Θοδωρής Αθερίδης

Έλληνας ηθοποιός

Ο Θοδωρής Αθερίδης (Θεσσαλονίκη, 3 Μαΐου 1965) είναι Έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Θοδωρής Αθερίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Μαΐου 1965[1]
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1987)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σκηνοθέτης κινηματογράφου

Βιογραφία Επεξεργασία

Φοίτησε στο 40ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ενώ στο Λύκειο ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Αποφοίτησε απο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 1987.

Στα τέλη του 1990 δημιούργησε μαζί με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη το μουσικό γκρουπ Άγαμοι Θύται, για χάρη του οποίου κατέβηκε στην Αθήνα, στην οποία διαμένει πλέον μόνιμα.

Έχει μια κόρη απο τον πρώτο του γάμο με την Ελένη Γκασούκα, τη Φωτεινή, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με την επίσης ηθοποιό, Σμαράγδα Καρύδη.

Πέρα απο ηθοποιός είναι και σκηνοθέτης.

Συμμετοχές Επεξεργασία

Έχει ασχοληθεί με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο τόσο ως ηθοποιός και κειμενογράφος όσο και ως σκηνοθέτης, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Είχε γράψει το σενάριο και ήταν σκηνοθέτης της ταινίας Μια μέλισσα τον Αύγουστο, στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τους Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνη Λουδάρο κ.ά. ενώ έχει συγγράψει και θεατρικά έργα: "Από έρωτα", "Συνέβη κι όποιος θέλει το πιστεύει", "Από μακριά", "Άγρια Δύση". Συνυπέγραψε μαζί με τον Παντελή Καναράκη και τον Θοδωρή Πετρόπουλο το θεατρικό έργο  ''Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί'' .

Τηλεόραση Επεξεργασία

Μετά το "Όλα εδώ πληρώνονται", το 2005 και το 2006 παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος στον Alpha TV, ενώ παλαιότερα είχε συμμετάσχει στις τηλεοπτικές σειρές Είμαστε στον αέρα (μαζί με τους Στέλιο Μάινα, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Σταρόβα, Άκη Σακελλαρίου, Δήμητρα Ματσούκα) και στο Σ’ αγαπώ μ’ αγαπάς με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Το 2004, στον Alpha TV, παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι Όλα εδώ πληρώνονται, το οποίο όμως είχε μόνο 9 επεισόδια και έκανε πρεμιέρα την Καθαρά Δευτέρα του ίδιου έτους (23 Φεβρουαρίου).

Το 2007-2009 ήταν ο πρωταγωνιστής της σειράς Φίλα το βάτραχό σου μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη και πλήθος άλλων γνωστών ηθοποιών. Στην σειρά Μόνο εσύ, πρωταγωνίστησε μαζί με την Ζέτα Μακρυπούλια, αλλά και στην τηλεοπτική σειρά της σεναριογράφου Ρένα Ρίγγα Πίσω στο σπίτι ήταν επίσης πρωταγωνιστής. Είχε έκτακτη συμμετοχή στις σειρές των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου Δύο ξένοι και Το κόκκινο δωμάτιο και είχε συμμετάσχει το 2010 μαζί με τη Μακρυπούλια στην σειρά Ο πόλεμος των άστρων.

Ακόμη έχει παρουσιάσει την βραδινή εκπομπή Αργά στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Θέατρο Επεξεργασία

Κατά το διάστημα 1988-1994 εμφανίστηκε σε παραστάσεις 21 έργων στο ΚΘΒΕ.

Στην Αθήνα συνεργάστηκε πρώτα το 1995 με το Εθνικό Θέατρο, ενώ ένα χρόνο αργότερα με το θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη στο έργο του Κάρλο Γκολντόνι Υπηρέτης δύο αφεντάδων.[2]

Την περίοδο 2000-2001 έπαιξε στην παράσταση Angel baby στο θέατρο Μουσούρη, το 2001-2002 στο έργο Τρεις μέρες βροχή σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, και το 2002-2003 πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ Full monty. Και το 2023 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην επιθεώρηση της Δήμητρας Παπαδοπούλου Τι φάση πάλι ρε? στο θέατρο Άλσος.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1989 Μ' αγαπάς;[3] φαντάρος
1991 Το μετέωρο βήμα του πελαργού παντρεμένος
2000 Η αγάπη είναι ελέφαντας Γρηγόρης[4]
2004 Ρ20 (φωνή)
2006 Straight Story[5] Στέλιος
2007 Μια μέλισσα τον Αύγουστο Χάρης
2011 The Ark Όμπι (φωνή)
2014 Με χωρίς γυναίκες Κουστώ
Από έρωτα Αντώνης Γκαλιμάνης[6]
2016 Short Fuse Μενέλαος Αποστόλου
Τέλειοι ξένοι Θωμάς
2017 Καζαντζάκης Γιώργης Ζορμπάς
2018 Αιγαίο SOS Κλεάνθης Χαρίσμα

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb17000235b. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2019.
  2. «Δεν μιμούμαι άντρα». Το Βήμα. 6 Οκτωβρίου 1996. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019. 
  3. «Μ' αγαπάς; - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  4. «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ». StraDa Films. 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «STRAIGHT STORY () | Σινεμά | LiFO». www.lifo.gr. 3 Νοεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  6. «Από Έρωτα». View Master Films. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 

Πηγές Επεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία