Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος συλλόγων με συμμετοχή στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου ανδρών

Κατά τις 77 φορές που ο θεσμός του ποδοσφαιρικού κυπέλλου Ελλάδας ανδρών διοργανώθηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2018-19 (δεν περιλαμβάνεται η 1940-41 που διακόπηκε στον προκριματικό γύρο), μόλις 19 σύλλογοι έχουν προκριθεί στον τελικό, με 11 από αυτούς να κατακτούν τον τίτλο, άλλοι 26 έως –μόνο– τα ημιτελικά και 38 στη φάση των 8 (προημιτελικά). Για κάθε ένα από τα 83 συγκεκριμένα σωματεία, παραθέτεται στον ακόλουθο πίνακα ανά φάση της διοργάνωσης: ο συνολικός αριθμός συμμετοχών του, το έτος της πλέον πρόσφατης επιτυχίας και αποτυχίας του και ο εκάστοτε αντίπαλος (με την τότε επωνυμία του). Ειδικότερα:

  • αναφέρονται όλες οι διαφορετικές νομικές μορφές με τις οποίες ένας σύλλογος πέτυχε διάκριση στο θεσμό (π.χ ο Ολυμπιακός Βόλου 1937 με τρεις).
  • για λόγους απλούστευσης, αντί της ποδοσφαιρικής περιόδου καταγράφεται το έτος που την ολοκληρώνει (τότε άλλωστε λαμβάνουν χώρα οι δεδομένες τρεις φάσεις του κυπέλλου Ελλάδας, με εξαίρεση τα δύο εναρκτήρια 1931-32 και 1932-33).
  • σε κάθε αποκλεισμό, ο αντίπαλος παρουσιάζεται ανάλογα με τη μετέπειτα πορεία του στη διοργάνωση ως (Κ): κυπελλούχος, (φ): ηττημένος φιναλίστ ή (η): προκρινόμενος μέχρι τα ημιτελικά.
  • οι επεξηγήσεις σε παρένθεση παλαιό/νέο/πρώτο/δεύτερο/τρίτο, χρησιμοποιούνται για διάκριση σωματείου από άλλα με παρόμοια επωνυμία χωρίς όμως πλήρη οργανική σύνδεση (δεν περιλαμβάνονται επομένως οι περιπτώσεις απλής μετονομασίας).[σ 1]


Τελευταία ενημέρωση: με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου 2018-19
Σύλλογος[1] [2] [3] [4] Τελικός Ημιτελικά Προημιτελικά
Σ
μ
χ
νίκη ήττα Σ
μ
χ
πρόκριση αποκλεισμός Σ
μ
χ
πρόκριση αποκλεισμός
έτος και
αντίπαλος
έτος και
αντίπαλος
έτος και
αντίπαλος
έτος και
αντίπαλος
έτος και
αντίπαλος
έτος και
αντίπαλος
Ολυμπιακός Πειραιώς (ΟΣΦΠ) 40 2015
ΑΟ Ξάνθη
2016
ΑΕΚ
52 2016
ΠΑΟΚ
2017
ΑΕΚ (φ)
65 2017
Ατρόμητος Αθ.
2019
ΠΑΣ Λαμία 1964 (η)
Παναθηναϊκός (ΠΑΟ) 29 2014
ΠΑΟΚ
2007
ΑΕΛ 1964
42 2014
ΟΦΗ
2017
ΠΑΟΚ (Κ)
59 2017
Αστέρας Τριπ.
2016
Ατρόμητος Αθ. (η)
ΑΕΚ 25 2016
ΟΣΦΠ
2019
ΠΑΟΚ
37 2019
ΠΑΣ Λαμία 1964
2005
ΟΣΦΠ (Κ)
47 2019
Ατρόμητος Αθ.
2015
ΟΣΦΠ (Κ)
ΠΑΟΚ 20 2019
ΑΕΚ
2014
ΠΑΟ
31 2019
Αστέρας Τρίπολης
2016
ΟΣΦΠ (φ)
44 2019
Πανιώνιος
2012
Ατρόμητος Αθ. (φ)
Άρης Θεσσαλονίκης 09 1970
ΠΑΟΚ
2010
ΠΑΟ
14 2010
Νέα Καβάλα
1994
ΑΕΚ (φ)
34 2010
ΑΟ Ξάνθη
2002
ΑΟ Ξάνθη (η)
Πανιώνιος Σμύρνης /
Νέος Πανιώνιος
06 1998
ΠΑΟ
1989
ΠΑΟ
16 1998
ΠΑΟΚ
2018
ΠΑΟΚ (Κ)
39 2018
ΠΑΣ Λαμία 1964
2019
ΠΑΟΚ (Κ)
ΑΕΠ Ηρακλής /
Ηρακλής Θεσσαλονίκης
05 1976
ΟΣΦΠ
1987
ΟΦΗ
18 1987
ΠΑΟ
2015
ΑΟ Ξάνθη (φ)
28 2015
Πανιώνιος Σμ.
2016
ΑΕΚ (Κ)
ΑΕ Λάρισας / ΑΕΛ 1964 04 2007
ΠΑΟ
1984
ΠΑΟ
08 2007
ΠΑΣ Γιάννινα
2018
ΑΕΚ(φ)
17 2018
ΠΑΣ Γιάννινα
2008
Θρασύβουλος (η)
Δόξα Δράμας (παλαιά)[σ 2] 03
1959
ΟΣΦΠ
06 1959
Πανιώνιος Σμ.
1961
ΟΣΦΠ (Κ)
10 1961
Ολυμπιακός Κοζ.
1993
ΟΣΦΠ (φ)
ΟΦΗ 02 1987
Ηρακλής Θ.
1990
ΟΣΦΠ
05 1990
Απόλλων Σμ.
2014
ΠΑΟ (Κ)
18 2014
Πανιώνιος Σμ.
2015
ΑΟ Ξάνθη (φ)
Ατρόμητος Αθηνών 1923 /
Ατρόμητος Αθηνών
02
2012
ΑΕΚ
05 2012
Αστέρας Τρ.
2016
ΑΕΚ (Κ)
011 2016
ΠΑΟ
2019
ΑΕΚ (φ)
Απόλλων Σμύρνης 01
1996
ΑΕΚ
12 1996
ΠΑΟΚ
2015
ΟΣΦΠ (Κ)
24 2015
ΑΟ Χανιά
2014
ΠΑΟΚ (φ)
Εθνικός Πειραιώς[σ 3] 01 1933
Άρης Θ.
08 1933
ΟΣΦΠ
1989
ΠΑΟ (Κ)
17 1989
Ηρακλής Θ.
1995
ΑΕΚ (φ)
ΑΟ Ξάνθη 01
2015
ΟΣΦΠ
04 2015
ΑΕΠ Ηρακλής
2007
ΠΑΟ (φ)
13 2015
ΟΦΗ
2017
ΠΑΟΚ (Κ)
Αστέρας Τρίπολης 01
2013
ΟΣΦΠ
04 2013
ΠΑΟΚ
2019
ΠΑΟΚ (Κ)
06 2019
Εργοτέλης
2017
ΠΑΟ (η)
Αθηναϊκός Βύρωνα 01
1991
ΠΑΟ
03 1991
Πανιώνιος Σμ.
1999
ΠΑΟ (φ)
04 1999
ΠΣ Καλαμάτα
1990
ΟΦΗ (φ)
Πιερικός 01
1963
ΟΣΦΠ
03 1963
ΠΑΣ Αβέρωφ
1974
ΠΑΟΚ (Κ)
04 1974
ΠΑΣ Γιάννινα
1962
Απόλλων Σμ. (η)
ΑΓΣ Καστοριάς 01 1980
Ηρακλής Θ.
02 1980
Μακεδονικός Ν.
2004
ΟΣΦΠ (φ)
05 2004
Προοδευτική Ν.
2005
ΟΣΦΠ (Κ)
Ιωνικός Νίκαιας 01
2000
ΑΕΚ
01 2000
ΠΣ Καλαμάτα
04 2000
Ναυπακτιακός Αστ.
1997
Παναχαϊκή (η)
ΑΟ Καβάλα / Νέα Καβάλα
03
2010 Άρης Θ. (φ) 07 2010 Πανιώνιος Σμ. 1985 ΠΑΟ (η)
ΑΟ Αιγάλεω
03
2003 Άρης Θ. (φ) 06 2003 ΠΑΟ 1977 ΠΑΟ (Κ)
Παναχαϊκή[σ 4]
02
1997 ΠΑΟ (φ) 12 1997 Ιωνικός Ν. 2001 Ηρακλής Θ. (η)
ΠΑΣ Γιάννινα
02
2010 ΠΑΟ (Κ) 08 2010 ΠΑΟΚ 2018 ΑΕΛ (η)
Νίκη Βόλου
02
1965 ΟΣΦΠ (Κ) 08 1965 Άρης Θ. 2006 ΑΕΚ (φ)
Προοδευτική Νεολαία
02
1965 ΠΑΟ (φ) 06 1965 ΑΟ Αιγάλεω 2004 ΑΓΣ Καστοριάς (η)
ΠΑΣ Λαμία 1964/ΑΣ Λαμία[σ 5]
02
2019 ΑΕΚ (φ) 03 2019 ΟΣΦΠ 2018 Πανιώνιος (η)
Παναιγιάλειος
02
1981 ΟΣΦΠ (Κ) 03 1981 Δόξα Δρ. 1958 Ηρακλής Θ. (η)
Αστήρ Αθηνών[σ 6]
02
1951 ΟΣΦΠ (Κ) 03 1951 ΑΕΚ 1954 ΟΣΦΠ (Κ)
Ολυμπιακός Βόλου 1937 / Εθνικός-
Ολυμπ. Βόλου / Ολυμπιακός Βόλου
01
2011 Ατρόμητος Αθ. (φ) 07 2011 ΑΟ Κέρκυρα 2014 ΠΑΟ (Κ)
Φωστήρ Ταύρου
01
1977 ΠΑΟΚ (φ) 07 1977 Αναγ. Επανομής 1979 ΟΣΦΠ (η)
Μακεδονικός Νεάπολης
01
1980 ΑΓΣ Καστοριάς (Κ) 06 1980 Αναγ. Επανομής 1987 Διαγόρας Ρ. (η)
ΑΟ Τρίκαλα (παλαιός)[σ 7]
01
1966 ΟΣΦΠ (φ) 05 1966 Εθνικός Πυλαίας 1996 ΠΑΟΚ (η)
Πανσερραϊκός
01
2009 ΑΕΚ (φ) 03 2009 ΠΑΟ 2012 ΟΦΗ (η)
Διαγόρας Ρόδου
01
1987 ΟΦΗ (Κ) 03 1987 Μακεδονικός Ν. 2011 Ατρόμητος Αθ. (φ)
ΠΣ Καλαμάτα
01
2000 Ιωνικός Ν. (φ) 02 2000 ΟΦΗ 1999 Αθηναϊκός Β. (η)
Λεβαδειακός
01
1985 ΑΕ Λάρισας (Κ) 02 1985 Παναρκαδικός 2013 ΠΑΟΚ (η)
ΑΠΣ Ρόδος[σ 8]
01
1983 ΠΑΟΚ (φ) 02 1983 Προοδευτική Ν. 1975 ΠΑΟ (φ)
ΑΠΟ Κόρινθος[σ 9]
01
1982 ΑΕ Λάρισας (φ) 02 1982 ΟΦΗ 1985 ΑΕ Λάρισας (Κ)
Πανελευσινιακός
01
1967 Πανιώνιος Σμ. (φ) 02 1967 Παναχαϊκή 1978 ΑΕΚ (Κ)
Πανθρακικός
01
2013 ΟΣΦΠ (Κ) 01 2013 ΓΑΣ Βέροια
Θρασύβουλος
01
2008 ΟΣΦΠ (Κ) 01 2008 ΑΕΛ 1964
Αγροτικός Αστέρας[σ 10]
01
2006 ΑΕΚ (φ) 01 2006 Εθνικός Αστέρας
Εδεσσαϊκός
01
1995 ΑΕΚ (φ) 01 1995 ΑΕ Λάρισας
ΠΑΣ Αβέρωφ (πρώτος)[σ 11]
01
1963 Πιερικός (φ) 01 1963 ΠΑΟΚ
Αχιλλεύς Πατρών (πρώτος)[σ 12]
01
1947 ΟΣΦΠ (Κ) 01 1947 Άρης Αθ.
Απόλλων 1926
07
2005 Άρης Θ. (φ)
ΓΣ Καλλιθέα
05
2010 ΠΑΟ (Κ)
Εθνικός Αστέρας
04
2006 Αγροτικός Αστ. (η)
ΑΟ Κέρκυρα[σ 13]
03
2012 Αστέρας Τρ. (η)
Εργοτέλης
02
2019 Αστέρας Τρίπολης (η)
ΑΟ Πλατανιάς Χανίων
02
2017 ΑΕΚ (φ)
ΓΑΣ Βέροια
02
2013 Πανθρακικός (η)
Πανηλειακός[σ 14]
02
2001 Απόλλων Σμ. (η)
Ιάλυσος[σ 15]
02
1987 ΠΑΟ (φ)
Παναρκαδικός (παλαιός)[σ 16]
02
1985 Λεβαδειακός (η)
Παναργειακός (νέος)
02
1983 ΠΑΟΚ (φ)
Αναγέννηση Επανομής (παλαιά)[σ 17]
02
1980 Μακεδονικός Ν. (η)
Πανδραμαϊκός (νέος)
02
1975 ΟΣΦΠ (Κ)
Ολυμπιακός Κοζάνης[σ 18]
02
1962 Πανιώνιος Σμ. (η)
ΑΟ Χανιά (νέος)
01
2015 Απόλλων Σμ. (η)
Ηλυσιακός
01
2007 ΑΟ Ξάνθη (η)
Ακράτητος
01
2006 ΑΕΛ 1964 (η)
Πατραϊκός ΑΟ (τρίτος)[σ 19]
01
2004 ΠΑΟ (Κ)
Ναυπακτιακός Αστέρας (παλιός)[σ 20]
01
2000 Ιωνικός Ν. (φ)
ΗΛ.ΤΕΞ Λύκοι[σ 21]
01
1999 Ηρακλής Θ. (η)
Απόλλων Λάρισας
01
1998 Ηρακλής Θ. (η)
Ποσειδών Νέας Μηχανιώνας
01
1992 Ατρόμητος Αθ. (η)
Ηρόδοτος
01
1988 ΠΑΟ (Κ)
Παναιτωλικός
01
1976 Ηρακλής Θ. (Κ)
Εθνικός Πυλαίας
01
1966 ΑΟ Τρίκαλα (η)
Βύζας Μεγάρων
01
1964 ΠΑΟ (η)
Ολυμπιακός Χαλκίδος[σ 22]
01
1960 ΟΣΦΠ (Κ)
Παγκορινθιακός (πρώτος)[σ 23]
01
1960 Προοδευτική Ν. (η)
Παναμβρακικός[σ 24]
01
1959 Απόλλων Σμ. (η)
Ασπίς Ξάνθης
01
1957 Ηρακλής Θ. (φ)
Παγασητικός[σ 25]
01
1952 ΟΣΦΠ (Κ)
Ηρακλής Καβάλας[σ 26]
01
1949 ΑΕΚ (Κ)
Ατρόμητος Πειραιώς
01
1948 ΑΕΚ (φ)
Ελπίς Δράμας[σ 27]
01
1948 ΠΑΟ (Κ)
Ηρακλής Λάρισας (παλαιός)[σ 28]
01
1948 ΟΣΦΠ (η)
Άρης Αθηνών[σ 29]
01
1947 Αχιλλεύς Πατρ. (η)
Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης
01
1933 Άρης Θ. (φ)
ΜΕΝΤ[σ 30]
01
1933 Ηρακλής Θ. (η)

ΣημειώσειςΕπεξεργασία

  1. σύλλογος που κατά τη δικτατορική περίοδο συγχωνεύθηκε με γειτονικούς του προς δημιουργία ενός ισχυρού τοπικού, αλλά επανιδρύθηκε την πρώτη μεταπολιτευτική (π.χ Ασπίς Ξάνθης, Διαγόρας Ρόδου), θεωρείται στην αθλητική βιβλιογραφία ως συνεχιστής του αρχικού, δεδομένου ότι η συγχώνευση υπήρξε προϊόν εξαναγκασμού από το καθεστώς με την απειλή εξοβελισμού παικτών και παραγόντων του από το άθλημα.
  2. συγχώνευση σε Δόξα Δράμας (νέα) το 2008
  3. συγχώνευση σε Εθνικός ΟΦΠΦ-ΑΟ Μάνης το 2004. Πλέον, Εθνικός Πειραιά 1923[5] ή Εθνικός Πειραιά ΟΦΠΦ[6]
  4. συγχώνευση σε Παναχαϊκή 2005 το 2004
  5. συγχώνευση σε ΠΑΣ Λαμία 1964 το 2012
  6. συγχώνευση σε Αστέρας Ζωγράφου το 1965
  7. συγχώνευση σε ΑΟ Τρίκαλα (νέος) το 2014
  8. συγχώνευση σε ΑΣ Ρόδος το 1999
  9. συγχώνευση σε ΠΑΣ Κόρινθος το 1999
  10. πλέον, Αγροτικός Αστέρας 1932
  11. συγχώνευση σε ΠΑΣ Γιάννινα το 1966
  12. συγχώνευση σε Πατραϊκός ΟΦ (δεύτερος) το 1960
  13. δεν διατηρεί ποδοσφαιρικό τμήμα από το 2013
  14. δεν διατηρούσε ποδοσφαιρικό τμήμα στα μέσα του 2016[7]
  15. συγχώνευση σε Ιάλυσος 1948 το 2010
  16. του οποίου θεωρεί ότι αποτελεί συνέχεια ο σύγχρονος Παναρκαδικός,[8] μετονομασία του ΑΟ Τρίπολη το 2002.[9]
  17. συγχώνευση σε Αναγέννηση Επανομής (νέα) το 2005
  18. συγχώνευση σε ΦΣ Κοζάνη το 1964
  19. συγχώνευση σε Παναχαϊκή 2005 το 2004
  20. συγχώνευση σε Ναυπακτιακός Αστέρας (νέος) το 2011
  21. συγχώνευση σε Αναγέννηση Επανομής (νέα) το 2005
  22. πλέον, Ολυμπιακός Πρωτεύς
  23. συγχώνευση σε ΑΠΣ Κόρινθος (η μεταγενέστερη ΑΠΟ Κόρινθος) το 1963
  24. συγχώνευση σε Αναγέννηση Άρτας (παλαιά) το 1960
  25. αργότερα, Μαγνησιακός Βόλου
  26. συγχώνευση σε ΑΟ Καβάλα το 1965
  27. συγχώνευση σε Πανδραμαϊκός (νέος) το 1969
  28. συγχώνευση σε ΑΕ Λάρισας το 1964
  29. συγχώνευση σε Άρης Πετρούπολης το 1966
  30. δεν διατηρεί ποδοσφαιρικό τμήμα πλέον

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. συλλογικό έργο, 67 χρόνια κύπελλο Ελλάδας (παρουσίαση του θεσμού βασισμένη σε στατιστικές ιδέες του Γιώργου Παγιωτέλη), 32σέλιδη ένθετη έκδοση εφημ. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 29.04.1998, σελ. 5, 10, 13 και 28
  2. επικαιροποίηση από την περίοδο 1998-99 μέσω στοιχείων του ψηφιακού αρχείο Κυπέλλου Ελλάδος: 1931-1940, 1941-1950, 1951-1960, 1961-1970, 1971-1980, 1981-1990, 1991-1995, 1996-1999, 1999-00, 2000-01, 2001-02, 2002-03, 2003-04 και από την περίοδο 2006-07, Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ)
  3. επικαιροποίηση με τις περιόδους 2004-05 και 2005-06 μέσω του Greece - List of Cup winners, Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) (Αγγλικά)
  4. Greece - Mergers and name changes [με ελλείψεις και κάποια σφάλματα], Αλέξανδρος Μαστρογιαννόπουλος, RSSSF (Αγγλικά)
  5. Έγινε και πάλι ...Εθνικός Πειραιώς!, sport24.gr
  6. Γ΄ Εθνική 2015-16, ιστότοπος ΕΠΟ [ανάκτηση από το πρωτότυπο μέσω web.archive.org στις 20.06.2016]
  7. 58 χρόνια Πανηλειακός!, patrisnews.com
  8. Ομάδα > Ιστορία, επίσημη ιστοσελίδα Παναρκαδικού ΑΟ
  9. Mergers and name changes, ό.π, RSSSF, A.O. Tripoli (Αγγλικά)

ΠηγέςΕπεξεργασία