Ρόμπερτ Ντιβάλ

(Ανακατεύθυνση από Ρόμπερτ Ντυβάλ)

Ο Ρόμπερτ Ντιβάλ (αγγλικά: Robert Selden Duvall, 5 Ιανουαρίου 1931) είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1983 Τρυφερές Σχέσεις (Tender Mercies), ενώ είναι επίσης κάτοχος δυο βραβείων Έμμυ, τεσσάρων χρυσών σφαιρών και ενός BAFTA. Ο Ντυβάλ έγινε γνωστός το 1959 με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά The Twilight Zone και έπειτα μεταπήδησε στον κινηματογράφο, ερμηνεύοντας το ρόλο του Μπου Ράντλεϊ στην ταινία του 1962 Σκιές και Σιωπή (To Kill A Mockingbird) πλάι στον Γκρέγκορι Πεκ. Άλλες του αξιόλογες ταινίες περιλαμβάνουν τις: M*A*S*H, 1970, THX 1138, 1971, Ο Νονός (The Godfather, 1972), Ο Νονός ΙΙ (The Godfather Part II, 1974), Η Συνομιλία (The Conversation, 1974), Το Δίκτυο (Network, 1976), Αποκάλυψη Τώρα (Apocalypse Now, 1979), Ο Κληρονόμος της Βίας (The Great Santini, 1979), Ο Καλύτερος (The Natural, 1984), Τα Χρώματα της Βίας (Colours, 1988), Κοφτερό Λεπίδι (Sling Blade, 1996), Ο Απόστολος (The Apostle, 1997), Ολέθρια Σύγκρουση (Deep Impact, 1998) και Ο Δικαστής (Judge, 2014).

