Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Θάντι Νιούτον (Thandie Newton, 6 Νοεμβρίου 1972) είναι Αγγλίδα ηθοποιός.

Θάντι Νιούτον
Thandie Newton 2, 2010.jpg
Γέννηση6 Νοεμβρίου 1972 (1972-11-06) (46 ετών)
Λονδίνο, Αγγλία
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΚολέγιο Ντάουνιγκ και Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών και ηθοποιός
ΣύζυγοςΟλ Πάρκερ (από 1998)
ΣύντροφοςΤζον Ντούιγκαν (1988–1994)
ΤέκναNico Parker
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε το 1972 στο Λονδίνο και έχει καταγωγή από την Αγγλία και τη Ζιμπάμπουε. Ξεκίνησε από μικρή τον χορό, όμως ένας τραυματισμός στην εφηβεία την έστρεψε στην υποκριτική.[1] Επίσης, πριν γίνει γνωστή, σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία στο Downing College του Κέιμπριτζ.[2]

Έχει συμμετάσχει σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με πιο σημαντική την ταινία Crash του 2004, για την οποία κέρδισε το βραβείο BAFTA Β' γυναικείου ρόλου,[3] καθώς και το βραβείο Satellite και το βραβείο Σωματείου Ηθοποιών από κοινού με όλο το καστ. Επίσης, έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην τηλεοπτική σειρά Westworld.[4]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Κινηματογράφος
Τηλεόραση
  • 1991 Pirate Prince (τηλεταινία)
  • 1996 In Your Dreams (τηλεταινία)
  • 2003-2009 Στην Εντατική
  • 2013-2015 Rogue
  • 2015 The Slap
  • 2016 Westworld
  • 2017 Line of Duty

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Thandie Newton». Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016. 
  2. «Thandie Newton». Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016. 
  3. «Thandie Newton Biography». Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016. 
  4. «Thandie Newton». www.goldenglobes.com. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016.