Κρίστοφ Βαλτς

Αυστριακός ηθοποιός

Ο Κρίστοφ Βαλτς (γερμανικά: Christoph Waltz, 4 Οκτωβρίου 1956) είναι Αυστριακός ηθοποιός βραβευμένος με δύο Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

Κρίστοφ Βαλτς
Christoph Waltz Viennale 2017 f (cropped).jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Christoph Waltz (Γερμανικά)
Προφορά
Γέννηση4  Οκτωβρίου 1956[1][2][3]
Βιέννη[4]
ΚατοικίαΒερολίνο
Λος Άντζελες[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Αυστρία (από 2010)[6]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[7][8]
Αγγλικά[8]
Γαλλικά[8]
ΣπουδέςΙνστιτούτο Θεάτρου και Κινηματογράφου «Λι Στράσμπεργκ»
Theresianum
Max Reinhardt Seminar
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σκηνοθέτης
ηθοποιός ταινιών
θεατρικός σκηνοθέτης
ηθοποιός θεάτρου[9]
ηθοποιός τηλεόρασης
σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
Περίοδος ακμής1977
Οικογένεια
ΓονείςJohannes Waltz και Ελίζαμπεθ Ούρμπαντσιτς
ΣυγγενείςVictor Urbantschitsch και Josipina Turnograjska
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαMember of the Jury at the Cannes Festival
Member of the Jury at the Venice International Film Festival
Member of the Jury at the Berlin International Film Festival
Βραβεύσειςβραβείο Ρόμι (2010)
Αυστριακή διάκριση για την επιστήμη και τη τέχνη
Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου (2010)
Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου (2013)
O.E. Hasse Award (1982)
βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών (2009)
βραβείο της Βαυαρικής Τηλεόρασης (1997)[10]
European Film Academy Achievement in World Cinema Award (2015)[11]
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[12]
Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου - κινηματογραφική ταινία (2010)
Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου - κινηματογραφική ταινία (2013)
βραβείο BAFTA καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου (2010)
βραβείο BAFTA καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου (2013)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ζωή και καριέραΕπεξεργασία

Ο Βαλτς γεννήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, γιος των σκηνογράφων Γιοχάνες Βαλτς και Ελίζαμπεθ Ούρμπαντσιτς[13]. Οι παππούδες του ήταν ηθοποιοί[14], ενώ και οι προπάπποι του δούλευαν στο θέατρο. Σπούδασε υποκριτική στο Μαξ Ράινχαρντ Ζέμιναρ της Βιέννης και στο Ινστιτούτο Λι Στράσμπεργκ στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε ως ηθοποιός θεάτρου, εμφανιζόμενος σε θέατρα όπως το Σάουσπιλχαους Ζούρικ της Ζυρίχης, το Μπουργκτεάτερ καθώς και στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ το 2000, σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, την τηλεοπτική παραγωγή "Wenn man sich traut". Στην πολεμική παραγωγή Άδωξοι μπάσταρδη (Inglourious Basterds) του Κουέντιν Ταραντίνο υποδύθηκε τον συνταγματάρχη Χανς Λάντα, τον σατανικό αλλά παράλληλα γοητευτικό "κυνηγό Εβραίων". Για την ερμηνεία του σ' αυτό τον ρόλο τιμήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 2009 με το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού (Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας), καθώς επίσης στα: Academy Award (Oscar, Βραβείο β' ανδρικού ρόλου), BAFTA Award, Critics' Choice Award, Golden Globe Award and SAG Award και έλαβε διεθνή αναγνώριση από κριτικούς και κοινό. Το 2012 συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Κουέντιν Ταραντίνο ερμηνεύοντας το ρόλο του δρα Κινγκ Σουλτζ στην ταινία Django: Ο τιμωρός (Django Unchained) που του χάρισε το δεύτερο Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

 
Ο Βαλτς με τη σύζυγό του, Τζούντιθ Χολστ, στην τελετή των 82ων Βραβείων Όσκαρ

Ο Βαλτς ζει στο Λονδίνο της Αγγλίας. Ο γιος του είναι Ραββίνος[15].

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Ρόλος Διακρίσεις
1979 Steiner - Das Eiserne Kreuz, 2. Teil (Η συνωμοσία των στρατηγών) τραυματιοφορέας
1981 Kopfstand Μάρκους Ντορν
Feuer und Schwert - Die Legende von Tristan und Isolde Τρίσταν
1986 Wahnfried Φρίντριχ Νίτσε
1988 Quicker Than the Eye αρχηγός της αστυνομίας
1991 St. Petri Schnee
Zycie za zycie. Maksymilian Kolbe Γιαν
1995 Ein Anfang von etwas Χέρμπερτ
Αικατερίνη η Μεγάλη (τηλεόραση) Μίροβιτς
1997 Our God's Brother Μαξιμίλιαν Γκιρίμσκι (Μαξ)
1998 Sieben Monde Μπέκερ
Das merkwürdige Verhalten geschlechtsreifer Großstädter zur Paarungszeit Τσάρλι
1999 Die Braut Χέρτσογκ Καρλ Όγκαστ
2000 Falling Rocks Λούις
Ένας εντιμότατος κλέφτης (Ordinary Decent Criminal) Πίτερ
2001 Queen's Messenger Μπεν Σαμ
Προορισμός θάνατος (Death, Deceit & Destiny Aboard the Orient Express) Οσάμα / Τάρικ
She Μάικλ Βίνσεϊ
2003 Der alte Affe Angst αναλυτής
Dorian Ρολφ Στάινερ
Schussangst: Ο φόβος της σκανδάλης (Schussangst) Γιόχανσεν
Herr Lehmann Αρτς
2006 Lapislazuli - Im Auge des Bären Τσέρνι
2009 Άδωξοι μπάσταρδη συνταγματάρχης Χανς Λάντα Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών
Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου
2011 Η πράσινη σφήκα (The Green Hornet) Τσουντνόφσκι
Ο Θεός της σφαγής Άλαν Κάουαν
Νερό για ελέφαντες (Water for Elephants) Όγκαστ
Οι τρεις σωματοφύλακες (The Three Musketeers) Καρδινάλιος Ρισελιέ
2012 Django: Ο τιμωρός δρ Κινγκ Σουλτζ Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου
2013 Το μυστικό βασίλειο του δάσους Μάντρεϊκ (φωνή)
Το θεώρημα μηδέν (The Zero Theorem) Κιόχεν Λεθ
2014 Μεγάλα μάτια Γουόλτερ Κιν
Αφεντικά για σκότωμα 2 (Horrible Bosses 2) Μπερτ Χάνσον
Τα Μάπετς καταζητούνται (Muppets Most Wanted) Κρίστοφερ Βαλτς
2015 Spectre Μπλόφελντ
2016 Ο θρύλος του Ταρζάν (The Legend of Tarzan) Λίον Ρομ
2017 Ο πυρετός της τουλίπας (Tulip Fever) Κορνέλις Σάντβουρτ
Μικρόκοσμος (Downsizing) Ντούσαν Μίρκοβιτς
2019 Αλίτα: Ο άγγελος της μάχης (Alita: Battle Angel) δρ Ντάισον Άιντο
Ο αριβίστας (Georgetown) Ούρλιχ Μοτ
2020 Το φεστιβάλ του Ρίφκιν (Rifkin's Festival) θάνατος
2021 Η γαλλική αποστολή Πολ Ντιβάλ
No Time to Die Μπλόφελντ

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. 129962627. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Christoph-Waltz. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 filmportal.de. 5ce16941f44e4656a1988c889efbafdb. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  5. www.timesofisrael.com/waltz-unchained-for-jerusalem-wedding/.
  6. www.focus.de/panorama/boulevard/film-waltz-fuehlt-sich-definitiv-als-oesterreicher_aid_543712.html.
  7. «Christoph Waltz im Interview: "Ich war nie ein James Bond-Fan"». Stern. 5  Νοεμβρίου 2015.
  8. 8,0 8,1 8,2 «Interview: Col. Hans 'The Jew Hunter' Landa - Christoph Waltz». 20  Αυγούστου 2009.
  9. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  10. www.stmwi.bayern.de/fileadmin/user_upload/stmwi/Themen/Wettbewerbe/Medienpreise/2017-01-16_Bayerische_Fernsehpreistraeger-1989-2016__2017-01_.pdf. Ανακτήθηκε στις 22  Ιουνίου 2019.
  11. www.europeanfilmacademy.org/2015.596.0.html. Ανακτήθηκε στις 2  Φεβρουαρίου 2020.
  12. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  13. «Christoph Waltz spielt Brad Pitt an die Wand - Die Cannes-Bilanz | Nachrichten für Franken, Bayern und die Welt - mainpost.de». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2009. 
  14. Lim, Dennis (2009-08-12). «‘Ο άδοξος’ ηθοποιός γεύεται τη δόξα». New York Times. http://www.nytimes.com/2009/08/16/movies/16lim.html?pagewanted=all. Ανακτήθηκε στις 2009-08-21. 
  15. Horn, Jordana (2009-08-21). «Glorious Bastard». The Forward. http://www.forward.com/articles/112638/. Ανακτήθηκε στις 2009-08-24. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία