Τα αντικείμενα του Καταλόγου Caldwell
Σκοτεινά νεφελώματα 1
Γαλαξίες 35
Σφαιρωτά σμήνη 18
Νεφελώματα 9
Ανοικτά σμήνη 25
Αστρικά σμήνη και νεφελώματα 6
Πλανητικά νεφελώματα 13
Κατάλοιπα υπερκαινοφανών 2
Σύνολο 109

Ο Κατάλογος Caldwell (Κάλντγουελ) είναι αστρονομικός κατάλογος ο οποίος αποτελείται από 109 αστρικά σμήνη, νεφελώματα και γαλαξίες για παρατήρηση από ερασιτέχνες αστρονόμους. Τον συνέταξε ο Patrick Moore ως συμπλήρωμα για τον κατάλογο Μεσιέ.[1]

Ο Moore παρατήρησε ότι παρόλο που ο κατάλογος Μεσιέ επίσης προορίζεται για ερασιτέχνες που επιθυμούν να παρατηρήσουν απομακρυσμένα αστρονομικά αντικείμενα, δεν περιλαμβάνει αρκετά από τα λαμπρότερα.[1] Για παράδειγμα δεν περιλαμβάνονται οι Υάδες ή ο Γαλαξίας του Γλύπτη (NGC 253). Άλλο ένα πρόβλημα του καταλόγου του Σαρλ Μεσιέ είναι πως συντάχθηκε βάσει παρατηρήσεων που έγιναν στο Παρίσι, συνεπώς δεν περιλαμβάνονται αντικείμενα του νοτίου ημισφαιρίου, όπως το Ωμέγα Κενταύρου, ο Κένταυρος Α και το 47 Τουκάνας.[1][2] Ο Κατάλογος Caldwell έχει ίδιο πλήθος αντικειμένων με τον κατάλογο Μεσιέ.[1] Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sky & Telescope τον Δεκέμβριο 1995[3] και ονομάστηκε έτσι από το δεύτερο επώνυμο του Moore που είναι "Caldwell".[1][4] Εν αντιθέσει με τα αντικείμενα Μεσιέ που καταγράφηκαν περίπου με την σειρά που τα ανακάλυψε ο Σαρλ Μεσιέ και οι συνάδελφοί του,[5] ο Caldwell είναι ταξινομημένος βάσει της αποκλίσεως των αστέρων, με το πρώτο αντικείμενο (το C1) να είναι το βορινότερο και το τελευταίο (το C109) το νοτιότερο.[1] Υπάρχουν δύο αντικείμενα που δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα και κατηγοριοποιούνται εκτός σειράς: το NGC 4244 και το σμήνος των Υάδων.[1] Άλλες ασυνέπειες και λάθη στον αρχικό κατάλογο έχουν διορθωθεί.[1]

Ο χάρτης των αντικειμένων CaldwellΕπεξεργασία

Πλήρης κατάλογοςΕπεξεργασία

1–10Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C1 NGC 188     Ανοικτό σμήνος 4,8 Κηφεύς 8,1
C2 NGC 40 Bow-Tie Nebula   Πλανητικό νεφέλωμα 3,5 Κηφεύς 11
C3 NGC 4236     Γαλαξίας 7.000 Δράκων 9,7
C4 NGC 7023 Νεφέλωμα Ίριδα Ανοικτό σμήνος και νεφέλωμα 1,4 Κηφεύς 7
C5 IC 342     Γαλαξίας 10.000 Καμηλοπάρδαλις 9
C6 NGC 6543 Νεφέλωμα Μάτι της Γάτας   Πλανητικό νεφέλωμα 3 Δράκων 9
C7 NGC 2403     Γαλαξίας 14.000 Καμηλοπάρδαλις 8,4
C8 NGC 559     Ανοικτό σμήνος 3,7 Κασσιόπη 9,5
C9 Sh2-155 Νεφέλωμα Σπηλιά   Νεφέλωμα 2,8 Κηφεύς 7,7
C10 NGC 663     Ανοικτό σμήνος 7,2 Κασσιόπη 7,1
Υπόμνημα

11–20Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C11 NGC 7635 Νεφέλωμα Φυσαλίδα   Νεφέλωμα 7,1 Κασσιόπη -
C12 NGC 6946 Γαλαξίας Πυροτέχνημα   Γαλαξίας 18.000 Κηφεύς 8,9
C13 NGC 457 Σμήνος της Κουκουβάγιας, Σμήνος του E.T., Σμήνος του σκι   Ανοικτό σμήνος - Κασσιόπη 6,4
C14 NGC 869 & NGC 884 Διπλό Σμήνος, H & χ Persei   Ανοικτό σμήνος 7,3 Περσεύς 4
C15 NGC 6826 Blinking Planetary   Πλανητικό νεφέλωμα 2,2 Κύκνος 10
C16 NGC 7243     Ανοικτό σμήνος 2,5 Σαύρα 6,4
C17 NGC 147     Γαλαξίας 2.300 Κασσιόπη 9.3
C18 NGC 185     Γαλαξίας 2.300 Κασσιόπη 9,2
C19 IC 5146 Cocoon Nebula   Ανοικτό σμήνος και Νεφέλωμα 3,3 Κύκνος 7,2
C20 NGC 7000 Νεφέλωμα Βόρειας Αμερικής   Νεφέλωμα 1,8 Κύκνος 4
Υπόμνημα

21–30Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C21 NGC 4449     Γαλαξίας 10.000 Κύνες Θηρευτικοί 9,4
C22 NGC 7662 Blue Snowball   Πλανητικό νεφέλωμα 3,2 Ανδρομέδα 9
C23 NGC 891     Γαλαξίας 31.000 Ανδρομέδα 10
C24 NGC 1275 Perseus A   Γαλαξίας 230.000 Περσεύς 11,6
C25 NGC 2419     Σφαιρωτό σμήνος 275 Λυγξ 10,4
C26 NGC 4244     Γαλαξίας 10.000 Κύνες Θηρευτικοί 10,2
C27 NGC 6888 Crescent Nebula   Νεφέλωμα 4,7 Κύκνος 7,4
C28 NGC 752     Ανοικτό σμήνος 1,2 Ανδρομέδα 5,7
C29 NGC 5005     Γαλαξίας 69.000 Κύνες Θηρευτικοί 9,8
C30 NGC 7331     Γαλαξίας 47.000 Πήγασος 9,5
Υπόμνημα

31–40Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C31 IC 405 Νεφέλωμα του Φλεγόμενου Άστρου   Νεφέλωμα 1,6 Ηνίοχος -
C32 NGC 4631 Γαλαξίας Φάλαινα   Γαλαξίας 22.000 Κύνες Θηρευτικοί 9,3
C33 NGC 6992 Ανατολικό Νεφέλωμα των Πέπλων   Supernova Remnant 2,5 Κύκνος -
C34 NGC 6960 Δυτικό Νεφέλωμα των Πέπλων   Supernova Remnant 2,5 Κύκνος -
C35 NGC 4889     Γαλαξίας 300.000 Κόμη Βερενίκης 11,4
C36 NGC 4559     Γαλαξίας 32.000 Κόμη Βερενίκης 9,9
C37 NGC 6885     Ανοικτό σμήνος 1,95 Αλώπηξ 6
C38 NGC 4565 Γαλαξίας βελόνα   Γαλαξίας 32.000 Κόμη Βερενίκης 9,6
C39 NGC 2392 Νεφέλωμα Εσκιμώος   Πλανητικό νεφέλωμα 4 Δίδυμοι 10
C40 NGC 3626     Γαλαξίας 86.000 Λέων 10,9
Υπόμνημα

41–50Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C41 Mel 25 Υάδες   Ανοικτό σμήνος 0,151 Ταύρος 0,5
C42 NGC 7006     Σφαιρωτό σμήνος 135 Δελφίν 10,6
C43 NGC 7814     Γαλαξίας 49.000 Πήγασος 10,5
C44 NGC 7479     Γαλαξίας 106.000 Πήγασος 11
C45 NGC 5248     Γαλαξίας 74.000 Βοώτης 10.2
C46 NGC 2261 Μεταβλητό Νεφέλωμα Χάμπλ   Νεφέλωμα 2,5 Μονόκερως -
C47 NGC 6934     Σφαιρωτό σμήνος 57 Δελφίν (αστερισμός) 8,9
C48 NGC 2775     Γαλαξίας 55.000 Καρκίνος 10,3
C49 NGC 2237 Νεφέλωμα Ροζέτα/Ρόδακα   Νεφέλωμα 4,9 Μονόκερως 9,0
C50 NGC 2244     Ανοικτό σμήνος 4,9 Μονόκερως 4,8
Υπόμνημα

