Ο Πωλ Κροσέ (γαλλικά: Paul Crauchet) (14 Ιουλίου 192019 Δεκεμβρίου 2012), ήταν Γάλλος ηθοποιός.

Πωλ Κροσέ
Paul Crauchet.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Paul Crauchet (Γαλλικά)
Γέννηση14 Ιουλίου 1920 (1920-07-14)
Μπεζιέ
Θάνατος19 Δεκεμβρίου 2012 (92 ετών)
Ροκμπαρόν
ΕθνικότηταFlag of France.svg Γαλλία
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός θεάτρου και ηθοποιός ταινιών
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Ο Κροσέ σε νεαρή ηλικία ενδιαφέροταν για την αεροπορία και το ράγκμπι, ώσπου ανακάλυψε ένα πάθος για το θέατρο σε ηλικία 23 ετών. Πήγε στο Παρίσι το 1945 και σπούδασε υποκριτική με δασκάλο τον Σαρλ Νταλίν για τρία χρόνια και άρχισε να παίζει στο Εθνικό λαίκο θεάτρο το 1949 μαζί με τον Ζαν Βιλάρ.

Κινηματογραφική σταδιοδρομίαΕπεξεργασία

Το ντεμπούτο στον κινηματογράφο ο Κροσέ το έκανε το 1959 με την ταινία Το Σημάδι του Λέοντα' σε σκηνοθεσία Έρικ Ρομέρ.

Είχε πολύ μεγάλη σταδιοδρομία, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες, όπως ο Αλέν Ρεσνέ, ο Ρενέ Κλεμάν, ο Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, ο Ζακ Ντερέ και ο Ζοζέ Ζιοβανί.

Ενδεικτική φιλμογραφίαΕπεξεργασία

Ετος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1951 Maître après Dieu Un passager juif Uncredited
1952 Foyer perdu Le garçon de café
1955 Série noire Le portier du garage
1956 La Bande à papa Marcel
1958 La Moucharde Le photographe
1962 War of the Buttons Touegueule
Le Signe du Lion Fred
À fleur de peau L'inspecteur
1965 Οι Εξυπνάκηδες Pélissier
1966 The War Is Over Roberto
Is Paris Burning? Priest
1967 Le dimanche de la vie Poucier
The Last Adventure L'assureur
The Looters Valdés
1968 Tante Zita Dr. Bernard
Ho! Gabriel Briand
1969 La Piscine Leveque
Ο Στρατός των Σκιών Felix Lepercq
Lettres de Stalingrad Pianist
1970 Last Known Address Jacques Loring
Ο Κόκκινος Κύκλος Le Receleur
1971 Bof... Anatomie d'un livreur Paulo / Le père / The father
The Married Couple of the Year Two Public Prosecutor
Without Apparent Motive Francis Palombo
Where Did Tom Go ?
1972 Un flic Morand
1973 L'affaire Dominici Le commissaire Sébeil
Story of a Love Story
Αίμα στο Χιόνι Pierre Cateux
1974 Un nuage entre les dents Chavignac
1975 Pas si méchant que ça L'ivrogne
The Track Rollin
Au-delà de la peur Inspector
Flic Story Paul Robier
1978 Attention, The Kids Are Watching Un pêcheur Uncredited
Le beaujolais nouveau est arrivé Gaston, le patron du 1er bistrot
Butterfly on the Shoulder Raphaël
The Witness Le père de Cathy
1979 Félicité Le père
1980 Bobo la tête Dostoïevski
1981 La gueule du loup Commissaire Chailloux
1983 Les Bancals Antoine
1984 Liste noire Pierre
1985 Le temps d'un instant Brice
1987 La brute Yves Rodellec
1988 To Kill a Priest Alek's Father
1989 À deux minutes près Le docteur Gallois
1990 My Father's Glory Edmond des Papillons
My Mother's Castle
The King's Whore Le Duc de Luynes
Impasse de la vignette Pa
1991 Le coup suprême Smoking
1993 Faut-il aimer Mathilde? Papy
1995 Fast Pépé
1996 La Belle Verte Osam
2007 The Grocer's Son Le père Clément
The Merry Widow Gaby
2009 Wild Grass Patient

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία