Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος αντικειμένων Μεσιέ

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο κατάλογος των αντικείμενων Μεσιέ είναι μια συλλογή αστρονομικών αντικειμένων που καταχωρήθηκαν από τον Γάλλο αστρονόμο Σαρλ Μεσιέ (Charles Messier).

Πίνακας περιεχομένων

Ο Χάρτης των Αντικειμένων ΜεσιέΕπεξεργασία

 
Τα Αντικείμενα Μεσιέ.

Ο πλήρης κατάλογοςΕπεξεργασία

Αστρικά σμήνη
Νεφελώματα
Γαλαξίες

1-10Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M1 NGC 1952 Νεφέλωμα του Καρκίνου   Υπόλειμμα σουπερνόβας 6,3 Ταύρος 9
M2 NGC 7089     Σφαιρωτό σμήνος 36 Υδροχόος 7,5
M3 NGC 5272     Σφαιρωτό σμήνος 31 Κυνες 7
M4 NGC 6121     Σφαιρωτό σμήνος 7 Σκορπιός 7,5
M5 NGC 5904     Σφαιρωτό σμήνος 23 Όφις 7
M6 NGC 6405 Butterfly Cluster   Ανοικτό σμήνος 2 Σκορπιός 4,5
M7 NGC 6475 Σμήνος του Πτολεμαίου   Ανοικτό σμήνος 1 Σκορπιός 3,5
M8 NGC 6523 Νεφέλωμα της λιμνοθάλασσας   Σμήνος με νεφέλωμα 6,5 Τοξότης 5
M9 NGC 6333     Σφαιρωτό σμήνος 26 Οφιούχος 9
M10 NGC 6254     Σφαιρωτό σμήνος 13 Οφιούχος 7,5


11-20Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M11 NGC 6705 Wild Duck Cluster   Ανοικτό σμήνος 6 Ασπίς 7
M12 NGC 6218     Σφαιρωτό σμήνος 18 Οφιούχος 8
M13 NGC 6205 Σμήνος του Ηρακλέους   Σφαιρωτό σμήνος 22 Ηρακλής 5,8
M14 NGC 6402     Σφαιρωτό σμήνος 27 Οφιούχος 9,5
M15 NGC 7078 Σμήνος του Πηγάσου   Σφαιρωτό σμήνος 33 Πήγασος 7,5
M16 NGC 6611 Νεφέλωμα του αετού   Σμήνος με περιοχή Υδρογόνου ΙΙ 7 Όφις 6,5
M17 NGC 6618 Νεφέλωμα Ωμέγα   Σμήνος με περιοχή Υδρογόνου ΙΙ 5 Τοξότης 7
M18 NGC 6613     Ανοικτό σμήνος 6 Τοξότης 8
M19 NGC 6273     Σφαιρωτό σμήνος 27 Οφιούχος 8,5
M20 NGC 6514 Τρισχιδές νεφέλωμα   Σμήνος με περιοχή Υδρογόνου ΙΙ 2,2 Τοξότης 5


21-30Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M21 NGC 6531     Ανοικτό σμήνος 3 Τοξότης 7
M22 NGC 6656 Σμήνος του Τοξότη   Σφαιρωτό σμήνος 10 Τοξότης 6,5
M23 NGC 6494     Ανοικτό σμήνος 4,5 Τοξότης 6
M24 NGC 6603 Μικρό Νέφος του Τοξότη   Αστρικό νέφος 10 Τοξότης 11,5
M25 IC 4725     Ανοικτό σμήνος 2 Τοξότης 4,9
M26 NGC 6694     Ανοικτό σμήνος 5 Ασπίς 9,5
M27 NGC 6853 Νεφέλωμα του Αλτήρα   Πλανητικό νεφέλωμα 1,25 Αλώπηξ 7,5
M28 NGC 6626     Σφαιρωτό σμήνος 18 Τοξότης 8,5
M29 NGC 6913     Ανοικτό σμήνος 7,2 Κύκνος 9
M30 NGC 7099     Σφαιρωτό σμήνος 25 Αιγόκερως 8,5


31-40Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M31 NGC 224 Γαλαξίας της Ανδρομέδας   Σπειροειδής γαλαξίας 2.500 Ανδρομέδα 3,5
M32 NGC 221     Νάνος ελλειπτικός γαλαξίας 2.900 Ανδρομέδα 10
M33 NGC 598 Γαλαξίας του Τριγώνου   Σπειροειδής γαλαξίας 2.590 Τρίγωνον 7
M34 NGC 1039     Ανοικτό σμήνος 1,4 Περσεύς 6
M35 NGC 2168     Ανοικτό σμήνος 2,8 Δίδυμοι 5,5
M36 NGC 1960     Ανοικτό σμήνος 4,1 Ηνίοχος 6,5
M37 NGC 2099     Ανοικτό σμήνος 4,6 Ηνίοχος 6
M38 NGC 1912     Ανοικτό σμήνος 4,2 Ηνίοχος 7
M39 NGC 7092     Ανοικτό σμήνος 0,3 Κύκνος 5,5
M40   Winnecke 4   Διπλός αστέρας WNC4   Μεγάλη Άρκτος 9


41-50Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M41 NGC 2287     Ανοικτό σμήνος 2,4 Κύων Μέγας 5
M42 NGC 1976 Νεφέλωμα του Ωρίωνα   Νεφέλωμα 1,6 Ωρίων 5
M43 NGC 1982 De Mairan's Nebula   Μέρος του Νεφελώματος του Ωρίωνα 1,6 Ωρίων 7
M44 NGC 2632 Σμήνος της Κυψέλης   Ανοικτό σμήνος 0,5 Καρκίνος 4
M45   Πλειάδες Ανοικτό σμήνος 0,4 Ταύρος 1,4
M46 NGC 2437     Ανοικτό σμήνος 5,4 Πρύμνη 6,5
M47 NGC 2422     Ανοικτό σμήνος 1,6 Πρύμνη 4,5
M48 NGC 2548     Ανοικτό σμήνος 1,5 Ύδρα 5,5
M49 NGC 4472     Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 10
M50 NGC 2323     Ανοικτό σμήνος 3 Μονόκερως 7


51-60Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M51 NGC 5194, NGC 5195 Whirlpool Galaxy   Σπειροειδής γαλαξίας 37.000 Κύνες 8
M52 NGC 7654     Ανοικτό σμήνος 7 Κασσιόπη 8
M53 NGC 5024     Σφαιρωτό σμήνος 56 Κόμη Βερενίκης 8,5
M54 NGC 6715     Σφαιρωτό σμήνος 83 Τοξότης 8,5
M55 NGC 6809     Σφαιρωτό σμήνος 17 Τοξότης 7
M56 NGC 6779     Σφαιρωτό σμήνος 32 Λύρα 9,5
M57 NGC 6720 Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα   Πλανητικό νεφέλωμα 2,3 Λύρα 9,5
M58 NGC 4579     Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11
M59 NGC 4621     Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11,5
M60 NGC 4649     Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 10,5


61-70Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M61 NGC 4303     Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 10,5
M62 NGC 6266     Σφαιρωτό σμήνος 22 Οφιούχος 8
M63 NGC 5055 Γαλαξίας Ηλιοτρόπιο   Σπειροειδής γαλαξίας 37.000 Κύνες 8,5
M64 NGC 4826 Black Eye Galaxy   Σπειροειδής γαλαξίας 12.000 Κόμη Βερενίκης 9
M65 NGC 3623     Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 35.000 Λέων 10,5
M66 NGC 3627     Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 35.000 Λέων 10
M67 NGC 2682     Ανοικτό σμήνος 2,25 Καρκίνος 7,5
M68 NGC 4590     Σφαιρωτό σμήνος 32 Ύδρα 9
M69 NGC 6637     Σφαιρωτό σμήνος 25 Τοξότης 9
M70 NGC 6681     Σφαιρωτό σμήνος 28 Τοξότης 9


71-80Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M71 NGC 6838     Σφαιρωτό σμήνος 12 Βέλος 8,5
M72 NGC 6981     Σφαιρωτό σμήνος 53 Υδροχόος 10
M73 NGC 6994   Αστερισμός   Υδροχόος 9
M74 NGC 628   Σπειροειδής γαλαξίας 35.000 Ιχθύες 10,5
M75 NGC 6864     Σφαιρωτό σμήνος 58 Τοξότης 9,5
M76 NGC 650, NGC 651 Μικρό νεφέλωμα Κλεψύδρας   Πλανητικό νεφέλωμα 3,4 Περσεύς 12
M77 NGC 1068     Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κήτος 10,5
M78 NGC 2068     Αραιό νεφέλωμα 1,6 Ωρίων 8
M79 NGC 1904     Σφαιρωτό σμήνος 40 Λαγωός 8,5
M80 NGC 6093     Σφαιρωτό σμήνος 27 Σκορπιός 8,5


81-90Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M81 NGC 3031 Γαλαξίας του Μπόντε   Σπειροειδής γαλαξίας 11.000 Μεγάλη Άρκτος 8,5
M82 NGC 3034 Γαλαξίας Πούρο   Ραβδωτός σπειροειδής (?) 11.000 Μεγάλη Άρκτος 9,5
M83 NGC 5236 Southern Pinwheel Galaxy   Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 10.000 Ύδρα 8,5
M84 NGC 4374     Φακοειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11
M85 NGC 4382     Φακοειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 10,5
M86 NGC 4406     Φακοειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11
M87 NGC 4486     Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11
M88 NGC 4501     Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 11
M89 NGC 4552     Ελλειπτικός γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11,5
M90 NGC 4569     Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Παρθένος 11


91-100Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M91 NGC 4548     Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 11,5
M92 NGC 6341     Σφαιρωτό σμήνος 26 Ηρακλής 7,5
M93 NGC 2447     Ανοικτό σμήνος 4,5 Πρύμνη 6,5
M94 NGC 4736   Σπειροειδής γαλαξίας 14.500 Κύνες 9,5
M95 NGC 3351     Σπειροειδής γαλαξίας 38.000 Λέων 11
M96 NGC 3368     Σπειροειδής γαλαξίας 38.000 Λέων 10,5
M97 NGC 3587 Owl Nebula   Πλανητικό νεφέλωμα 2,6 Μεγάλη Άρκτος 12
M98 NGC 4192     Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 11
M99 NGC 4254 Coma Pinwheel Galaxy   Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 10,5
M100 NGC 4321     Σπειροειδής γαλαξίας 60.000 Κόμη Βερενίκης 10,5


101-110Επεξεργασία

Κωδικός Μεσιέ Κωδικός NGC Όνομα του αντικειμένου Φωτογραφία Κατηγορία Απόσταση από την Γη
(σε χιλιάδες έτη φωτός)
Αστερισμός Φαινόμενο μέγεθος
M101 NGC 5457 Γαλαξίας Ανεμόμυλος   Σπειροειδής γαλαξίας 24.000 Μεγάλη Άρκτος 8,5
M102 (Χωρίς ταυτοποίηση)            
M103 NGC 581     Ανοικτό σμήνος 8 Κασσιόπη 7
M104 NGC 4594 Γαλαξίας Σομπρέρο   Σπειροειδής γαλαξίας 50.000 Παρθένος 9,5
M105 NGC 3379     Ελλειπτικός γαλαξίας 38.000 Λέων 11
M106 NGC 4258     Σπειροειδής γαλαξίας 2.5000 Κύνες 9,5
M107 NGC 6171     Σφαιρωτό σμήνος 20 Οφιούχος 10
M108 NGC 3556     Σπειροειδής γαλαξίας 45.000 Μεγάλη Άρκτος 11
M109 NGC 3992     Ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας 55.000 Μεγάλη Άρκτος 11
M110 NGC 205   Νάνος ελλειπτικός γαλαξίας 2.200 Ανδρομέδα 10


Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Messier objects της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).