Άνοιγμα κυρίου μενού

Ηλίας Βρεττός

Έλληνας τραγουδιστής

Ο Ηλίας Βρεττός (πραγματικό όνομα: Ηλίας Καραβασίλης) (Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 1983) είναι Έλληνας τραγουδιστής. Έχει υπάρξει δύο φορές υποψήφιος στα βραβεία Mad Video Music Awards. Έχει εκδώσει 5 άλμπουμ, 8 σινγκλ και EP και 2 άλλα τραγούδια[1], ενώ συμμετείχε και στην εκπομπή Eurostar της ΕΡΤ (για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Eurovision το 2004[1]). Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Σταμάτης Γονίδης, η Έλλη Κοκκίνου, ο Γιώργος Τσαλίκης, η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Νίκος Μακρόπουλος, ενώ έχει εμφανιστεί και σε διάφορα γνωστά νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.[2] Ανήκει στο δυναμικό της Panik Platinum.

Ηλίας Βρεττός
ΗΛΙΑΣ ΒΡΕΤΤΟΣ.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ηλίας Βρεττός (Ελληνικά)
Γέννηση2 Σεπτεμβρίου 1983 (1983-09-02) (36 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΟικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιδιότητατραγουδιστής
ΓονείςΕυάγγελος Καραβασίλης, Χαρίκλεια Καραβασίλη
ΑδέλφιαΔημήτρης Καραβασίλης
Είδος τέχνηςΤραγουδιστής
Καλλιτεχνικά ρεύματαμοντέρνο λαϊκό, ποπ
Σημαντικά έργα2004 - σήμερα
Βραβεύσεις
  • MAD Video Music Award for Sexiest Video
  • MAD Video Music Award for Best Song
  • MAD Video Music Award for Video of the Year
Ιστοσελίδαhttps://www.iliasvrettos.gr/

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Πρώτα χρόνια και ενασχόληση με αθλητισμόΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και το πραγματικό του ονοματεπώνυμο είναι Ηλίας Καραβασίλης. Πατέρας του είναι ο Ευάγγελος Καραβασίλης.[3] Η μητέρα του κατάγεται από την Κύμη Ευβοίας. Ο Ηλίας μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο.

Από τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου άρχισε να ασχολείται με την κολύμβηση και εν συνεχεία με την υδατοσφαίριση σε επίπεδο πρωταθλητισμού , καθώς ανήκε στο δυναμικό του Αθλητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.[4]

Πρώτα μουσικά βήματα , Eurostar και χορόςΕπεξεργασία

Ωστόσο, είχε από πολύ μικρός κλίση προς τη μουσική και πριν γίνει 10 ετών ζήτησε από τους γονείς του να εγγραφεί στο Εθνικό Ωδείο, όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικής κιθάρας, θεωρίας της μουσικής και σολφέζ.[5]

Το 2004 η μητέρα του εν αγνοία του τον δήλωσε να συμμετάσχει στο "Eurostar", τον μουσικό διαγωνισμό της ΕΡΤ για την επιλογή του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision εκείνης της χρονιάς.[6] Ο Ηλίας προκρίθηκε στην τελική φάση και συγκέντρωσε την ανώτερη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής, ωστόσο επιλέχθηκε τελικά για την ελληνική συμμετοχή ο Σάκης Ρουβάς από την κρατική τηλεόραση με απευθείας ανάθεση. Η γνωριμία του με τον παραγωγό Σωκράτη Σουμέλα, μέλος της κριτικής επιτροπής του Eurostar ήταν καταλυτική, καθώς εκείνος ήταν που παρότρυνε τον Ηλία να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο "Κάνει Μοναξιά".[7]

Το 2012 ο Ηλίας Βρεττός έλαβε μέρος στο τάλεντ σόου της τηλεόρασης Dancing with the Stars #3, με παρτενέρ την Κλώντια-Άννα Στόγια.[8][9]Πέτυχε να προκριθεί στον τελικό, τον οποίο παρακολούθησαν πάνω από 6 εκατομμύρια τηλεθεατές, μόνο στην Ελλάδα, και ήρθε 2ος.

ΣπουδέςΕπεξεργασία

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών[10].

Τραυματισμός σε τροχαίοΕπεξεργασία

Την Καθαρά Δευτέρα του 2018, ο τραγουδιστής τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα στην Παραλιακή Οδό (Λεωφόρο Ποσειδώνος).[11] H είδηση έλαβε πανελλαδική κάλυψη από τα ΜΜΕ και προκάλεσε συγκίνηση και μηνύματα συμπαράστασης προς τον τραγουδιστή στα κοινωνικά δίκτυα.[12][13] Ο ίδιος ο καλλιτέχνης απέδωσε τη σωτηρία του από το σοβαρό τροχαίο στην Αγία Φιλοθέη, καθώς το συμβάν έγινε την ημέρα της γιορτής της (19 Φεβρουαρίου).[3] Έπειτα από νοσηλεία αρκετών μηνών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και την υποβολή του σε χειρουργικές επεμβάσεις και φυσικοθεραπείες, κατάφερε να αναρρώσει και επέστρεψε στην πίστα σε νυχτερινό κέντρο της Καρδίτσας τον Ιούλιο του 2018, σχεδόν 6 μήνες μετά.[14]

ΕπάνοδοςΕπεξεργασία

Μετά την αποθεραπεία του, ο τραγουδιστής επέστρεψε στις πίστες και στη δισκογραφία. Το 2018 κυκλοφόρησε ο πέμπτος προσωπικός του δίσκος, με τίτλο "Σωστό μου λάθος" από την Panik Platinum.