Ρόμπερτ Ντιβάλ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Robert Duvall (Αγγλικά)
Γέννηση5 Ιανουαρίου 1931 (1931-01-05) (93 ετών)
Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑCountry flag
ΚατοικίαΑννάπολις
ΕθνικότηταΑμερικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερικανική
ΣπουδέςPrincipia College (1953), Severn School[1], The Principia και Neighborhood Playhouse School of the Theatre (1955, 1957)
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογράφου, καρατερίστας, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών[2], ηθοποιός θεάτρου[3], ηθοποιός και σκηνοθέτης[4]
ΣύζυγοςLuciana Pedraza (από 2005)
ΓονείςWilliam Howard Duvall[5] και Mildred Hart[5]
Είδος τέχνηςηθοποιός, σκηνοθέτης
Βραβεύσεις1 Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Ρόμπερτ Ντιβάλ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν και την Πρώτη Κυρία Νάνσυ Ρίγκαν, στις 25 Μαΐου 1985.
Ο Ρόμπερτ Ντιβάλ με την Νταϊάν Λέιν στα 41-α Βραβεία Έμμυ, στις 17 Σεπτεμβρίου 1989.
Το αστέρι του Ρόμπερτ Ντιβάλ στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
1962 Σκιές και Σιωπή Arthur "Boo" Radley
1963 Captain Newman, M.D. Captain Paul Cabot Winston
1965 Nightmare in the Sun Motorcyclist
1966 Ο Δραπέτης Edwin Stewart
1968 The Detective Detective Nestor
1968 Countdown Chiz
1968 Μπούλιτ Weissberg
1969 True Grit Ned Pepper
1969 The Rain People Gordon
1970 MASH Frank Burns
1970 The Revolutionary Despard
1971 THX 1138 THX 1138
1971 Lawman Vernon Adams
1972 Ο Νονός Tom Hagen
1972 The Great Northfield Minnesota Raid Jesse James
1972 Tomorrow Jackson Fentry
1972 Joe Kidd Frank Harlan
1973 The Outfit Earl Macklin
1973 Badge 373 Eddie Ryan
1973 Lady Ice Ford Pierce
1974 Η Συνομιλία Ο Διευθυντής Uncredited
1974 Ο Νονός ΙΙ Tom Hagen
1975 The Killer Elite George Hanson
1975 Breakout Jay Wagner
1976 The Eagle Has Landed Oberst Max Radl
1976 The Seven-Per-Cent Solution Doctor Watson
1976 Το Δίκτυο Frank Hackett
1977 The Greatest Bill McDonald
1978 Invasion of the Body Snatchers Priest on Swing Uncredited
1978 The Betsy Loren Hardeman III
1979 Αποκάλυψη Τώρα Lieutenant Colonel Bill Kilgore
1979 The Great Santini Lieutenant Colonel Bull Meechum, USMC
1981 True Confessions Thomas Spellacy
1981 The Pursuit of D.B. Cooper Sgt. Bill Gruen
1983 The Terry Fox Story Bill Vigars
1983 Τρυφερές Σχέσεις Mac Sledge Επίσης συμπαραγωγός
1984 The Stone Boy Joe Hillerman
1984 The Natural Max Mercy
1986 Let's Get Harry Norman Shrike
1986 Belizaire the Cajun The Preacher
1986 The Lightship Calvin Caspary
1987 Hotel Colonial Roberto Carrasco
1988 Colors Officer Bob Hodges
1990 A Show of Force Howard
1990 Days of Thunder Harry Hogge
1990 Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret Ο εαυτός του
1990 The Handmaid's Tale The Commander
1991 Rambling Rose Daddy Hilyer
1991 Convicts Soll Gautier
1992 Newsies Joseph Pulitzer
1992 The Plague Joseph Grand
1993 Falling Down Martin Prendergast
1993 Wrestling Ernest Hemingway Walter
1993 Geronimo: An American Legend Al Sieber
1994 The Paper Bernie White
1995 Something to Talk About Wyly King
1995 The Stars Fell on Henrietta Mr. Cox
1995 The Scarlet Letter Roger Chillingworth
1996 Sling Blade Mr. Childers
1996 A Family Thing Earl Pilcher Jr. Επίσης παραγωγός
1996 Phenomenon Doc Brunder
1997 The Apostle Euliss 'Sonny' Dewey — The Apostle E.F. Επίσης εκτελεστικός παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
1998 The Gingerbread Man Dixon Doss
1998 A Civil Action Jerome Facher
1998 Ολέθρια Σύγκρουση (Deep Impact) Captain Spurgeon «Fish» Tanner
2000 Gone in 60 Seconds Otto Halliwell
2000 The 6th Day Dr. Griffin Weir
2000 A Shot at Glory Gordon McLeod Επίσης παραγωγός
2002 John Q Lt. Frank Grimes
2002 Assassination Tango John J. Anderson Επίσης παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης
2003 Gods and Generals General Robert E. Lee
2003 Secondhand Lions Hub McCann
2003 Open Range Boss Spearman
2005 Kicking & Screaming Buck Weston
2005 Thank You for Smoking Doak "The Captain" Boykin
2006 Broken Trail Prentice "Prent" Ritter
2007 Lucky You Mr. Cheever
2007 We Own the Night Albert Grusinsky
2008 Four Christmases Howard McVie
2009 Crazy Heart Wayne Kramer Επίσης παραγωγός
2009 The Road Old Man (Ely)
2009 Get Low Felix Bush Επίσης παραγωγός
2011 Seven Days in Utopia Johnny Crawford
2012 Jayne Mansfield's Car Jim Caldwell
2012 Jack Reacher Martin Cash
2014 A Night in Old Mexico Red Bovie
2014 The Judge Judge Joseph Palmer
2015 Wild Horses Scott Briggs Επίσης σεναριογράφος και σκηνοθέτης
2016 In Dubious Battle Chris Bolton
2018 Widows Tom Mulligan
2021 12 Mighty Orphans Mason Hawk
2022 Hustle Rex Merrick
2022 The Pale Blue Eye Jean-Pepe

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2019.
  4. www.acmi.net.au/creators/76764.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.

Βιβλιογραφία Επεξεργασία

  • Mancin, Elaine (1992). «Duvall, Robert». Στο: Nicholas, Thomas, επιμ. International Dictionary of Films and Filmmakers: Actors and Actresses. St. James Press, σσ. 313–315. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία