Καίτη Χωματά

Ελληνίδα τραγουδίστρια

Η Καίτη Χωματά (24 Οκτωβρίου 1947 - 24 Οκτωβρίου 2010) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του λεγόμενου Νέου Κύματος του ελληνικού τραγουδιού.

Καίτη Χωματά
Γέννηση24 Οκτωβρίου 1947 (1947-10-24)
Αθήνα, Ελλάδα Country flag
Θάνατος24 Οκτωβρίου 2010 (64 ετών)
Αθήνα
Αιτία θανάτουΤροχαίο ατύχημα
ΚατοικίαΑθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΕκπαίδευσηΚλασικός χορός
ΙδιότηταΤραγουδίστρια
ΣύζυγοςΒασίλης Μαυρομάτης
Γιάννης Λιανός (1979-2010)
ΤέκναΔύο κόρες
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΜουσική
Καλλιτεχνικά ρεύματαΝέο Κύμα

Βιογραφικά στοιχείαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πλάκα, ενώ είχε καταγωγή από τη Νάξο. Σπούδασε κλασικό χορό.

Ήταν παντρεμένη δύο φορές και είχε δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια, που απέκτησε από τον πρώτο γάμο της με τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη. Το 1979 ξαναπαντρεύτηκε τον μεγάλο θαυμαστή της Γιάννη Λιανό. Προσβλήθηκε από καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία, και τον αντιμετώπιζε για σχεδόν 32 χρόνια. [1] Απεβίωσε στις 24 Οκτωβρίου 2010 τα ξημερώματα, την ημέρα των γενεθλίων της σε ηλικία 64 ετών, νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, μετά από ατύχημα. [2]

ΚαριέραΕπεξεργασία

Με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία, όταν σε ηλικία 17 ετών, το 1964, πήγε στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. [3] Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα κι έτσι την επέλεξε, αναδεικνύοντας την σε μία από τις σημαντικότερες και αγαπημένες ερμηνεύτριές του. Μεταξύ άλλων, της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνίστησε. [4]

Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδώσει 18 δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με αξιόλογους συνθέτες, όπως τους Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα. Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο. Τα τραγούδια «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ' αγαπώ δεν σ' ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της. Τραγούδησε, επίσης, για την ομογένεια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία και στην Κύπρο.


ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1965 «Θεσσαλονίκη 1965: Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού»
  • 1965 «Το Νέο Κύμα στο Ελληνικό Τραγούδι»
  • 1965 «Αποδημίες»
  • 1967 «Τα τραγούδια της Καίτης Χωματά»
  • 1967-1968 «Ανθολογία 1-2» του Γιάννη Σπανού
  • 1969 «Το 'Νέο Κύμα' τραγουδά Χατζιδάκι»
  • 1969 «Καίτη Χωματά 3»
  • 1969 «Σκιές στην άμμο» του Γιάννη Σπανού (από κινηματογραφική ταινία)
  • 1970 «Ερωφίλη»
  • 1971 «Φωτογραφίες»
  • 1972 «Θαλασσάκι μου»
  • 1974 «Πικρές αλήθειες»
  • 1974 «Καφενείον 'Η Ευρυτανία'»
  • 1976 «Τα ωραιότερα τραγούδια»
  • 1977 «Θα σου δώσω τις χαρές όλου του Κόσμου»
  • 1983 «Σταύρος Κουγιουμτζής: Σε Α' εκτέλεση»
  • 1984 «Από τραγούδι σε τραγούδι»
  • 1987 «Αυθόρμητα»
  • 1991 «Μεγάλες επιτυχίες»
  • 1992 «Ένα καράβι όνειρα»
  • 1992 «Μη χάνεσαι»
  • 1993 «Μια φορά θυμάμαι»
  • 1993 «Το άλλο 'Νέο Κύμα', 1-2»
  • 1994 «Τζένη, Τζένη» (κινηματογραφική ταινία του 1966)
  • 1995 «Μια αγάπη για το καλοκαίρι»
  • 1995 «18 μεγάλες επιτυχίες»

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Συκκά, Γιώτα (26 Οκτωβρίου 2010). «Η αισθαντική φωνή του Νέου Κύματος». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 
  2. Newsbomb.Gr (24 Οκτωβρίου 2010). «Καίτη Χωματά: Το μοιραίο ατύχημα». Newsbomb.Gr. 
  3. «Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που ταυτίστηκε με το Νέο Κύμα του ελληνικού τραγουδιού». ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ. 
  4. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. «ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ - Φιλμογραφία». Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Μουσείο Κινηματογράφου.