ΒραβείαΕπεξεργασία

  • Super Music Awards 2019 (Κύπρου) - Μπαλάντα της Χρονιάς: για το "Φώναξέ Με"[15]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμςΕπεξεργασία

  • 2008 "Κάνει μοναξιά" - Universal Music Greece
  • 2011 "Μέτρα Τ' Αστέρια" ‎(CD, Album) - Universal Music Greece
  • 2014 "Άλλος Άνθρωπος" - Cobalt Music
  • 2015 "Και πετάω ψηλά" - Cobalt Music
  • 2018 "Σωστό μου λάθος" - Panik Platinum

Singles & EPsΕπεξεργασία

  • 2013 Άλλος Άνθρωπος (File, AAC, Single) Cobalt Music
  • 2015 Όλα Τα Ξέρω ‎(File, AAC, Single) Cobalt Music
  • 2015 Όταν Με Κοιτάς ‎(File, AAC, Single) Cobalt Music
  • 2015 Και Πετάω Ψηλά ‎(File, AAC, Single) Cobalt Music
  • 2017 Ούτε Μέρα Μακριά Σου (File, AAC, Single, 256) Panik Platinum
  • 2017 Σου Απαγορεύω ‎(File, AAC, Single, 256) Panik Platinum
  • 2018 Φώναξέ Με album art Φώναξέ Με ‎(File, AAC, Single) Panik Platinum
  • 2018 Η Αγάπη Μπορεί album art Η Αγάπη Μπορεί ‎(File, AAC, Single) Panik Platinum
  • 2019 Ταξίδι Μαγικό (Χριστίνα Σάλτη Feat. Ηλίας Βρεττός) ‎(File, AAC, Single) Panik Platinum

ΣυλλογέςΕπεξεργασία

  • 2013 Best Of + 4 Ακυκλοφόρητα Τραγούδια ‎(CD, Comp) Universal Music Greece, Παραπολιτικά
  • 2015 Best Of ‎(CD, Comp, Promo) Cobalt Music

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 «Δισκογραφία Ηλία Βρεττού». discogs.com. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  2. Βιογραφία του καλλιτέχνη στο melodikos.gr.
  3. 3,0 3,1 «Η Αγία Φιλοθέη με έσωσε», ήταν τα πρώτα λόγια του Ηλία Βρεττού στον πατέρα του, protothema.gr, 21 Φεβρουαρίου 2018, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019.
  4. Μαριλένα Χατζησυμεού, Ηλίας Βρεττός: “Στη ζωή μου μού αρέσει να ρισκάρω!”, tralala.gr, 1η Ιουλίου 2012, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019.
  5. Τέτα Καραμπίνη, Ηλίας Βρεττός, People Greece, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019.
  6. Ηλίας Βρεττός: «Βλέπουμε τους τραγουδιστές σαν αναλώσιμα προϊόντα», Gossip TV, 1η Απριλίου 2012, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019.
  7. Ηλίας Βρεττός - Κάνει Μοναξιά
  8. https://www.ishow.gr/person/2127977/klontia-anna-stogia
  9. Ηλ. Βρεττός: Dancing again!, zougla.gr, 27 Σεπτεμβρίου 2013, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2009.
  10. «Ο Ηλίας Βρεττός πήρε το πτυχίο του - Protothema». Πρώτο Θέμα. 29 Νοεμβρίου 2018. https://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/843082/o-ilias-vrettos-pire-to-ptuhio-tou/. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2019. 
  11. Σοβαρό τροχαίο για τον Ηλία Βρεττό, antenna News, 19 Φεβρουαρίου 2018, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019.
  12. Το μήνυμα που έστειλε ο Ηλίας Βρεττός στους θαυμαστές τους μέσω του Instagram, mononews.gr, 19 Φεβρουαρίου 2018, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019.
  13. Τροχαίο σοκ για τον Ηλία Βρεττό -Σμπαράλια το αυτοκίνητο, με κατάγματα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής, iefimerida.gr, 19 Φεβρουαρίου 2018, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019.
  14. Ο Ηλίας Βρεττός και πάλι στην πίστα μετά το ατύχημά του -Με δάκρυα στα μάτια [βίντεο], iefimerida.gr, 31 Ιουλίου 2018, ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019.
  15. Απόστολος Μπογιάννος, Super Music Awards 2019: Ποιοι Eurostars κατάφεραν να αναδειχθούν νικητές; , eurovisionfun.com, 13 Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία