Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος αστέρων του Εξάντος

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Εξάντος παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό Εξάντα κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Εξάντος α 15 87887 49641 10h 07m 56,30s −00° 22′ 17,9″ 4,48 −0,25 287 A0III
Γάμμα Εξάντος γ 8 85558 48437 09h 52m 30,47s −08° 06′ 17,7″ 5,07 0,55 261 A2V
Βήτα Εξάντος β 30 90994 51437 10h 30m 17,50s −00° 38′ 13,1″ 5,08 −0,04 345 B6V
Δέλτα Εξάντος δ 29 90882 51362 10h 29m 28,73s −02° 44′ 20,6″ 5,19 0,37 300 B9,5V
Έψιλον Εξάντος ε 22 89254 50414 10h 17m 37,90s −08° 04′ 08,1″ 5,25 1,51 183 F2III
HD 90362 90362 51046 10h 25m 44,35s −07° 03′ 36,5″ 5,60 0,58 329 M0,5III
18 Εξάντος 18 88333 49865 10h 10m 55,86s −08° 25′ 06,1″ 5,64 −0,17 473 K2III
HD 84607 84607 47960 09h 46m 23,64s +01° 47′ 08,5″ 5,65 1,03 273 F4IV
19 Εξάντος 19 88547 50027 10h 12m 48,39s +04° 36′ 52,9″ 5,77 −0,27 527 K0III:
35 Εξάντος 35 92841 52452 10h 43m 20,91s +04° 44′ 51,9″ 5,77 −0,88 697 K3III+...
41 Εξάντος 41 93903 52980 10h 50m 18,06s −08° 53′ 51,8″ 5,80 0,55 366 A3m
HD 93833 93833 52948 10h 49m 43,48s −09° 51′ 09,5″ 5,85 0,72 346 G8III:
HD 85709 85709 48519 09h 53m 42,93s +05° 57′ 30,8″ 5,90 −2,26 1399 M2III
17 Εξάντος 17 88195 49812 10h 10m 07,56s −08° 24′ 29,4″ 5,91 −0,13 527 A1V
HD 93655 93655 52863 10h 48m 40,57s −01° 57′ 32,1″ 5,92 −0,14 531 M2III
HD 94014 94014 53035 10h 51m 05,44s −03° 05′ 33,5″ 5,95 −0,04 514 K2
25 Εξάντος 25 SS 90044 50885 10h 23m 26,51s −04° 04′ 26,6″ 5,97 0,77 351 B9p Si(CrSr)
6 Εξάντος 6 85364 48341 09h 51m 14,02s −04° 14′ 35,8″ 6,01 2,07 200 A8III
7 Εξάντος 7 85504 48414 09h 52m 12,27s +02° 27′ 14,0″ 6,02 −1,52 1048 A0Vs
HD 90763 90763 51302 10h 28m 43,96s −03° 44′ 32,3″ 6,05 1,68 244 A1sp...
HD 89033 89033 50292 10h 16m 09,01s −11° 12′ 12,3″ 6,08 −0,39 642 K0
HD 87262 87262 49293 10h 03m 40,99s −09° 34′ 25,6″ 6,09 −1,84 1259 K0
14 Εξάντος 14 87682 49530 10h 06m 47,44s +05° 36′ 41,5″ 6,20 1,07 345 K1III
HD 91106 91106 51490 10h 30m 58,78s −07° 38′ 15,2″ 6,20 −0,66 767 K5III+...
HD 88372 88372 49900 10h 11m 17,76s −07° 18′ 59,7″ 6,23 0,37 484 A2Vn
4 Εξάντος 4 85217 48273 09h 50m 30,17s +04° 20′ 37,6″ 6,24 2,93 150 F6V...
33 Εξάντος 33 92588 52316 10h 41m 24,27s −01° 44′ 28,3″ 6,25 3,57 112 K1IV
36 Εξάντος 36 93102 52584 10h 45m 09,48s +02° 29′ 16,9″ 6,27 −0,19 639 K4III
HD 89565 89565 50584 10h 19m 59,52s −09° 03′ 31,8″ 6,31 2,68 174 F1IV
HD 90125 90125 50939 10h 24m 13,15s +02° 22′ 05,1″ 6,33 1,32 328 G9V
26 Εξάντος 26 90473 51117 10h 26m 36,94s −00° 59′ 17,1″ 6,33 −0,49 755 K0
HD 85505 85505 48413 09h 52m 12,00s +00° 04′ 32,4″ 6,34 0,75 428 G9III
HD 89490 89490 50552 10h 19m 32,37s −05° 06′ 21,5″ 6,38 1,61 293 K0
HD 90057 90057 50893 10h 23m 32,66s −03° 38′ 34,3″ 6,39 −1,45 1203 K5
HD 85380 85380 48351 09h 51m 21,69s −06° 10′ 55,4″ 6,42 3,18 145 F8V
HD 86341 86341 48839 09h 57m 43,90s −01° 56′ 30,4″ 6,43 1,79 276 G5
13 Εξάντος 13 87301 49329 10h 04m 08,48s +03° 12′ 04,6″ 6,43 2,73 179 F4V
24 Εξάντος 24 90043 50887 10h 23m 28,33s −00° 54′ 07,8″ 6,45 2,08 244 G5
HD 85461 85461 48375 09h 51m 41,20s −11° 20′ 25,5″ 6,48 −1,03 1035 M2III:
27 Εξάντος 27 90485 51135 10h 26m 46,90s −04° 23′ 18,0″ 6,55 0,12 629 K0
34 Εξάντος 34 92749 52401 10h 42m 37,53s +03° 34′ 58,9″ 6,57 2,29 234 F5
40 Εξάντος 40 93742 52913 10h 49m 17,30s −04° 01′ 26,1″ 6,61 1,70 313 A2IV
23 Εξάντος 23 RS 89688 50684 10h 21m 02,01s +02° 17′ 23,0″ 6,66 −1,99 1753 B2,5IV
12 Εξάντος 12 86611 48990 09h 59m 43,12s +03° 23′ 05,1″ 6,69 2,34 241 F0V
9 Εξάντος 9 85762 48552 09h 54m 06,72s +04° 56′ 43,4″ 6,72 −0,87 1072 K5
21 Εξάντος 21 88764 50140 10h 14m 08,41s −07° 59′ 36,4″ 6,97 0,39 675 K0
31 Εξάντος 31 91011 51451 10h 30m 30,96s +02° 09′ 01,1″ 6,98 1,13 482 K0
20 Εξάντος 20 88697 50100 10h 13m 44,49s −07° 23′ 02,7″ 7,21 3,79 157 F8
HD 92788 92788 52409 10h 42m 48,0s -02° 11′ 01″ 7,31 4,76 107 G5
S Εξάντος S 91637 51791 10h 34m 56,05s −00° 20′ 33,5″ 8,20 3260 M4-5e
HD 86081 86081 48711 09h 56m 05,92s −03° 48′ 30,3″ 8,74 3,94 297 F8V
HD 93917 VY 93917 10h 50m 29,72s −02° 41′ 43,1″ 9,02 444 F9,5V
T Εξάντος T 85675 48503 09h 53m 28,40s +02° 03′ 26,4″ 9,82 1440 A1V
BD-08°2823 49067 10h 00m 47,72s −09° 31′ 00,0″ 9,86 6,74 137 K3V
Y Εξάντος Y 87079 49217 10h 02m 47,96s +01° 05′ 40,3″ 9,95 371 F8V
WASP-127 10h 42m 14,1s -03° 50′ 06″ 10,15 G5
RW Εξάντος RW 50581 10h 19m 56,62s −08° 41′ 56,1″ 10,7 14000 DAe
WASP-43 10h 19m 38s -09° 48′ 23″ 12,4 K7V
PG 1047+003 UY 10h 50m 02,81s +00° 00′ 36,9″ 13,49 sd:B
PG 1026+002 UZ 10h 28m 34,88s -00° 00′ 29,5″ 13,83 DA2,9
LHS 292 10h 48m 12,58s −11° 20′ 08,3″ 15,60 17,32 14,75 M6,0V
FIRST J102347,6+003841 AY 10h 23m 47,68s +00° 38′ 41,3″ 17,26
SW Εξάντος SW 10h 15m 09,39s −03° 08′ 32,8″ CV
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

ΠηγέςΕπεξεργασία

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού