Κατάλογος μεγαλύτερων βιβλιοθηκών

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Οι μεγαλύτερες σύγχρονες βιβλιοθήκες διεθνώς είναι όπως παρακάτω. Στα συνολικά τεκμήρια τους προσμετρώνται βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα, φωτογραφίες, χάρτες και επιστολικά δελτάρια.

Ονομασία Χώρα Πόλη Συνολικά τεκμήρια Επισκέπτες ετησίως Συνολικό προσωπικό
Βρετανική Βιβλιοθήκη Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο _0150000000170–200 εκατομμύρια[1]
_00017500001,75 εκατομμύρια[2] _019771.977[3]
Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου Ηνωμένες Πολιτείες Ουάσινγκτον _0160000000170 εκατομμύρια[4] _00017500001,75 εκατομμύρια[5] _036243.624[5]
Βιβλιοθήκη της Σαγκάης Κίνα Σαγκάη _005000000056 εκατομμύρια[6] _0001170000 _01640000000 _01972
Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης Ηνωμένες Πολιτείες Νέα Υόρκη _005310000055 εκατομμύρια[7] _001800000018 εκατομμύρια[7] _029372.937[7]
Βιβλιοθήκη και Αρχεία του Καναδά Καναδάς Οττάβα _005400000054 εκατομμύρια[8] _00874874[9]
Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη Ρωσία Μόσχα _004440000047,5 εκατομμύρια[10] _00011700001,17 εκατομμύρια[10] _019721.972[10]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Δίαιτας της Ιαπωνίας Ιαπωνία Τόκυο και Κιότο _003560000044,1 εκατομμύρια[11] _0000654000654.000[11] _00908908[11]
Εθνική δανική βιβλιοθήκη Δανία Κοπεγχάγη _003021688542,5 εκατομμύρια[12] _0000850301850.000[12] _00492610[13]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας Γαλλία Παρίσι _004000000040 εκατομμύρια[14] _00013000001,3 εκατομμύρια[15] _026682.668[16]
Εθνική βιβλιοθήκη της Κίνας Κίνα Πεκίνο _003120000037,7 εκατομμύρια[17] _00052000005,2 εκατομμύρια[18] _013651.365[18]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας Ρωσία Αγία Πετρούπολη _003647600036,5 εκατομμύρια[19] _00009660001 εκατομμύρια[19]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας Γερμανία Λειψία και Φραγκφούρτη _002970000036,1 εκατομμύρια[20] _000029973197.103[20] _00622645[20]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας Ισπανία Μαδρίτη _002500000033,1 εκατομμύρια[21] _010901.090[22]
Βιβλιοθήκη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ρωσία Αγία Πετρούπολη _002650000026,5 εκατομμύρια[23]
Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου Γερμανία Βερολίνο _002340000023,4 εκατομμύρια[24] _00014000001,4 εκατομμύρια[24]
Δημόσια βιβλιοθήκη της Βοστώνης Ηνωμένες Πολιτείες Βοστώνη _002240000022,4 εκατομμύρια[25]
Βιβλιοθήκη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Ηνωμένες Πολιτείες Ώλμπανυ, Νέα Υόρκη _002000000020 εκατομμύρια[26]
Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ Ηνωμένες Πολιτείες Κέιμπριτζ _001890000018,9 εκατομμύρια[27] _00922922[27]
Εθνική βιβλιοθήκη της Σουηδίας Σουηδία Στοκχόλμη _001800000018 εκατομμύρια[28]
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουκρανίας Ουκρανία Κίεβο _001500000015,5 εκατομμύρια[29] _0000500000500.000[29] _00900900[29]
Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Γέιλ Ηνωμένες Πολιτείες Νιου Χέιβεν _001520000015.2 εκατομμύρια[30]
Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιράν Ιράν Τεχεράνη _001500000015 εκατομμύρια[31]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. British Library: Facts and Figures | British Library, access date 2015-09-26
  2. «The British Library Annual Report and Accounts 2008/09 - Performance». 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  3. «The British Library Annual Accounts 2008/09» (PDF). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  4. «General information». Library of Congress. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2015. 
  5. 5,0 5,1 «General Information - About the Library (Library of Congress)». 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  6. «About Us». Ιουνίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2021. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «The New York Public Library's 2009 Annual Report» (PDF). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 23 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  8. «About the Collection - Library and Archives Canada». 10 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2015. 
  9. «Report on Plans and Priorities (RPP) 2016–17: Planned expenditures». Library and Archives Canada. 9 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2017. 
  10. 10,0 10,1 10,2 «НАСТОЯЩЕЕ / Интересные факты в цифрах / Краткая статистическая справка (по состоянию на 01.01.2012)». 1 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. 
  11. 11,0 11,1 11,2 «Annual Report of the National Diet Library. Trends of the past year» (PDF). 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 13 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  12. 12,0 12,1 «Årsberetning 2014 (Annual Report 2014)» (PDF) (στα Danish). 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016. 
  13. «SUMMARY 2009 (doc)». 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012. 
  14. «BnF - ABC of the collections: N for Numerous». 8 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  15. «BnF - La BnF en chiffres - Publics» (στα French). 14 Οκτωβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  16. «BnF - La BnF en chiffres - Personnels» (στα French). 23 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. 
  17. «馆藏实体资源一览» [List of Physical Resources at a Glance] (στα Chinese). Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2017. 
  18. 18,0 18,1 «ANNUAL REPORT TO CDNL 2010» (PDF). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  19. 19,0 19,1 «Российская национальная библиотека: Статистические данные за 2005 - 2009 гг». 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012. 
  20. 20,0 20,1 20,2 «Jahresbericht 2015» (στα German). 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2016. 
  21. «Biblioteca Nacional de España. Memoria 2014» (PDF) (στα Spanish). 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2016. 
  22. «Biblioteca Nacional de España. Memoria 2009» (PDF) (στα Spanish). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  23. «Единый фонд системы Библиотеки Российской Академии наук - главный информационный ресурс». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  24. 24,0 24,1 «Zahlen und Fakten Staatsbibliothek zu Berlin» (στα German). 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  25. «The Boston Public Library. An Overview: 2010» (PDF). 2010. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  26. «About the New York State Library». 20 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2010. 
  27. 27,0 27,1 «Harvard Library Annual Report FY2013». 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2016. 
  28. «Our Collections - Kungliga biblioteket». Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2013. 
  29. 29,0 29,1 29,2 «О Национальной библиотеке Украины имени В.И. Вернадского, Киев». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2010. 
  30. «Yale University Library FAQ FY2017». 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2018. 
  31. «National Library of Iran».