Ο Ζιλμπέρ Μοντανιέ (Gilbert Montagné, 28 Δεκεμβρίου 1951) είναι Γάλλος μουσικός, πιανίστας και οργανίστας, τυφλός εκ γενετής. Γεννήθηκε στο Παρίσι και έκανε επιτυχία διεθνώς με το τραγούδι The Fool, το οποίο ήταν νούμερο 1 single σε ολόκληρη την Ευρώπη το 1971. Το 1983 έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία σε χώρες όπως η Ιταλία με το τραγούδι του On va s'aimer. To ίδιο τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία το 1984, στη Γερμανία, στην αγγλική του έκδοση, με τίτλο Just for tonight. To 2006 o Γερμανός τραγουδιστής Πάτρικ (Patrick) τραγούδησε ξανά το τραγούδι σε διασκευή. To 2005 του απονεμήθηκε το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Ζιλμπέρ Μοντανιέ
Gm01362.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gilbert Montagné (Γαλλικά)
Γέννηση28  Δεκεμβρίου 1951[1]
20ό Δημοτικό Διαμέρισμα Παρισιού
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός
τραγουδιστής
πιανίστας
Περίοδος ακμής1969
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΈνωση για ένα Λαϊκό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΑξιωματούχος του Εθνικού Τάγματος της Αξίας
Ιστότοπος
http://www.gilbertmontagne.com/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμςΕπεξεργασία

  • The Fool (1972)
  • Il faut que ça swing (1976)
  • Ta vie (1981)
  • Liberté (1984)
  • Gilbert Montagné à l'Olympia LIVE (1985)
  • Quelques notes de musiques (1985)
  • Vivre en couleurs (1987)
  • Entre douceur et violence (1989)
  • En accord magique (1989)
  • Rien qu'une amitié (1993)
  • Comme une étoile (1995)
  • Le meilleur συλλογή (1995)
  • Mélange de couleurs (1997)
  • Les plus belles chansons συλλογή (1997)
  • Live à l'Olympia (1998)
  • CD Story συλλογή (2001)
  • Anthologie κασετίνα με 3 CD (2001)
  • Les indispensables συλλογή (2001)
  • Rien sans ton amour (2002)
  • Versions Originales συλλογή (2002)
  • Ses plus belles chansons συλλογή (2002)
  • Best of Gilbert Montagné συλλογή (2002)
  • Get Ready (2006)

SinglesΕπεξεργασία

  • Quand on ferme les yeux/Le phénomène (1969)
  • The Morning Comes (1970)
  • The Fool/Hide Away (1971)
  • Aime-moi/Song for every Time (1972)
  • Baby I feel so fine/My Lord (1972)
  • Dans mon piano il y a des oiseaux/Elle chantait ma vie en musique (1973)
  • M'laisse pas tomber (1979)
  • Believe in Me/On the Road (1979)
  • Besoin de vous (1981)
  • On va s'aimer (1983)
  • Les sunlights des tropiques/Près de toi (1984)
  • J'ai le blues de toi/Si je l'aime (1984)
  • Au soleil - Robinson Crusoé/Un monde entre nous (1984)
  • Je veux tout/Sans elle (1987)
  • Perdu dans New-York (1989)
  • Plus fort la vie/Open your heart (and take a chance) (1990)
  • Un vrai Noël (2001)
  • Entendre ton sourire/Si tu voulais (2002)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) SNAC. w6f76mqd. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb120960133. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.