Ρίτα Μουσούρη

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Ρίτα Μουσούρη (1906 - 26 Σεπτεμβρίου 1985[1]) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Ρίτα Μουσούρη
Γέννηση1906
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος26 Σεπτεμβρίου 1985
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»
Ιδιότηταηθοποιός και μεταφραστής
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1928. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε ταινίες, όπως Η αδερφή μου θέλει ξύλο, Εγωισμός και Ανθισμένη αμυγδαλιά. Επιμελήθηκε πολλές μεταφράσεις ξένων έργων από την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα.

Ήταν σύζυγος του Αλέξανδρου Μυράτ. Πέθανε ξεχασμένη στο Νοσοκομείο Υγεία και κηδεύτηκε χωρίς την παρουσία κάποιου ομοτέχνου της, στη Νέα Σμύρνη.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1955 Γκόλφω [2] Αστέρω
1957 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
1959 Ναυάγια της ζωής
Ταξίδι με τον έρωτα
Ανθισμένη αμυγδαλιά Ερατώ
Το παραστράτημα μιας αθώας
1960 Αντίο ζωή [2] ασθενής
Νύχτες στο Μιραμάρε Κάθριν
Αλλού τα κακαρίσματα Γλυκερία
1961 Τα νιάτα θέλουν έρωτα
1962 Λαφίνα μάνα Δρόσως
Αμαρτωλές μαντάμ Ρίτα
Υπέροχη οπτασία
Τα Χριστούγεννα του αλήτη Σμαράγδα Αλεξάκη
1963 Τερέζα
Island of Love
1964 Εγωισμός [2]
Ευχή και κατάρα Βεργή
Η βίλα των οργίων [2] Δόμνα Τσαχτσαρίδη
1965 Πικρή ζωή Φλώρα
Κλαίω και σε αναζητώ
1966 Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ρόζα Μούτρου
Η αδερφή μου θέλει ξύλο Σοφία Ντόκου
1967 Κολωνάκι διαγωγή μηδέν Άντζελα Δελασίβιλα
1968 Οικογένεια Χωραφά Λιλίκα Δελακοβία
Μπροστά στην αγχόνη
1969 Αγωνία για τον έρωτα
1974 Αγάπη μου Ουάουα [2] θεία Καλλιόπη
Τα παγανά
1978 Υπόθεση Πολκ
1983 Είμαι...

Χαρακτηριστική ατάκα σκηνήΕπεξεργασία

Ταινία "Η βίλα των οργίων"Επεξεργασία

Κυρία Δόμνα: "Παρακαλώ μιλάτε μου στον πληθυντικό θα με υποχρεώσετε... Είμαι κόρη Ναυάρχου.

Ενωματάρχης (Γ. Βογιατζής): "Μωρέ δε πα νάσαι και αρχικελευστή"

Άλλη σκηνή της ίδιας ταινίαςΕπεξεργασία

Κυρία Δόμνα: "Κύριε Ζάβαλε βοηθήστε με "

Ζάβαλος (Κωνσταντάρας): ..."Ζήτησέ τους να πας στην τουαλέτα κι εκεί θα το βολέψεις"

Κυρία Δόμνα : "Κι αν υποψιαστούν και με ψάξουν; "

Ζάβαλος : "Ε τότε φάτο"

Κυρία Δόμνα : "Να φάω κοτζάμ καρνέ;"

Ζάβαλος : "Εδώ άλλοι έχουν καταβροχθίσει ολόκληρες εγκυκλοπαίδειες"

Κυρία Δόμνα : "Φάτε το εσείς κύριε Ζάβαλε, εγώ έχω και το συκώτι μου"

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Ματωμένος γάμος [3] Γειτόνισσα Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" Θέατρο Αλίκης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Νυφιάτικο τραγούδι Γριά Μπάλου Ρεαλιστικό Θέατρο Θέατρο Περοκέ Γιώργος Γιαννίσης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Το χρυσάφι Σάρα Άλλεν Μπάρτλετ Ρεαλιστικό Θέατρο Θέατρο Περοκέ Γιώργος Γιαννίσης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Ερωτικός πυρετός Τζούντιθ Μπλις Ρεαλιστικό Θέατρο Θέατρο Περοκέ Κωστής Κοτζιάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1962/1963 Η βίλλα των οργίων Δόμνα Θίασος Κάκιας Αναλυτή - Κώστα Ρηγόπουλου Θέατρο Αναλυτή Μήτσος Λυγίζος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1965/1966 Χωριστά τραπέζια Κυρία Ρέιλτον Μπελλ Θίασος Έλσας Βεργή - Μάνου Κατράκη Θέατρο Έλσας Βέργη Γιώργος Θεοδοσιάδης

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης


ΠηγέςΕπεξεργασία

  • 90 λεπτά
  • Ελληνες - Ελληνίδες ηθοποοί

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Εφημερίδα Τα Νέα, Πέθανε χτες η Ρίτα Μουσούρη, 27/9/1985.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Ρίτα Μουσούρη (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2022. 
  3. Βαρναβίδου, Μέλανη (2020). Αντικανονική νεωτερικότητα στη Μεσόγειο. Λεμεσός: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. σελ. 45.