Μπεν Γκαζάρα

Αμερικανός ηθοποιός

Ο Μπεν Γκαζάρα (αγγλικά: Biagio Anthony Gazzarra) (28 Αυγούστου 1930 - 3 Φεβρουαρίου 2012), ήταν Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.[6]

Μπεν Γκαζάρα
Bengazarra.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ben Gazzara (Αγγλικά)
Γέννηση28 Αυγούστου 1930 (1930-08-28)
Μανχάταν[1][2]
Θάνατος3 Φεβρουαρίου 2012 (81 ετών)
Νέα Υόρκη[3]
Αιτία θανάτουκαρκίνος στο πάγκρεας[4]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΗ Νέα Σχολή, Actors Studio και Λύκειο Στούιβεσαντ
Ιδιότητασκηνοθέτης, καρατερίστας, σεναριογράφος, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός, σκηνοθέτης τηλεόρασης και σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
ΣύζυγοςΤζάνις Ρουλ (1961–1979) και Λουίζ Έρικσον (1951–1957)
Βραβεύσειςβραβείο Ντονόστια (2005), Παγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1954)[5] και Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (2003)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι πιο γνωστές ταινίες στις οποίες έπαιξε είναι η Ανατομία ενός εγκλήματος (1959) και Ο μεγάλος Λεμπόφσκι (1998). Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης με τον Τζον Κασσαβέτη και συνεργάστηκε μαζί του για τις ταινίες Σύζυγοι (1970), Η δολοφονία ενός Κινέζου πράκτορα στοιχημάτων (1976) και Νύχτα πρεμιέρας (1977). Ήταν υποψήφιος για βραβείο Χρυσής Σφαίρας τρεις φορές (1967, 1968 και 1969) και νικητής του βραβείου Έμμυ (2003). Το 2005 του απονεμήθηκε στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) το τιμητικό βραβείο Ντονόστια για την εξαιρετική του συμβολή στον κινηματογράφο (Donostia Lifetime Achievement Award).

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Ο Μπεν Γκαζάρα γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1930 στην πόλη της Νέας Υόρκης, σε οικογένεια ενός Ιταλού εργάτη που μετανάστευσε από τη Σικελία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φιλμογραφία ως ηθοποιόςΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1957 The Strange One Να πεθάνεις σαν άντρας Τζόκο ντε Πάρις
1959 Anatomy of a Murder Ανατομία ενός εγκλήματος υπολοχαγός Φρέντερικ Μάνιον
1960 Risate di gioia Risate di gioia Λέλο
1961 The Young Doctors Η μοίρα των τεσσάρων δρ Ντέιβιντ Κόλμαν
1962 Convicts 4 Οι συνωμόται του κελιού 12 Τζον Ρέσκο
La città prigioniera Ελλάδα, Δεκέμβρης 1944 λοχαγός Τζορτζ Σταμπς
1965 A Rage to Live Νυμφομανία Ρότζερ Μπάνον
1969 If It's Tuesday, This Must Be Belgium Έρχονται οι Αμερικάνοι χαρτοπαίκτης
The Bridge at Remagen Η γέφυρα του Ρεμάγκεν λοχίας Άντζελο
1970 Husbands Σύζυγοι Xάρι
1972 Afyon oppio Ο σύνδεσμος της Σικελίας Τζουζέπε Κόπολα (Τζο)
1973 The Neptune Factor Εισβολείς των βυθών διοικητής Έιντριαν Μπλέικ
1975 Capone Καπόνε Αλ Καπόνε
1976 The Killing of a Chinese Bookie Η δολοφονία ενός Κινέζου πράκτορα στοιχημάτων Κόσμο Βιτέλι
High Velocity Επαγγελματίες σε μυστική αποστολή Κλίφορντ Μπάουμγκαρτνερ
Voyage of the Damned Το ταξίδι των καταραμένων Τρόπερ / Μορις Τρόπερ
1977 Opening Night Νύχτα πρεμιέρας Μάνι Βίκτορ
1979 Saint Jack Ο άνθρωπος από τη Σιγκαπούρη Τζακ Φλάουερς
Bloodline Γραμμή αίματος Ρις Ουίλιαμς
1981 Inchon Inchon ταγματάρχης Φρανκ Χόλσγουορθ
They All Laughed Όλοι έσκασαν στα γέλια Τζον Ρούσο
Storie di ordinaria follia Ιστορίες καθημερινής τρέλας Τσαρλς Σέρκινγκ
1982 La ragazza di Trieste Το κορίτσι από την Τεργέστη Ντίνο Ρομάνι
1984 Uno scandalo perbene Uno scandalo perbene αμνήμων άνθρωπος
1985 La donna delle meraviglie La donna delle meraviglie Aλμπέρτο
Figlio mio, infinitamente caro... Figlio mio, infinitamente caro... Aντόνιο Μορέλι
1986 Il camorrista Ο καμορίστας καθηγητής
1987 Il giorno prima Il giorno prima Mάικ Ζέλα
1988 Quicker Than the Eye Quicker Than the Eye Mπεν Νορέλ
Don Bosco Don Bosco Ντον Μπόσκο
1989 Champagne amer Champagne amer Πολ Ριβιέρ
Road House Ο μπράβος Μπραντ Γουέσλεϊ
1990 Oltre l'oceano Oltre l'oceano Tζον Τάνα
1991 Per sempre Per sempre Mαρτσέλο Ρόντι
1994 Sherwood's Travels Sherwood's Travels Rαφαέλ ντε Πιέτρο
Les hirondelles ne meurent pas à Jerusalem Les hirondelles ne meurent pas à Jerusalem Mόσε
1995 Nefertiti, figlia del sole Nefertiti, figlia del sole Αμένωφις Γ΄
The Zone Η ζώνη Ντικ Άλθορπ
Banditi Banditi Έιμος
1996 Ladykiller Σκηνικό εγκλήματος υπολοχαγός Τζακ Λάσκι
1997 Farmer & Chase Farmer & Chase αγρότης
Shadow Conspiracy Η συνωμοσία της σκιάς αντιπρόεδρος Σάξον
Stag Η ψυχή του πάρτι μόλις πέθανε! Φρανκ Γκρίκο
The Spanish Prisoner Στημένο παιχνίδι Κλάιν
Vicious Circles Vicious Circles Μαρτς
1998 The Big Lebowski Ο μεγάλος Λεμπόφσκι Tζάκι Τρίχορν
1999 Too Tired to Die Η ώρα του πεπρωμένου Λουίτζι
The Thomas Crown Affair Υπόθεση Τόμας Κράουν Άντριου Γουόλας
Shark in a Bottle Εκτέλεση εν ψυχρώ διεκπεραιωτής
Jack of Hearts Διαφθορά στο Λας Βέγκας Μπαρτόσα
Paradise Cove Paradise Cove Ντιουκ Μαντί
2000 Blue Moon Το φεγγάρι των ερωτευμένων Φρανκ Καβάλο
Poor Liza Poor Liza αφηγητής
Believe Η σιωπή των νεκρών Έλικοτ Γουίνσλοβ
Very Mean Men Very Mean Men Tζίνο Μινέτι
Undertaker's Paradise Undertaker's Paradise Τζιμ
The List Η λίστα εισαγγελέας Μπερνάρντ Σάλμαν
Nella terra di nessuno Στη μέση του πουθενά δικηγόρος Σκάλτζι
2003 L'ospite segreto L'ospite segreto Σολωμός
Dogville Dogville Τζακ Μακέι
2005 Bonjour Michel Bonjour Michel Mισέλ Τερανόβα
Schubert Schubert ντον Χοσέ
2006 Paris, je t'aime Παρίσι, σ' αγαπώ Μπεν
The Shore The Shore Μπομπ Χάρις
2008 Looking for Palladin Looking for Palladin Tζακ Πάλαντιν
Eve Eve Tζο
Holy Money Holy Money τραπεζίτης
13 13 Σλόντορφ
2010 Christopher Roth Christopher Roth Πολ Άντερσεν
2011 Chez Gino Chez Gino θείος Τζοβάνι
Ristabbànna Ristabbànna Nατάλε

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία