Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Ρόμπιν Ριάνα Φέντυ (Robyn Rihanna Fenty, 20 Φεβρουαρίου 1988) περισσότερο γνωστή απλά ως Ριάνα, είναι τραγουδίστρια της R&B και της ποπ, στιχουργός, ηθοποιός και επιχειρηματίας.

Ριάνα
Rihanna Fenty 2018.png
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΡόμπιν Ριάνα Φέντυ
20 Φεβρουαρίου 1988 (1988-02-20) (31 ετών)
Άγιος Μιχαήλ, Μπαρμπάντος
ΚατοικίαΤζαμάικα[1]
16ο Δημοτικό Διαμέρισμα Παρισιού[1]
ΨευδώνυμοRihanna, Ri, RiRi και Rihanna
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςCombermere School
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραγουδίστρια, Στιχουργός, Σχεδιάστρια Μόδας, Ηθοποιός
Επηρεάστηκε απόAaliyah
Καθαρή θέση230 000 000 Δολάριο ΗΠΑ
Περίοδος ακμής2003
Οικογένεια
ΣύντροφοςΧασάν Τζαμέλ
(2016-σήμερα)
ΓονείςΡόναλντ Φέντυ
Μόνικα Μπρέθγουαϊτ
ΑδέλφιαΡόρεϊ Φέντυ
Ρατζάντ Φέντυ
Κάντυ Φέντυ
Σαμάνθα Φέντυ
Τζέιμι Φέντυ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (από 2018)
ΒραβεύσειςGrammy Award for Best Rap/Sung Performance (2015, 2008, 2010 και 2012)
Icon Award (2013)
Grammy Award for Best Urban Contemporary Album (2014)
Ανθρωπιστής της Χρονιάς (Φεβρουαρίου 2017)
Υπογραφή
Rihanna-signature.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1988 στον Άγιο Μιχαήλ των Μπαρμπάντος. Η μητέρα της, Μόνικα Μπρέθγουαϊτ είναι συνταξιούχος λογίστρια αφρικανικής καταγωγής, ενώ ο πατέρας της, Ρόναλντ Φέντυ, είναι επόπτης σε αποθήκες των Μπαρμπέιντος και έχει ιρλανδική καταγωγή. Έχει δύο βιολογικούς αδερφούς, τον Ρόρεϊ και τον Ρατζάντ καθώς επίσης και τρία ετεροθαλή αδέλφια από την πλευρά του πατέρα της, που λέγονται Κάντυ, Σαμάνθα και Τζέιμι.

Μεγάλωσε στο Μπρίτζνταουν και πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού όλη η οικογένεια ζούσε σε ένα σπίτι τεσσάρων δωματίων και η ίδια αναγκαζόταν να βοηθάει τον πατέρα της πουλώντας ρούχα σε ένα στασίδι του δρόμου, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν 14 ετών, λόγω του εθισμού του πατέρα της στο αλκοόλ. Όσον αφορά τη μουσική, η Ριάννα ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία επτά ετών, με ιδιαίτερη αγάπη στη ρέγκε μουσική, ενώ και στο σχολείο της, συμμετείχε σε ότι είχε να κάνει με τη μουσική.

ΚαριέραΕπεξεργασία

H Ριάνα ξεκίνησε την καριέρα της, το 2003 όπου σε ηλικία μόλις 15 ετών την ανακάλυψε τυχαία ο Αμερικανός παραγωγός, Έβαν Ρότζερς ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές με τη σύζυγο του, στα Μπαρμπέιντος. Αφού την άκουσε να τραγουδάει, της πρότεινε να υπογράψει συμβόλαιο και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Έτσι, κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών, η Ριάννακαι η μητέρα της, Mόνικα, ακολούθησαν τον Ρότζερς στην Νέα Υόρκη, με σκοπό να κάνει η Ριάννα, demo που θα μπορούσαν να αποσταλούν σε δισκογραφικές εταιρίες. Σε ηλικία 16 ετών, η Ριάννα υπογράφει συμβόλαιο με τον Ρότζερς και τον Κάρλ Στούρκεν και τα demo της, στάλθηκαν σε διάφορες δισκογραφικές εταιρίες. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ήταν ο ράπερ Τζέι Ζι , ο οποίος είχε πρόσφατα διοριστεί ως διευθυντής της (CEO) της Def Jam Recordings. Έτσι, την προκάλεσε σε ακρόαση αλλά το τραγούδι ήταν πολύ δύσκολο για έναν νέο καλλιτέχνη και η Ριάννα (όπως έχει δηλώσει) ήταν πολύ ντροπαλή όταν έπρεπε να το ερμηνεύσει αλλά τελικά τα κατάφερε και τραγούδησε το "For the love of you" της Γουίτνεϊ Χιούστον αλλά και τα "Pon de Replay" και "The Last Time", τα οποία έγραψε ο Ρότζερς και αργότερα συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ της Ριάννα . Μετά από αυτό, υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρία Def Jam Recordings για έξι χρόνια και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ζήσει με τον Ριάννα και τη σύζυγο του. Τον Μάιο του 2005 εμφανίστηκε στην πίστα "The One" με τον ράπερ, Μέμφις Βίεεκ και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο single της, "Pon de Replay", το οποίο απεικονίστηκε με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο της άλμπουμ, πούλησε πάνω δύο εκατομμύρια παγκοσμίως ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλα άλμπουμ που είχαν εξίσου μεγάλη επιτυχία. Στα μέσα του 2007, η Ριάννα ξεκίνησε τις εργασίες για το τρίτο στούντιο άλμπουμ της με τίτλο "Good Girl Gone Bad" το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες όπως η Βραζιλία, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το άλμπουμ έλαβε τις πιο θετικές κριτικές απ' όλα τα άλμπουμ της. Μέχρι και το 2009, η Rihanna έκανε άλμπουμ τα οποία ήταν στις ψηλότερες θέσεις των charts παγκοσμίως, ώσπου, το 2010, σε ηλικία μόλις 22 ετών κάνει μια συνεργασία με τον ράπερ, Eminem για το τραγούδι "Love The Way You Lie" όπου κατακτά την πρώτη θέση στα charts πάνω από 20 χωρών. Μάλιστα, αναδείχθηκε και 5η γυναίκα καλλιτέχνης στην ιστορία του γραφήματος. Ακολουθούν άλλα singles της, τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία και στα 53α βραβεία Grammy παίρνει το βραβείο "καλύτερη καταγραφή χορού" για τη χορογραφία στο βιντεο-κλιπ, "Only Girl In The World". Ακολούθησαν συνεργασίες και solo με παρόμοια επιτυχία ενώ σημαντική χρονιά για την Rihanna θεωρήθηκε το 2012, αφού κέρδισε το 3ο της βραβείο Grammy, ψηφίστηκε ως το καλύτερο Διεθνούς θηλυκό σόλο καλλιτέχνης, έκανε μια συνεργασία με τον τότε σύντροφο της, Κρις Μπράουν , που έλαβε και θετικές και αρνητικές κριτικές, έπαιξε σε μια ταινία αλλά έλαβε βραβείο για την δεύτερη χειρότερη ερμηνεία της χρονιάς αλλά πήρε και ένα θετικό βραβείο αφού θεωρήθηκε μια από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες που ξεκίνησαν όταν ήταν έφηβοι. Εως το 2014 κέρδισε πολλά βραβεία, ξεχώρισε μέσα από πολλά τραγούδια και συνεργασίες με πιο σημαντική αυτή στο τραγούδι "Can't Remember To Forget You" με τη Σακίρα, τον Ιανουάριο του 2014 οπου έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ετοιμάζει νέο άλμπουμ και single, το οποίο και κυκλοφόρησε στις 25 Φεβρουαρίου και είναι σε συνεργασία με τον Κάνι Γουεστ (Kanye West) και τον Πολ Μακάρτνεϊ (Paul McCartney).


ΦιλανθρωπίεςΕπεξεργασία

Το 2006, ίδρυσε το ίδρυμα "Πιστεύω" για να βοηθήσει παιδιά με νοητικά προβλήματα. Το 2007, αντιπροσώπευσε μαζί με άλλους καλλιτέχνες μια διαφορετική παγκόσμια φιλανθρωπία για την καταπολέμηση του AIDS και σχεδίασαν ρούχα σε συνεργασία με την εταιρία ενδυμάτων H&M και συγκεκριμένα τη γραμμή Fashion Against AIDS. Το 2008, έκανε συναυλίες και τα έσοδα τα έδωσε μέσω του ιδρύματος της "Πιστεύω" για την παροχή  ιατρικών εφοδίων, σχολικά είδη και παιχνίδια για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Τον Ιανουάριο του 2010 οργάνωσε την εκστρατεία "Ελπίδα για την Αϊτή τώρα" ενώ στις 12 Φεβρουαρίου 2012, έκανε μια επίδειξη στο  House of Blues στο Λος Άντζελες για να συγκεντρωθούν χρήματα για το Παιδικό Ορθοπαιδικό Κέντρο και το σήμα Taper-Johnny Mercer Καλλιτέχνες Πρόγραμμα στο Νοσοκομείο Παίδων του Λος Άντζελες. Τον Νοέμβριο του 2012, η Rihanna έδωσε 100.000 δολάρια στην τράπεζα τροφίμων ύστερα από τον τυφώνα Sandy ενώ την ίδια χρονιά δώρισε 1.750.000 δολάρια στο Νοσοκομείο "Βασίλισσα Ελισάβετ" στον τόπο που μεγάλωσε η ίδια η Rihanna, δηλαδή το Bridgetown των Μπαρμπέιντος. Το 2013 υποσχέθηκε να δώσει στη UNICEF 61.000 δολάρια προκειμένου να βοηθήσει τους άστεγους ύστερα από σεισμό, στις Φιλιππίνες και τα έδωσε. Στις 3 Ιανουαρίου 2014 πήρε μέρος στην εκστρατεία  MAC Viva Glam, η οποία ωφελεί τις γυναίκες, τους άνδρες και παιδιά που ζουν με τον ιό HIV / AIDS.

Προσωπική ΖωήΕπεξεργασία

Το 2008 έγινε γνωστή η σχέση της με τον Κρις Μπράουν. Ένα χρόνο αργότερα, εκείνος κατηγορήθηκε για επίθεση κάνοντας εγκληματικές απειλές ενώ σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες είχε ασκήσει βία πάνω της. Αργότερα διέρρευσαν από το ίδιο αστυνομικό τμήμα και άλλες φωτογραφίες της σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση λόγω της βίας που υπέστη ξανά από τον Μπράουν. Τον Ιούνιο του 2009, ο Μπράουν κρίθηκε ένοχος σε επίθεση κακουργήματος και έλαβε ποινή πέντε ετών δοκιμασίας αλλά και διαταγή ασφαλιστικών μέτρων από την Ριάννα.

Μετά το χωρισμό τους, ξεκίνησε μια σχέση με τον παίκτη του μπέιζμπολ Ματ Κεμπ, η οποία κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Το καλοκαίρι του 2012, έγινε γνωστή η επανασύνδεση της με τον Μπράουν αλλά στις αρχές του 2013, έγινε γνωστό ότι χώρισαν ξανά. Από τις αρχές μέχρι το καλοκαίρι του 2015 διατηρούσε δεσμό με τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα, έχει σχέση με τον επιχειρηματία Χασάν Τζαμίλ.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

AlbumsΕπεξεργασία

  • Music of the Sun (2005)
  • A Girl like Me (2006)
  • Good Girl Gone Bad (2007)
  • Rated R (2009)
  • Loud (2010)
  • Talk That Talk (2011)
  • Unapologetic (2012)
  • Anti (2016)

Σόλο τραγούδιαΕπεξεργασία

  • "Pon de Replay" (2005)
  • "If It's Lovin' that You Want"  (2005)
  • "That La, La, La" (2005)
  • "The Last Time"  (2005)
  • "Willing to Wait"  (2005)
  • "Music of the Sun" (2005)
  • "Let Me"  (2005)
  • "Now I Know"  (2005)
  • "SOS" (2006)
  • "Kisses Don't Lie" (2006)
  • "Unfaithful" (2006)
  • "We Ride"  (2006)
  • "Final Goodbye" (2006)
  • "Selfish Girl" (2006)
  • "P.S. (I'm Still Not Over You)" (2006)
  • "A Girl like Me" (2006)
  • "A Million Miles Away" (2006)
  • "Push Up on Me" (2007)
  • "Don't Stop the Music" (2007)
  • "Breakin' Dishes" (2007)
  • "Shut Up and Drive" (2007)
  • "Say It" (2007)
  • "Sell Me Candy" (2007)
  • "Lemme Get That" (2007)
  • "Question Existing" (2007)
  • "Good Girl Gone Bad" (2007)
  • "Disturbia" (2008)
  • "Mad House" (2009)
  • "Wait Your Turn" (2009)
  • "Stupid in Love" (2009)
  • "Russian Roulette" (2009)
  • "Fire Bomb" (2009)
  • "Rude Boy" (2010)
  • "G4L" (2010)
  • "Te Amo" (2010)
  • "Cold Case Love" (2010)
  • "The Last Song" (2010)
  • "S&M" (2010)
  • "Cheers (Drink to That)" (2010)
  • "Fading" (2010)
  • "Only Girl (in the World)" (2010)
  • "California King Bed" (2011)
  • "Man Down" (2011)
  • "Complicated"  (2011)
  • "Skin"  (2011)
  • "You da One"  (2011)
  • "Where Have You Been" (2011)
  • "Cockiness (Love It)" (2011)
  • "Birthday Cake" (2011)
  • "We All Want Love" (2011)
  • "Drunk on Love" (2011)
  • "Roc Me Out" (2011)
  • "Watch n' Learn" (2011)
  • "Phresh Out the Runway" (2012)
  • "Diamonds" (2012)
  • "Pour It Up" (2013)
  • "Jump" (2013)
  • "What Now" (2013)
  • "Get It Over With" (2013)
  • "No Love Allowed" (2013)
  • "Lost in Paradise" (2013)
  • "American Oxygen" (2015)
  • "Bitch Better Have My Money" (2015)
  • "Higher" (2015)
  • "James Joint (Interlude)" (2015)
  • "Nothing's Promised" (2015)
  • "Kiss It Better" (2016)
  • Needed Me (2016)
  • Sledgehamer (2016)
  • Love On The Brain (2016)

Συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνεςΕπεξεργασία

  • "Here I Go Again" (feautirng J-Status) (2005)
  • "You Don't Love Me (No No No)" (feautirng Vybz Kartel) (2005)
  • "Rush" (feautirng Kardinal Offishal) (2005)
  • "There's a Thug in My Life" (2005)
  • "Pon de Replay Remix" (feautirng Elephant Man) (2005)
  • "Dem Haters" (feautirng Dwane Husbands) (2006)
  • "Break It Off" (featuring Sean Paul) (2006)
  • "Crazy Little Thing Called Love" (featuring J-Status) (2006)
  • "Umbrella" (featuring Jay-Z) (2007)
  • "Hate That I Love You" (featuring Ne-Yo) (2007)
  • "Rehab" (featuring Justin Timberlake) (2007)
  • "Roll It" (featuring J-Status & Shontelle) (2007)
  • "If I Never See Your Face Again" (feautirng Maroon 5) (2008)
  • "Live Your Life" (feautirng T.I.) (2008)
  • "Run This Town" (feautirng Jay-Z & Kanye West) (2009)
  • "Hard" (featuring Jeezy) (2009)
  • "Rockstar 101" (featuring Slash) (2009)
  • "Photographs" (featuring will.i.am) (2010)
  • "What's My Name?" (featuring Drake) (2010)
  • "Love the Way You" (featuring Eminem) (2010)
  • "Who's That Chick?" (feautirng David Gueta) (2010)
  • "All of the Lights" (feautirng Kanye West & Kid Cudi) (2011)
  • "Fly" (feautirng Nicki Minaj) (2011)
  • "Raining Men" (featuring Nicki Minaj) (2011)
  • "We Found Love" (featuring Calvin Harris) (2011)
  • "Talk That Talk" (featuring Jay-Z) (2012)
  • "Take Care" (feautirng Drake) (2012)
  • "Princess of China" (feautirng Coldplay) (2012)
  • "Numb" (featuring Eminem) (2012)
  • "Right Now" (featuring David Guetta) (2013)
  • "Stay" (featuring Mikky Ekko) (2013)
  • "Nobody's Business" (featuring Chris Brown) (2013)
  • "The Monster " (ft. Eminem) (2013)
  • " I can't remeber to forget you" (ft. Shakira) (2014)
  • "FourFiveSeconds" (ft. Kanye West, Paul McCartney) (2015)
  • "This Is What You Came For" (ft. Calvin Harris) (2016)
  • ''Work'' (ft. Drake) (2016)
  • Selfish (ft. Future) (2017)
  • Wild Thoughts (ft. DJ Khaled, Bryson Tiller) (2017)
  • Loyality (ft. Kendrick Lamar) (2017)
  • Lemon (ft. N.E.R.D.) (2017)

ΒιντεογραφίαΕπεξεργασία

Λίστα βίντεο-κλιπ
Έτος Τίτλος (σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες)
2005 Pon de Replay
If It's Lovin' That You Want
2006 SOS
Unfaithful
We Ride
2007 Shut Up And Drive
Umbrella (ft. Jay-Z)
Rehab (ft. Justin Timberlake)
2008 Take A Bow
Disturbia
Roll It (ft. J-Status)
If I Never See Your Face Again (ft. Maroon 5)
2009 Whait Your Turn
Russian Roulette
Hard (ft. Jeezy)
2010 Rockstar 101 (ft. Slash)
Rude Boy
Te Amo
Only Girl In The World
What's My Name? (ft. Drake)
Love The Way You Lie (ft. Eminem)
2011 S&M
California King Bed
Man Down
All of the Lights (ft. Kanye West, Kid Kudi)
We Found Love (ft. Calvin Harris)
You Da One
Fly (ft. Nicki Minaj)
2012 Where Have You Been
Diamonds
2013 Stay (ft. Mikky Ekko)
The Monster (ft. Eminem)
Pour It Up
What Now
2014 Can't Remember To Forget You (ft. Shakira)
2015 American Oxygen
Bitch Better Have My Money
2016 Work (ft. Drake)
Kiss It Better
Nedded Me
This Is What You Came For (ft. Calvin Harris)
Sledgehammer
Love On The Brain
2017 Selfish (ft. Future)
Wild Thoughts (ft. DJ Khaled, Bryson Tiller)
Loyality (ft. Kendrick Lamar)
Lemon (ft. N.E.R.D)

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Κινηματογράφος
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2006 Bring It On: All or Nothing Η Ίδια Cameo εμφάνιση
2012 Battleship Πέτυ Όφισερ Κόρα Ράικς Πρωταγωνιστικός ρόλος
Katy Perry: Part of Me Η Ίδια Cameo εμφάνιση
Coldplay Live 2012 Η Ίδια Cameo εμφάνιση
2013 This Is The End Η Ίδια Πρωταγωνιστικός ρόλος
2014 Annie Θεά του φεγγαριού Cameo εμφάνιση
2015 Home Τιπ Τούτσι Φωνή
2016 Popstar: Never Stop Never Stopping Η Ίδια Cameo εμφάνιση
2017 Valerian and the City of a Thousand Planets Φούσκα Πρωταγωνιστικός ρόλος
2018 Ocean's 8 Νάιν Μπολ / Λέσλι Πρωταγωνιστικός ρόλος
TBA Guava Island TBA Πρωταγωνιστικός ρόλος


Τηλεόραση
Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2005 Las Vegas Εαυτήν 1 επεισόδιο
2006 My Super Sweet 16 Εαυτήν 1 επεισόδιο
All My Children Εαυτήν 1 επεισόδιο
Punk'd Εαυτήν 1 επεισόδιο
2009; 2010; 2012 Saturday Night Live Εαυτήν 3 επεισόδια
2011 Extreme Makeover: Home Edition Εαυτήν 1 επεισόδιο
The X Factor Εαυτήν 3 επεισόδια
2012-σήμερα Styled to Rock Εαυτήν Πρωταγωνιστικός ρόλος
2012 Oprah's Next Chapter Εαυτήν 1 επεισόδιο

ΠεριοδείεςΕπεξεργασία

  • Rihanna: Live in Concert Tour (2006)
  • Good Girl Gone Bad Tour (2007–2009)
  • Last Girl on Earth Tour (2010–2011)
  • Loud Tour (2011)
  • Diamonds World Tour (2013)
  • The Monster Tour ( With Eminem) (2014)
  • ANTi World Tour (2016)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία