Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος μεγαλύτερων βιβλιοθηκών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Οι μεγαλύτερες σύγχρονες βιβλιοθήκες διεθνώς είναι όπως παρακάτω. Στα συνολικά τεκμήρια τους προσμετρώνται βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, φωτογραφίες, χάρτες και επιστολικά δελτία.

Ονομασία Χώρα Πόλη Συνολικά τεκμήρια Επισκέπτες ετησίως Συνολικό προσωπικό
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Ουάσινγκτον _0160000000162 εκατομμύρια[1] _00017500001,75 εκατομμύρια[2] _036243.624[2]
Βρετανική βιβλιοθήκη Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο _0150000000150 εκατομμύρια[3]
_00017500001,75 εκατομμύρια[4] _019771.977[5]
Βιβλιοθήκη και αρχεία του Καναδά Flag of Canada.svg Καναδάς Οττάβα _005400000054 εκατομμύρια[6] _00874874[7]
Δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Νέα Υόρκη _005310000053,1 εκατομμύρια[8] _001800000018 εκατομμύρια[8] _029372.937[8]
Βιβλιοθήκη της ρωσικής πολιτείας Flag of Russia.svg Ρωσία Μόσχα _004440000044,4 εκατομμύρια[9] _00011700001,17 εκατομμύρια[9] _019721.972[9]
Εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι _004000000040 εκατομμύρια[10] _00013000001,3 εκατομμύρια[11] _026682.668[12]
Εθνική βιβλιοθήκη της Ρωσίας Flag of Russia.svg Ρωσία Αγία Πετρούπολη _003647600036,5 εκατομμύρια[13] _00009660001 εκατομμύρια[13]
Εθνική βιβλιοθήκη της δίετας της Ιαπωνίας Flag of Japan.svg Ιαπωνία Τόκυο και Κιότο _003560000035,6 εκατομμύρια[14] _0000654000654.000[14] _00908908[14]
Εθνική δανική βιβλιοθήκη Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη _003021688535,1 εκατομμύρια[15] _0000850301850.000[15] _00492610[16]
Εθνική βιβλιοθήκη της Κίνας Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Πεκίνο _003120000035,1 εκατομμύρια[17] _00052000005,2 εκατομμύρια[18] _013651.365[18]
Εθνική βιβλιοθήκη της Ισπανίας Flag of Spain.svg Ισπανία Μαδρίτη _002500000032,5 εκατομμύρια[19] _010901.090[20]
Γερμανική εθνική βιβλιοθήκη Flag of Germany.svg Γερμανία Λειψία και Φραγκφούρτη _002970000030,9 εκατομμύρια[21] _000029973197.103[21] _00622645[21]
Βιβλιοθήκη της ρωσικής ακαδημίας επιστημών Flag of Russia.svg Ρωσία Αγία Πετρούπολη _002650000026,5 εκατομμύρια[22]
Βιβλιοθήκη της πολιτείας του Βερολίνου Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο _002340000023,4 εκατομμύρια[23] _00014000001,4 εκατομμύρια[23]
Δημόσια βιβλιοθήκη της Βοστώνης Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Βοστώνη _002240000022,4 εκατομμύρια[24]
Βιβλιοθήκη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Ώλμπανυ, Νέα Υόρκη _002000000020 εκατομμύρια[25]
Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Κέιμπριτζ _001890000018,9 εκατομμύρια[26] _00922922[26]
Εθνική βιβλιοθήκη της Σουηδίας Flag of Sweden.svg Σουηδία Στοκχόλμη _001800000018 εκατομμύρια[27]
Εθνική βιβλιοθήκη Βερνάντσκυ της Ουκρανίας Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Κίεβο _001500000015 εκατομμύρια[28] _0000500000500.000[28] _00900900[28]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «General information». Library of Congress. Ανακτήθηκε στις 2015-09-26. 
  2. 2,0 2,1 «General Information - About the Library (Library of Congress)». 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-08-23. Ανακτήθηκε στις 2010-07-14. 
  3. British Library: Facts and Figures | British Library, access date 2015-09-26
  4. «The British Library Annual Report and Accounts 2008/09 - Performance». 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-25. Ανακτήθηκε στις 2010-07-14. 
  5. «The British Library Annual Accounts 2008/09». 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2012-03-01. Ανακτήθηκε στις 2010-07-15. 
  6. «About the Collection - Library and Archives Canada». 10 February 2014. Ανακτήθηκε στις 2015-01-01. 
  7. «Report on Plans and Priorities (RPP) 2016–17: Planned expenditures». Library and Archives Canada. 9 August 2016. Ανακτήθηκε στις 13 January 2017. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «The New York Public Library's 2009 Annual Report». 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2012-03-24. Ανακτήθηκε στις 2010-07-15. 
  9. 9,0 9,1 9,2 «НАСТОЯЩЕЕ / Интересные факты в цифрах / Краткая статистическая справка (по состоянию на 01.01.2012)». 1 January 2012. Ανακτήθηκε στις 2012-09-26. 
  10. «BnF - ABC of the collections: N for Numerous». 8 March 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-02-29. Ανακτήθηκε στις 2010-07-15. 
  11. «BnF - La BnF en chiffres - Publics» (στα French). 14 October 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-02-29. Ανακτήθηκε στις 2010-07-14. 
  12. «BnF - La BnF en chiffres - Personnels» (στα French). 23 December 2010. Ανακτήθηκε στις 2012-09-28. 
  13. 13,0 13,1 «Российская национальная библиотека: Статистические данные за 2005 - 2009 гг». 2011. Ανακτήθηκε στις 2012-09-26. 
  14. 14,0 14,1 14,2 «Annual Report of the National Diet Library. Trends of the past year». 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2012-03-13. Ανακτήθηκε στις 2010-07-15. 
  15. 15,0 15,1 «Årsberetning 2014 (Annual Report 2014)» (PDF) (στα Danish). 2014. Ανακτήθηκε στις 2016-07-15. 
  16. «SUMMARY 2009 (doc)». 2009. Ανακτήθηκε στις 2012-09-30. 
  17. «馆藏实体资源一览» [List of Physical Resources at a Glance] (στα Chinese). December 2015. Ανακτήθηκε στις 2017-02-08. 
  18. 18,0 18,1 «ANNUAL REPORT TO CDNL 2010». 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2012-03-25. Ανακτήθηκε στις 2010-07-14. 
  19. «Biblioteca Nacional de España. Memoria 2014» (PDF) (στα Spanish). 2014. Ανακτήθηκε στις 2016-07-03. 
  20. «Biblioteca Nacional de España. Memoria 2009» (στα Spanish). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2012-03-25. Ανακτήθηκε στις 2010-07-15. 
  21. 21,0 21,1 21,2 «Jahresbericht 2015» (στα German). 2015. Ανακτήθηκε στις 2016-06-10. 
  22. «Единый фонд системы Библиотеки Российской Академии наук - главный информационный ресурс». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-02-26. Ανακτήθηκε στις 2010-07-14. 
  23. 23,0 23,1 «Zahlen und Fakten Staatsbibliothek zu Berlin» (στα German). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 20, 2010. Ανακτήθηκε στις 2010-07-15. 
  24. «The Boston Public Library. An Overview: 2010». 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2012-03-19. Ανακτήθηκε στις 2010-07-15. 
  25. «About the New York State Library». 20 March 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-25. Ανακτήθηκε στις 2010-07-15. 
  26. 26,0 26,1 «Harvard Library Annual Report FY2013». 2013. Ανακτήθηκε στις 2016-05-30. 
  27. «Our Collections - Kungliga biblioteket». Ανακτήθηκε στις 2013-02-10. 
  28. 28,0 28,1 28,2 «О Национальной библиотеке Украины имени В.И. Вернадского, Киев». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-03-11. Ανακτήθηκε στις 2010-07-14.