Ο θυρεός των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας) έχει τη φράση Je maintiendrai (Θα το διατηρήσω).

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους ηγεμόνες της τωρινής Ολλανδίας και των πρότερων Κάτω Χωρών (ολλανδ.: koningen der Nederlanden). Επίσης σε προέκτασή όλους τους κυβερνήτες (stadholders) του Οίκου του Οράγγης-Νασσάου από το 1556, οι οποίοι ήταν όμως εκλεγμένοι στο αξίωμα, στην υπηρεσία της Πολιτείας. ως στρατηγοί των ημι-ανεξάρτητων επαρχιών της Ολλανδικής Δημοκρατίας και δεν μπορούν να θεωρηθούν μονάρχες. Το 1813 ο Γουλιέλμος Δ΄ ίδρυσε το πρικιπάτο και δύο έτη μετά το βασίλειο. Οι διάδοχοί του είναι απόγονοι αυτού.

Κυβερνήτες (stadholders)Επεξεργασία

Οίκος της Οράγγης-ΝασσάουΕπεξεργασία

Οίκου του ΝασσάουΕπεξεργασία

Βασίλειο της ΟλλανδίαςΕπεξεργασία

Πριγκιπάτο των Κάτω ΧωρώνΕπεξεργασία

Βασίλειο των Κάτω ΧωρώνΕπεξεργασία

Οίκος της Οράγγης-ΝασσάουΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Γουλιέλμος Α΄
1813/15-1840
27
  1772 - 1843
71
Γουλιέλμος Ε΄ της Οράγγης και
Βιλελμίνη της Πρωσίας, πριγκίπισσα της Οράγγης
1.Βιλελμίνη της Πρωσίας, βασίλισσα των Κάτω Χωρών 2.Ενριέττα ντ'Ουτρεμόν Γουλιέλμος Β΄
Φρειδερίκος
Μαριάννα
Γουλιέλμος Β΄
1840-1849
  1792 - 1849
57
Γουλιέλμος Α΄ και
Βιλελμίνη της Πρωσίας, βασίλισσα των Κάτω Χωρών
Άννα των Χόλσταϊν-Γκόττορπ Γουλιέλμος Γ΄
Αλέξανδρος
Ερρίκος
Σοφία
Γουλιέλμος Γ΄
1849-1890
41
  1817 - 1890
73
Γουλιέλμος Β΄ και
Άννα του Σ.Χ.Γκόττορπ
1.Σοφία της Βυρτεμβέργης 2.Έμμα του Βάλντεκ & Πύρμοντ Γουλιέλμος
Αλέξανδρος
Βιλελμίνη
Βιλελμίνη
1890-1948
58
  1880-1962
82
Γουλιέλμος Γ΄ και
Έμμα του Βάλντεκ & Πύρμοντ
Ερρίκος του Μεκλεμβούργου-Σβερίν Τζουλιάνα

Άλλοι ΟίκοιΕπεξεργασία

Όνομα
βασιλεία
διάρκεια
Εικόνα Zωή
ηλικία
Γονείς Σύζυγος Τέκνα
Τζουλιάνα
1948-1980
32
  1909 - 2004 ΟΙΚΟΣ ΜΕΚΛΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Ερρίκος του Μεκλεμβούργου-Σβερίν και Βιλελμίνη
Βερνάρδος του Λίππε-Μπίστερφελντ Βεατρίκη
Ειρήνη
Μαργαρίτα
Χριστίνα
Βεατρίκη
1980-2013
33
  γενν. 1938 ΟΙΚΟΣ ΛΙΠΠΕ
Βερνάρδος του Λίππε-Μπίστερφελντ και Τζουλιάνα
Κλάους φον Άμσμπεργκ Γουλιέλμος-Αλέξανδρος
Φρίζο
Κωνσταντίνος
Γουλιέλμος-Αλέξανδρος
από το 2013
  γενν. 1967 ΟΙΚΟΣ ΑΜΣΠΕΡΓΚ
Κλάους φον Άμσπεργκ και Βεατρίκη
Μάξιμα Σαρεγιέτα Σέραυτι Αικατερίνη-Αμαλία
Αλεξία
Αριάδνη

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans [Genealogy up to the fourth degree inclusive of all the Kings and Princes of sovereign houses of Europe currently living] (in French). Bourdeaux: Frederic Guillaume Birnstiel. 1768. pp. 17, 88.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of rulers of the Netherlands της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).