζ ALPHA Μάρθα Μελά Πρωταγωνιστικός Ρόλος

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Η Ελίνα Ακριτίδου πήγε στον ΑΝΤ1 για παρουσιάστρια και έγινε ηθοποιός [βίντεο»]. eleftherostypos.gr. 2019-01-23. http://www.eleftherostypos.gr/lifestyle/357351-i-elina-akritidou-pige-ston-ant1-gia-parousiastria-kai-egine-ithopoios-video/. Ανακτήθηκε στις 2019-01-23. 
  2. ««Θα σε έπαιρνα, αλλά δε συνεργάζομαι με ηθοποιούς της τηλεόρασης» – Να τι ίσχυε παλιά για τους πρωταγωνιστές των καθημερινών σειρών». lifo.gr. 2018-11-29. http://www.mikropragmata.lifo.gr/aksechasta/tha-se-epairna-alla-de-synergazomai-me-ithopoious-tis-tileorasis-na-ti-ischye-palia-gia-tous-protagonistes-ton-kathimerinon-seiron/. Ανακτήθηκε στις 2018-11-29. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Ελίνα Ακριτίδου: Μιλά για το τηλεοπτικό comeback της, για τα χρόνια της «Λάμψης», αλλά και για τα τρία της παιδιά!». tlife.gr. 2014-11-10. http://www.tlife.gr/eidhseis-nea/elina-akritidou-mila-gia-to-tileoptiko-comeback-tis-gia-ta-xronia-tis-lampsis-alla-kai-gia-ta-tria-tis-paidia/492284/. Ανακτήθηκε στις 2014-11-10. 
  4. «Ελίνα Ακριτίδου: Το συγκινητικό μήνυμα για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του “Τατουάζ”». fthis.gr. 2019-06-11. http://www.fthis.gr/celebrity/news/elina-akritidoy-to-sygkinhtiko-mhnyma-gia-thn-oloklhrwsh-twn-gyrismatwn-toy-tatoyaz. Ανακτήθηκε στις 2019-06-11.