Ρομπέν Καμπιγιό

Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ

Ο Ρομπέν Καμπιγιό (Robin Campillo, γενν. 16 Αυγούστου 1962) είναι Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ.

Ρομπέν Καμπιγιό
Robincampillo2.jpg
Γέννηση16 Αυγούστου 1962 (1962-08-16) (57 ετών)
Μοχαμέντια, Μαρόκο
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος και μοντέρ
ΒραβεύσειςΒραβείο Σεζάρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου (2009), βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας (2018), βραβείο Σεζάρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου (2018), César Award for Best Editing (2018) και European Film Award for Best Editor (2017)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Καλλιτεχνική πορείαΕπεξεργασία

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που σκηνοθέτησε ήταν το Les Revenants, η οποία κυκλοφόρησε το 2004. Στη συνέχεια, ήταν ένας από τους σεναριογράφους της ταινίας Ανάμεσα στους τοίχους (2008), η οποία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα και ο ίδιος το Βραβείο Σεζάρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.[1] Η δεύτερη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το Eastern Boys του 2013 και έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη.[2]

Το 2017 δημιούργησε την ταινία 120 χτύποι το λεπτό, η οποία κέρδισε το Μέγα Βραβείο και τον Queer Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών.[3] Επίσης, ήταν η πρόταση της Γαλλίας για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα 90ά βραβεία Όσκαρ. Ο ίδιος δήλωσε πως αυτή η ταινία ήταν αποχαιρετισμός στα νεανικά του χρόνια και ότι έχει πολλά στοιχεία από την εποχή που ήταν ο ίδιος στην ACT UP ως νεαρός ομοφυλόφιλος άνδρας.[4]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Σκηνοθεσία Σενάριο Σημειώσεις
2001 L'Emploi du temps Ναι Υποψηφιότητα - Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερου σεναρίου
2004 Les Revenants Ναι Ναι
2005 Vers le sud Ναι
2008 Ανάμεσα στους τοίχους Ναι Βραβείο Σεζάρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου
2012 Foxfire Ναι
2013 Eastern Boys Ναι Ναι Υποψηφιότητα - Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας
Υποψηφιότητα - Βραβείο Σεζάρ καλύτερου σκηνοθέτη
2015 Maryland Ναι
2015 Suite armoricaine Ναι
2016 Planetarium Ναι
2017 120 χτύποι το λεπτό Ναι Ναι Μέγα Βραβείο και Queer Χρυσός Φοίνικας στο φεστιβάλ των Καννών


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «'Seraphine' tops Cesar Awards». Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. 
  2. «EASTERN BOYS GRABS 3 CÉSAR AWARD NOMINATIONS». Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «120 BATTEMENTS PAR MINUTE». Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018. 
  4. «In a heartbeat: Robin Campillo revisits his past in AIDS activist drama». Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2018.