51–60Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C51 IC 1613     Γαλαξίας 2.300 Κήτος 9,3
C52 NGC 4697     Γαλαξίας 76.000 Παρθένος 9,3
C53 NGC 3115 Γαλαξίας Αδράκτι   Γαλαξίας 22.000 Εξάς 9,2
C54 NGC 2506     Ανοικτό σμήνος 10 Μονόκερως 7,6
C55 NGC 7009 Νεφέλωμα του Κρόνου   Πλανητικό νεφέλωμα 1,4 Υδροχόος 8
C56 NGC 246     Πλανητικό νεφέλωμα 1,6 Κήτος 8
C57 NGC 6822 Γαλαξίας του Μπάρναρντ   Γαλαξίας 2.300 Τοξότης 9
C58 NGC 2360     Ανοικτό σμήνος 3,7 Μέγας Κύων 7,2
C59 NGC 3242 Φάντασμα του Δία   Πλανητικό νεφέλωμα 1,4 Ύδρα 9
C60 NGC 4038 Κεραίες   Γαλαξίας 83.000 Κόραξ 10,7
Υπόμνημα

61–70Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C61 NGC 4039 Κεραίες   Γαλαξίας 83.000 Κόραξ 13
C62 NGC 247   Γαλαξίας 6.800 Κήτος 8,9
C63 NGC 7293 Νεφέλωμα της Έλικας   Πλανητικό νεφέλωμα 0,522 Υδροχόος 7,3
C64 NGC 2362     Ανοικτό σμήνος και νεφέλωμα 5,1 Μέγας Κύων 4,1
C65 NGC 253 Γαλαξίας του Γλύπτη   Γαλαξίας 9.800 Γλύπτης 7,1
C66 NGC 5694     Σφαιρωτό σμήνος 113 Ύδρα 10,2
C67 NGC 1097     Γαλαξίας 47.000 Κάμινος 9,3
C68 NGC 6729 R CrA Nebula   Νεφέλωμα 0,424 Νότιος Στέφανος -
C69 NGC 6302 Bug Nebula   Πλανητικό νεφέλωμα 5,2 Σκορπιός 13
C70 NGC 300     Γαλαξίας 3.900 Γλύπτης 9
Υπόμνημα

71–80Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C71 NGC 2477     Ανοικτό σμήνος 3,7 Πρύμνη 5,8
C72 NGC 55     Γαλαξίας 4,200 Γλύπτης 8
C73 NGC 1851     Σφαιρωτό σμήνος 39,4 Περιστερά 7,3
C74 NGC 3132 Eight Burst Nebula   Πλανητικό νεφέλωμα 2 Ιστία 8
C75 NGC 6124     Ανοικτό σμήνος 1,5 Σκορπιός 5,8
C76 NGC 6231     Ανοικτό σμήνος και νεφέλωμα 6 Σκορπιός 2,6
C77 NGC 5128 Κένταυρος Α   Γαλαξίας 16,000 Κένταυρος 7
C78 NGC 6541     Σφαιρωτό σμήνος 22,3 Στέφανος Νότιος 6.6
C79 NGC 3201     Σφαιρωτό σμήνος 17 Ιστία 6,8
C80 NGC 5139 Ωμέγα Κενταύρου   Σφαιρωτό σμήνος 17,3 Κένταυρος 3,7
Υπόμνημα

81–90Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C81 NGC 6352     Σφαιρωτό σμήνος 18,6 Βωμός 8,2
C82 NGC 6193     Ανοικτό σμήνος 4,3 Βωμός 5,2
C83 NGC 4945     Γαλαξίας 17.000 Κένταυρος 9
C84 NGC 5286     Σφαιρωτό σμήνος 36 Κένταυρος 7,6
C85 IC 2391 Omicron Velorum Cluster Ανοικτό σμήνος 0,5 Ιστία 2,5
C86 NGC 6397     Σφαιρωτό σμήνος 7,5 Βωμός 5,7
C87 NGC 1261     Σφαιρωτό σμήνος 55,5 Ωρολόγιον 8,4
C88 NGC 5823     Ανοικτό σμήνος 3,4 Διαβήτης 7,9
C89 NGC 6087[note 1] S Norma Cluster   Ανοικτό σμήνος 3,3 Γνώμων 5,4
C90 NGC 2867     Πλανητικό νεφέλωμα 5,5 Τρόπις 10
Υπόμνημα

91–100Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C91 NGC 3532 Wishing Well Cluster   Ανοικτό σμήνος 1.6 Τρόπις 3
C92 NGC 3372 Νεφέλωμα της Τρόπιδος   Νεφέλωμα 7,5 Τρόπις 3
C93 NGC 6752     Σφαιρωτό σμήνος 13 Ταώς 5,4
C94 NGC 4755 Κοσμηματοθήκη   Ανοικτό σμήνος 4,9 Σταυρός Νότιος 4,2
C95 NGC 6025     Ανοικτό σμήνος 2,5 Τρίγωνον Νότιον 5,1
C96 NGC 2516   Ανοικτό σμήνος 1,3 Τρόπις 3,8
C97 NGC 3766 Pearl Cluster   Ανοικτό σμήνος 5,8 Κένταυρος 5,3
C98 NGC 4609     Ανοικτό σμήνος 4,2 Σταυρός Νότιος 6,9
C99 - νεφέλωμα Σάκος Ανθράκων   Σκοτεινό νεφέλωμα 0,61 Σταυρός Νότιος -
C100 IC 2944 Lambda Centauri Nebula   Ανοικτό σμήνος και νεφέλωμα 6 Κένταυρος 4,5
Υπόμνημα

101–109Επεξεργασία

Αριθμός Caldwell Αριθμός NGC Κοινή ονομασία Εικόνα Τύπος αντικειμένου Απόσταση (σε χιλιάδες έτη φωτός) Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
C101 NGC 6744     Γαλαξίας 34.000 Ταώς 9
C102 IC 2602 Σμήνος θήτα Τρόπιδος/Νότιες Πλειάδες   Ανοικτό σμήνος 0,492 Τρόπις 1,9
C103 NGC 2070 Νεφέλωμα Ταραντούλα   Ανοικτό σμήνος και νεφέλωμα 170 Δοράς 8,2
C104 NGC 362     Σφαιρωτό σμήνος 27,7 Τουκάνα 6,6
C105 NGC 4833     Σφαιρωτό σμήνος 19,6 Μυία 7,4
C106 NGC 104 47 Τουκάνας   Σφαιρωτό σμήνος 14,7 Τουκάνα 4
C107 NGC 6101     Σφαιρωτό σμήνος 49,9 Πτηνόν 9,3
C108 NGC 4372     Σφαιρωτό σμήνος 18,9 Μυία 7,8
C109 NGC 3195     Πλανητικό νεφέλωμα 5,4 Χαμαιλέων 11,6
Υπόμνημα

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΣημειώσειςΕπεξεργασία

  1. C89 was mistakenly written as NGC 6067 in the original, but its description is that of NGC 6087.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 O'Meara, Stephen James (2002). The Caldwell Objects. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-82796-6. 
  2. «Caldwell Club Introduction». Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2006. 
  3. Moore, Patrick (December 1995) (subscription required). Beyond Messier: The Caldwell Catalog. Sky & Telescope, σελ. 38. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-03-25. https://web.archive.org/web/20070325063327/http://pqasb.pqarchiver.com/skyandtelescope/access/887305161.html?dids=887305161&FMT=CITE&FMTS=CITE&date=Dec+1995&author=Patrick+Moore&desc=Beyond+Messier%3A+The+Caldwell+Catalog. Ανακτήθηκε στις 2006-08-29. 
  4. Mobberley, Martin (2009). The Caldwell Objects and How to Observe Them. Springer. ISBN 978-1-4419-0325-9. 
  5. Glyn Jones, Kenneth (1991). «Introduction». Messier's Nebulae & Star Clusters. Cambridge University Press. σελίδες 1–8. ISBN 0-521-37079-5. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία