Κατάλογος στρατιωτικών επιχειρήσεων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν (2001–2021)

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν σε πόλεμο στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από τις 7 Οκτωβρίου 2001 έως τις 30 Αυγούστου 2021 ως μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας . Αυτή είναι μια λίστα με γνωστά κωδικά ονόματα και σχετικές πληροφορίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο.

ΙστορικόΕπεξεργασία

  Από τον Μάιο του 1996, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε στο Αφγανιστάν μαζί με άλλα μέλη της Αλ Κάιντα, λειτουργώντας στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών σε μια χαλαρή συμμαχία με τους Ταλιμπάν . [1] Μετά την βομβιστική επίθεση της αμερικανικής πρεσβείας του 1998 στην Αφρική, ο αμερικανικός στρατός εκτόξευσε κατευθυνόμενο πύραυλο σε αυτά τα στρατόπεδα με περιορισμένη επίδραση στις συνολικές τους επιχειρήσεις. Ένα σχέδιο συνέχειας, που ονομάζεται Operation Infinite Resolve, σχεδιάστηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε.  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε τα ψηφίσματα 1267 και 1333 το 1999 και το 2000, αντίστοιχα, εφαρμόζοντας οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις για να ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν στις αρμόδιες αρχές για δίκη για την βομβιστική επίθεση της αμερικανικής πρεσβείαςβομβιστική επίθεση στην πρεσβεία, καθώς και να κλείσουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι ερευνητές συγκέντρωσαν γρήγορα στοιχεία που εμπλέκουν τον Μπιν Λάντεν. Σε ηχογραφημένη δήλωση που κυκλοφόρησε το 2004, ο Μπιν Λάντεν αναγνώρισε δημόσια την άμεση εμπλοκή του και της Αλ Κάιντα στις επιθέσεις. Σε μια ηχητική κασέτα που δημοσιεύτηκε σε έναν ιστότοπο που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι "χρησιμοποιείται συχνά από την Αλ Κάιντα".  Στις 21 Μαΐου 2006, ο Μπιν Λάντεν είπε ότι είχε διευθύνει προσωπικά τους 19 αεροπειρατές .

2001: Αρχίζει ο πόλεμοςΕπεξεργασία

 
Ένας Πεζοναύτης με την 15η Ναυτική Εκστρατευτική Μονάδα οδηγεί μια στήλη σε θέση ασφαλείας μετά την κατάληψη μιας προωθητικής βάσης των Ταλιμπάν τον Νοέμβριο του 2001.

  Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2001, ως Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερίας και ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτή η σύγκρουση σηματοδότησε την αρχή του αμερικανικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας . Ο δηλωμένος σκοπός της εισβολής ήταν να συλλάβει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, να καταστρέψει την Αλ Κάιντα και να απομακρύνει το καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο τους παρείχε υποστήριξη και ασφαλές μέρος.

Επιχειρήσεις συνασπισμούΕπεξεργασία

  • Επιχείρηση River City
  • Λειτουργία Crescent Wind
  • Επιχείρηση Ασταμάτητα χτύπημα [2]
  • Επιχείρηση Ρινόκερος

ΜάχεςΕπεξεργασία

  • Πτώση του Μαζάρ-ι-Σαρίφ
  • Πολιορκία του Κουντούζ
  • Fall of Kabul (2001)
  • Εξέγερση του 2001 στη Χεράτ
  • Μάχη του Tarin Kowt
  • Πτώση του Κανταχάρ
  • Μάχη της Qala-i-Jangi
  • Μάχη στο Τόρα Μπόρα

Επιχειρήσεις 2002Επεξεργασία

Επιχειρήσεις συνασπισμούΕπεξεργασία

  • Επιχείρηση Ανακόντα (περιλαμβάνει την επιχείρηση Harpoon, [3] Μάχη του Τακούρ Γκαρ )
  • Επιχείρηση Glock [4]
  • Επιχείρηση Polar Harpoon [5]
  • Επιχείρηση Jacana (ανάπτυξη 45 Cdo RM)
    • Επιχείρηση Ptarmigan
    • Επιχείρηση μπεκάτσα
    • Επιχείρηση Condor
    • Επιχείρηση Buzzard
  • Επιχείρηση Mountain Lion
  • Επιχείρηση Σκούπισμα του βουνού [6]

Επαναστατικές επιθέσειςΕπεξεργασία

  • Καμπούλ

2003 επιχειρήσεωνΕπεξεργασία

Επιχειρήσεις 2004Επεξεργασία

 

  • Επιχείρηση Asbury Park
  • Επιχείρηση Asbury Park II
  • Επιχείρηση Flashman
  • Επιχείρηση Headstrong
  • Επιχείρηση Lightning Resolve
  • Επιχείρηση Mountain Blizzard
  • Επιχείρηση Ορεινή Καταιγίδα

Επιχειρήσεις 2005Επεξεργασία

  • Επιχείρηση Archer – Η συμβολή των Καναδικών Δυνάμεων στην Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία στο Αφγανιστάν.
  • Επιχείρηση Argus – ομάδα στρατηγικών στρατιωτικών σχεδιαστών των Καναδικών Δυνάμεων υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν.
  • Επιχείρηση Spurs
  • Επιχείρηση Μάβερικς
  • Επιχείρηση Σέλτικς
  • Επιχείρηση Red Wings
  • Λειτουργία Red Wings II
  • Επιχείρηση Φαλαινοθηκών [7]

Επιχειρήσεις 2006Επεξεργασία

  Τον Ιανουάριο του 2006, το επίκεντρο του ΝΑΤΟ στο νότιο Αφγανιστάν ήταν να σχηματίσει επαρχιακές ομάδες ανασυγκρότησης με τους Βρετανούς να πρωτοστατούν στην επαρχία Χελμάντ και οι Κάτω Χώρες και ο Καναδάς θα ηγηθούν παρόμοιων αναπτύξεων στην επαρχία Οραζγκάν και την επαρχία Κανταχάρ αντίστοιχα. Οι Αμερικανοί με 2.200 στρατιώτες παρέμειναν στον έλεγχο της επαρχίας Ζαμπούλ. Τα τοπικά πρόσωπα των Ταλιμπάν εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εισερχόμενη δύναμη και δεσμεύτηκαν να της αντισταθούν.

ΜάχεςΕπεξεργασία

Τον Φεβρουάριο του 2006, μια αμερικανική μονάδα ειδικών δυνάμεων έστησε ενέδρα έξω από την περιοχή Χαντάχαρ. Οκτώ στελέχη των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων σκοτώθηκαν, μαζί με περισσότερους από 50 εχθρικούς μαχητές . Ο Λοχίας J. Morgan αποθησε σε περισσότερους από 20 νεκρούς, τρεις από μάχη σώμα με σώμα. Εκδόθηκαν πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Silver Star για τον Morgan και του Bronze Stars για πολλά άλλα.

Επιχειρήσεις του 2007Επεξεργασία

  Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ISAF, παράλληλα με τις δυνάμεις του Αφγανικού Εθνικού Στρατού, συνεχίστηκαν εναντίον των Ταλιμπάν μέχρι το 2007. Σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις το 2007 περιλάμβαναν τις τρέχουσες επιχειρήσεις γύρω από το Sangin, την επιχείρηση Achilles, τη Μάχη της Chora, την Επιχείρηση Harekate Yolo και τη Μάχη του Musa Qala, μεταξύ άλλων.

Επαναστατικές επιθέσειςΕπεξεργασία

  • Επιχείρηση Κάμιν
  • Επιχείρηση Nasrat
  • Αεροπορική Βάση Bagram
  • Μπαγκλάν

ΜάχεςΕπεξεργασία

Επιχειρήσεις του 2008Επεξεργασία

  Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ISAF, παράλληλα με τις δυνάμεις του Αφγανικού Εθνικού Στρατού, συνεχίστηκαν εναντίον των Ταλιμπάν μέχρι το 2008. Σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις το 2008 περιλάμβαναν τη συνεχιζόμενη εκστρατεία της επαρχίας Χελμάντ, την Επιχείρηση Karez και τη Επιχείρηση Eagle's Summit, μεταξύ άλλων.

Επιχειρήσεις συνασπισμούΕπεξεργασία

  • Επιχείρηση Sohil Laram III κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου γύρω από το Hutal. [8]
  • Επιχείρηση Sur Kor (Κόκκινο Σπίτι) τον Απρίλιο στην περιοχή Zari. [9]
  • Επιχείρηση Oqab Sterga (Eagle's Eye) τον Μάιο γύρω από το Gereshk. [10]
  • Επιχείρηση Janub Zilzila (Southern Edge) τον Ιούνιο στην περιοχή Mizan, επαρχία Zabul. [11]

Επαναστατικές επιθέσειςΕπεξεργασία

  • Hotel Serena
  • 1η Κανταχάρ
  • 1η Ινδική Πρεσβεία
  • Ενέδρα στην κοιλάδα Uzbin
  • Ενέδρα στον Μπαλαμογκάμπ
  • Επίθεση στις φυλακές Σαρπόσα
  • Βομβαρδισμός Spin Boldak

ΜάχεςΕπεξεργασία

Λειτουργίες του 2009Επεξεργασία

 

Ιούνιος 2009 επίθεση με χειροβομβίδα, ακολουθουν μετά από σύγκρουσεις μεταξύ MRAP και humvee, τραυματίζοντας τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.[12]

Επιχειρήσεις συνασπισμούΕπεξεργασία

  • Ανταρσία στο Βόρειο Αφγανιστάν
  • Γερμανικές πολεμικές επιχειρήσεις στην επαρχία Κουντούζ το 2009 (Εκστρατεία στην επαρχία Κουντούζ)
  • Επιχειρήση Aabi Toorah (Blue Sword) 2C [13]
  • Επιχειρήση Tor Tapus 2 [13]
  • Επιχείρηση Ο θυμός της Κόμπρα
  • Επιχειρήση Diesel
  • Επιχείρηση Khanjar (Strike of the Sword)
  • Επιχείρηση Oqab (Eagle)
  • Επιχείρηση Panchai Palang (Νύχι του Πάνθηρα)
  • Επιχείρηση Sarack (Μάιος) [14]
  • Επιχείρηση Shahi Tandar

Επαναστατικές επιθέσειςΕπεξεργασία

  • Επιδρομή στην Καμπούλ
  • 2ο Κανταχάρ
  • 2η Ινδική Πρεσβεία
  • Ξενώνας του ΟΗΕ
  • Επίθεση στο στρατόπεδο Τσάπμαν

ΜάχεςΕπεξεργασία

Επιχειρήσεις 2010Επεξεργασία

Επιχειρήσεις συνασπισμούΕπεξεργασία

  • Επιχείρηση Dragon Strike
  • Επιχείρηση Moshtarak (Μάχη της Marja)
  • Επιχείρηση Tor Shezada
  • Επιχείρηση Hamkari
  • Επιχείρηση Mountain Reach II (Μάχη του Ντάρινταμ)

Λίστα μαχών και επιχειρήσεωνΕπεξεργασία

The following table lists known military operations of the war in Afghanistan (2001–2021).

Operation name From date To date Location Purpose/result
Μάχη τηςChora 2007-06-15 2007-06-19 Chora Αυτή η μάχη αποδείχθηκε η μεγαλύτερη επίθεση των Ταλιμπάν το 2007 στο Αφγανιστάν και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων σε μόλις τρεις ημέρες. Στη μάχη συμμετείχε σημαντικός αριθμός ολλανδικών δυνάμεων
Μάχη τουDahaneh 2009-08-12 2009-08-15 Dahaneh στο Helmand Province
Μάχη τουFirebase Anaconda 2007-08-08 2007-08-08 Uruzgan province Μια ομάδα περίπου 75 μαχητών Ταλιμπάν πραγματοποίησε μια σπάνια μετωπική επίθεση σε βάση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών
Μάχη τουGarmsir 2008 2011 Garmsir in the Helmand Province Μεγάλη επίθεση των αμερικανικών πεζοναυτών στην πόλη που κατέχουν οι Ταλιμπάν σκοτώνοντας περισσότερους από 400 αντάρτες. Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν αποχώρησαν από την πόλη ως αποτέλεσμα πήραν θέσεις νοτιότερα.
Μάχη του Musa Qala 2007-12-07 2007-12-12 Musa Qala Αποτέλεσμα: Νίκη του συνασπισμού. Ταλιμπάν υποχωρούν
Μάχη του Now Zad 2006 2014 Nowzad in the Northern Helmand Province
Μάχη του Panjwaii 2006-07 2006-10 Panjwaii district Νίκη του Καναδά, η Panjwaii καθαρίστηκε από τους Ταλιμπάν
Μάχη του Qala-i-Jangi 2001-11-25 2001-12-01 Qala-i-Jangi District Ξεκίνησε μετα την εξέγερση των αιχμαλώτων των Ταλιμπάν που κρατιοντουσαν στο φρούριο Qala-i-Jangi και εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αιματηρές εμπλοκές του πολέμου στο Αφγανιστάν
Μάχη του Takur Ghar 2002-03-03 2002-03-04 the peak of Takur Ghar Μάχη: Ένα ελικόπτερο της ομάδας SEAL κατέβηκε και άρχισε να δέχεται πυρά από της εχθρικές δυνάμεις.
Μάχη της Tora Bora 2001-12-06 2001-12-17 Pachir Wa Agam District, Nangarhar province Μάχη: Προσπάθεια και αποτυχία να σκοτωθεί ή να συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
Επιχείρηση Accius 2002-11-28 2004-06-01 throughout Afghanistan Η συνεισφορά του Καναδικού στρατού στην πολιτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA)
Επιχείρηση Achilles 2007-03-06 2007-05-30 Sangin καιKajaki περιφέρεια Helmand Μια προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην επαρχία
ΕπιχείρησηAnaconda 2002-03-01 2002-03-18 Shahi Kot Valley και Paktika Province Προσπάθεια καταστροφής των δυνάμεων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν
ΕπιχείρησηApollo 10/2001 10/2003 Σε όλο το Αφγανιστάν ειταν το κωδικό όνομα μιας επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι Καναδικές Δυνάμεις για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν
Επιχείρηση Archer 07/2005 2006-08-31 Σε όλο το Αφγανιστάν Η συμβολή των Καναδικών Δυνάμεων στην Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία στο Αφγανιστάν
Επιχείρηση Argus 09/2005 10/2008 Σε όλο το Αφγανιστάν Ομάδα στρατηγικών και στρατιωτικών σχεδιαστών των Καναδικών Δυνάμεων για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν
Επιχείρηση Athena 10/2003 2005-10-18 Kabul και Kandahar Η συμβολή των Καναδικών Δυνάμεων στη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν
Επιχείρηση Asbury Park 2004-06-02 2004-06-17 Oruzgan Province και Zabul Province Χαρακτηρίστηκε από άτυπες μάχες εναντια των Αρχηγών του Ταλιμπάν και άλλων ανταρτών οπου συναντήθηκαν
Επιχείρηση Asbury Park II 2004 2004 περιοχή του Dey Chopan Στρατεύματα του Εθνικού Αφγανικού Στρατού και πεζοναύτες που προσκολλήθηκαν και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ACM στην περιοχή, προκαλώντας για άλλη μια φορά σημαντικές απώλειες κατά του εχθρού
Επιχείρηση Avalanche 12/2003 12/2003 ολόκληρο το ανατολικό, νοτιοανατολικό και νότιο τμήμα Για αναζήτηση μελών της Αλ Κάιντα και παράνομων όπλων κατά τη διενέργεια ερευνας στο χωριό
Επιχείρηση Baawar 12/2010 09/2014 Horn of Panjwai (HoP) Ανοικοδομηση και να κρατήσετε στο HoP
Επιχείρηση Buzzard 2002-05-29 2002-07-09 περιοχή Khowst Η επιχείρηση αντικατοπτρίζει την επιτυχία που γνώρισαν οι δυνάμεις του συνασπισμού αναγκάζοντας την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν ενα μεγάλο μέρος της περιοχής
ΕπιχείρησηCeltics 05/2005 05/2005 Αντιστασιακή και ανθρωπιστική: κυνηγι μαχητών του εχθρού και να παράσχουν ανθρωπιστική υποστήριξη
Επιχείρηση Condor 2002-05-17 2002-05-22 τα βουνά της επαρχίας Paktia Συμμετέχει σε μάχες εναντια στης δυνάμεις της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν
ΕπιχείρησηCounterstrike 2006-01-05 2006-01-05 Kandahar Airfield
Επιχείρηση Diablo Dragnet 2007-07-19 2007-07-19 Kandahar Airfield Ανθρωπιστική: Συνδέση των άνθρωποι με την κυβέρνηση
Επιχείρηση

Diablo Reach Back

07-06-2005 27-06-2005 Kandahar Province Οι δυνάμεις Task Force Bayonet εναντιον των δυνάμεων των Ταλιμπάν σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες που έγιναν το 2005
Επιχείρηση

Dragon Tree

08/2004 08/2004 Kandahar Έρευνα για κρυφές αποθήκες όπλων
Επιχείρηση Falcon Summit 15-12-2006 05-01-2007 the Panjawi and Zhari districts of Kandahar Είχε την πρόθεση να εκδιώξει τους Ταλιμπάν μαχητές
Επιχείρηση Flashman 16-07-2004 16-07-2004 Paktika Province Σταθερότητα στην περιοχή καθώς και δημιουργία χώρων εγγραφής ψηφοφόρων
Επιχείρηση Hammer (Chakush) 24-07-2007 27-07-2007 the Upper Gereshk Valley in Helmand province Η επιχείρηση συνεχίζει τη δυναμική της εκδιώξεις των δυνάμεων των Ταλιμπάν
Επιχείρηση Harekate Yolo 01-10-2007 08-11-2007 North-west Afghanistan Στοχευμένες εχθρικές δυνάμεις στις βόρειες επαρχίες
Επιχείρηση Haven Denial 02-07-2003 06-07-2003 the Paktika and Khost provinces Εναντια στα κατάλοιπα Ταλιμπάν και μαχητον της Αλ Κάιντα
Επιχείρηση Headstrong 2003 2004 Kabul Επιβολή του νόμου: Συμμετείχε στην εκπαίδευση Αφγανών κομάντο από βρετανικές ειδικές δυνάμεις για την αναζήτηση και καταστροφή εργαστηρίων ναρκωτικών
Επιχείρηση Herrick 20-06-2002 12-12-2014 throughout Afghanistan Το κωδικό όνομα για όλες τις βρετανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
Επιχείρηση Hoover 24-05-2007 25-05-2007 Kandahar Province district of Zhari Μια επίθεση υπό την ηγεσία του Καναδά κατά των Ταλιμπάν
Επιχείρηση Jacana 04/2002 07/2002 Khost province, Paktia Province
Επιχείρηση Khanjar 02-07-2009 20-08-2009 Helmand Province Μια μεγάλη επίθεση των πεζοναυτών των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην επαρχία
Επιχείρηση

Lightning Resolve

2004 2007 towns and villages throughout Afghanistan Ασφάλεια για την υποστήριξη των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στο Αφγανιστάν
Επιχείρηση Lions Pride 24-04-2006 21-04-2006 Korengal Valley Παροχή ιατρικής βοήθειας σε περισσότερους από 3.100 Αφγανούς
Επιχείρηση Mavericks 2004 2005 The mountains of Eastern Afghanistan Συνελήφθησαν ύποπτοι τρομοκράτες και κατασχέθηκαν αρκετές αποθήκες όπλων και εκρηκτικών
Επιχείρηση

Medusa

02-09-2006 17-09-2006 Kandahar Province Μια επίθεση υπό την ηγεσία του Καναδά από της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για την Ασφάλεια και του Αφγανικού Εθνικού Στρατού.
Επιχείρηση Moshtarak 13-02-2010 07-12-2010 Marjah in the Helmand Province "poppy-growing belt" Η μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση που ξεκίνησε ποτέ από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για να καθαρίσει η πόλη από μαχητές Ταλιμπάν και διακινητές ναρκωτικών εξαλείφοντας το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν στο Χελμάντ. Συμμετέχουν αμερικανικές ναυτικές μονάδες και αφγανικά στρατεύματα μαζί με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλα μέλη της ISAF.[15]
Επιχείρηση Mountain Blizzard 01/2004 12-03-2004 the south, southeast, and eastern portions, Afghanistan Σκοτώθηκαν 22 πολεμιστές Ταλιμπάν και ανακαλύφθηκαν κρηπίδες με 3.648 ρουκέτες, 3.202 βλήματα όλμων, 2.944 ρουκέτες, 3.000 πυροβόλα όπλων, 2.232 νάρκες και δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά
Επιχείρηση Mountain Fury 16-09-2006 15-01-2007 Paktika, Khost, Ghazni, Paktia, Logar Μια επιχείρηση υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ως συνέχεια της επιχείρησης Μέδουσα, για τον καθαρισμό ανταρτών Ταλιμπάν από τις ανατολικές επαρχίες του Αφγανιστάν
Επιχείρηση Mountain Lion 11-04-2006 2006 near the Pakistan border Έρευνα στα σύνορα με το Πακιστάν για την Αλ Κάιντα και δυνάμεις των Ταλιμπάν
Επιχείρηση Mountain Reach II 05-2010 05-2010 Kunar Province Ο αμερικανικός στρατός, το ANSF, το ANP, το ANA έπεσαν σε ενέδρα 150+Ταλιμπάν για 8,5 ώρες κατά μήκος της διαδρομής από το περιφερειακό κέντρο Marawara στην περιοχή Daridam Village. 60-80 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν. 3 τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες.
Επιχείρηση Mountain Resolve 07-11-2003 2008 Nuristan and Kunar provinces Η επιχείρηση περιελάμβανε μια αεροπορική πτώση στα βουνά Hindu Kush από την 10η Μεραρχία των ΗΠΑ στο βουνό και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του διοικητή της Hezbi Ghulam Sakhee
Επιχείρηση Mountain Storm 05-03-2004 07/2004 the south, southeast, and eastern portions of Afghanistan Με στόχο τη εξαλειψη των υπολειμμάτων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν
Επιχείρηση Mountain Sweep 18-08-2002 τουλάχιστον μεχρι 28-08-2002 mainly around Dormat and Narizah, south of Khowst and Gardez Σχεδιάστηκε για την αναζήτηση δυνάμεων της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και πληροφορίες σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις
Επιχείρηση

Mountain Thrust

05/2006 31-07-2006 Kandahar, Helmand, Paktika, Zabul and Uruzgan Ο πρωταρχικός στόχος του ήταν η καταστολή στης συνεχιζόμενες εξέγερσης των Ταλιμπάν στο νότο της χώρας.
Επιχείρηση Mountain Viper 08/2003 09/2003 the mountains of Daychopan district, Zabul province Να ανακαλύψει τους αντάρτες των Ταλιμπάν. 124 μαχητές, 5 άτομα του Αφγανικού Στρατού και 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν στην επιχείρηση.
Επιχείρηση Neptune 09-08-2005 2005 Nawa District
Επιχείρηση Sparviero ????/??/?? ????/??/?? Η επιχείρηση Sparviero είναι η συμβολή του Ιταλικού Στρατού στην ISAF στην Καμπούλ
Επιχείρηση Northern Wind ????/??/?? ????/??/??
Επιχείρηση

Oracle

????/??/?? ????/??/??
Επιχείρηση Palk Mesher 08/2007 08/2007 Helmand Province to disrupt and eliminate insurgents
Επιχείρηση Panther's Claw 2009-06-19 2009-08-20 Helmand Province 350 βρετανικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε προπύργιο των Ταλιμπάν κοντά στο Μπαμπατζί
Επιχείρηση Pickaxe-Handle 30-05-2007 14-06-2007 Helmand province Aταν μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της Βρετανίας
Επιχείρηση Pil 16-10-2005 23-10-2005 the Watapor Valley of the Kunar Province βελτιώσει την ασφάλεια και να βοηθήσει στην σταθεροποίηση της κυβέρνησης στην περιοχή
Επιχείρηση Pizmah 2005 15-12-2005 Zabul Province Για να αποκατασταθεί η παρουσία συνασπισμού στις περιοχές Dey Chopan, Argandab και Khaki-Afghan
Επιχείρηση

Ptarmigan

15-04-2002 ????/??/?? Gardez and Khost regions Το όνομα που δόθηκε στο βρετανικον στρατιωτικών ενεργειών με τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του συνασπισμού
Επιχείρηση Red Wings 2005-06-28 2005-06-28 Kunar province Αντιτρομοκρατική αποστολή
Επιχείρηση School House ????/??/?? ????/??/?? Kabul Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε από προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού από την Καμπούλ, λαμβάνει δωρεές σχολικών ειδών από τις ΗΠΑ και τις διανέμετε σε άπορα σχολεία
Επιχείρηση Silicon 2007-04-30 ????/??/?? Upper Helmand Province Μια υπο-επιχείρηση της επιχείρησης Αχιλλέας, που πραγματοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ και Αφγανικά στρατεύματα.[16]
Επιχείρηση Silver 2007 2007 Διεξήχθη για να διατηρηθεί η πίεση στους Ταλιμπάν με την ελπίδα να αμβλύνουν την αναμενόμενη εαρινή τους επίθεση
Επιχείρηση

Sleigh Ride

12/2005 12/2005 forward operating bases at Salerno, Ghazni, Orgun-E and Sharana Χριστουγεννιάτικη ενίσχυση ηθικου για τα στρατεύματα
Επιχείρηση Slipper 22 October 2001 31 December 2014 Η πρώτη φάση της επιχείρησης της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης στο Αφγανιστάν
Επιχείρηση Highroad 1 January 2015 18 June 2021 Η δεύτερη φάση της επιχείρησης της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης στο Αφγανιστάν
Επιχείρηση

Snipe

2002-05-02 2002-05-13 the remote Afghan mountains επιχείρηση του Βασιλικου Ναυτικου σε σημαντική περιοχή που πιστεύεται ότι εχει χρησιμοποιηθεί ως βάση από τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν
Επιχείρηση Sparviero ????/??/?? ????/??/?? Η συμβολή του Ιταλικού Στρατού στην ISAF στην Καμπούλ.
Επιχείρηση Torii ????/??/?? ????/??/??
Επιχείρηση Tor Shezada 2010-07-30 2014
Επιχείρηση Veritas 2001-10-07 2002-07-31 Throughout Afghanistan Το κωδικό όνομα που χρησιμοποιήθηκε για τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της κυβέρνησης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν
Επιχείρηση

Vigilance

2005-04-15 04/2005 Wardak Province Στόχευσε τρία άτομα που οι δυνάμεις του συνασπισμού προσπαθούσαν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν, και περιελάμβανε ανθρωπιστική βοήθειας σε πολλά χωριά
Επιχείρηση Volcano 2007-02-?? 2007-02-?? near the Kajaki hydroelectric dam Βρετανική επιχείρηση για τον καθαρισμό μιας βάσης των Ταλιμπάν, αποτελούμενη από 25 ενώσεις.Μέρος της επιχείρησης Αχιλλέας
Επιχείρηση Warrior Sweep 2003-07-20 2003-07-?? the Zormat Valley, Paktia province
Επιχείρηση Wyconda Pincer ????/??/?? 2006 districts of Bala Buluk and Pusht-i-Rod, in Farah province. Ιταλική και Ισπανική Task-Force 45, σκότωσε 70 Ταλιμπάν.
Επιχείρηση

Cobra's Anger

2009-12-04 2009-12-07 Now Zad Valley
Επιχείρηση New Dawn 2010-06-12 ????/??/?? Helmand Province Η επέκταση της επιχείρησης Moshtarak, η επιχείρηση Νέα Αυγή ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου 2010 ως κοινή επιχείρηση ISAF / ANA, με επικεφαλής τους Αμερικανούς πεζοναύτες, για να διαταράξει τους αντάρτες και να τους στερήσει την ελευθερία κινήσεων στις αραιοκατοικημένες περιοχές μεταξύ Marjah και Nawa.[17]
Επιχείρηση Hamkari

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

= ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Osama bin Laden Wealthy Saudi exile is a terrorist mastermind
  2. Charles H. Briscoe & al., Weapon of choice : U.S. Army Special Operations Forces in Afghanistan, Fort Leavenworth, Kan. : Combat Studies Institute Press, 2003, p.141-143
  3. Donald P. Wright & al., A Different Kind of War : The United States Army in Operation ENDURING FREEDOM (OEF) October 2001-September 2005, Fort Leavenworth, Kan. : Combat Studies Institute Press, 2009 http://documents.nytimes.com/a-different-kind-of-war#p=1 p.173
  4. Donald P. Wright & al., A Different Kind of War : The United States Army in Operation ENDURING FREEDOM (OEF) October 2001-September 2005, Fort Leavenworth, Kan. : Combat Studies Institute Press, 2009 http://documents.nytimes.com/a-different-kind-of-war#p=1 p.171
  5. Donald P. Wright & al., A Different Kind of War : The United States Army in Operation ENDURING FREEDOM (OEF) October 2001-September 2005, Fort Leavenworth, Kan. : Combat Studies Institute Press, 2009 http://documents.nytimes.com/a-different-kind-of-war#p=1 p.177
  6. Cawthorne, Nigel, The Mammoth Book of Inside the Elite Forces, Robinson, 2008 (ISBN 1845298217) (ISBN 978-1845298210)
  7. Ed Darack, Victory Point website
  8. Bishop 2009, σελ. 41.
  9. Bishop 2009, σελ. 63.
  10. Bishop 2009, σελ. 78.
  11. Bishop 2009, σελ. 103.
  12. CBS, Grenade wounds 3 US troops, Afghan child [νεκρός σύνδεσμος]
  13. 13,0 13,1 Southby-Tailyour 2010, σελ. 10.
  14. Hughes 2018, σελ. 9.
  15. Gal Perl Finkel, Back to the ground?, Israel Hayom, November 8, 2015.
  16. https://web.archive.org/web/20090713194545/http://www.army.mod.uk/news/army_news_archive/year_2007/operation_silicon.htm. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2007.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  17. «ANA, ISAF Complete First Task in Operation New Dawn». ISAF. 21 Ιουνίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2010. 

=

 

ΒιβλιογραφίαΕπεξεργασία

Περαιτέρω ανάγνωσηΕπεξεργασία

εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία