Σπεράντζα Βρανά

Ελληνίδα ηθοποιός

Η Σπεράντζα Βρανά (Μεσολόγγι 6 Φεβρουαρίου 1928 (κατά άλλους 1926 ή 1932)[4][5]-29 Σεπτεμβρίου 2009[6]) ήταν γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός. Κατά τον Θόδωρο Έξαρχο, που είχε στη διάθεσή του τα μητρώα του ΣΕΗ, η Σπεράντζα είχε γεννηθεί το 1928[εκκρεμεί παραπομπή].

Σπεράντζα Βρανά
Σπεράντζα Βρανά.jpg
Γέννηση6  Φεβρουαρίου 1928[1]
Μεσολόγγι
Θάνατος29  Σεπτεμβρίου 2009[2][3]
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός και συγγραφέας
Είδος τέχνηςηθοποιός και συγγραφέας

Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Ελπίδα Χωματιανού. Έγραψε αρκετά βιβλία, με σπουδαιότερο το αυτοβιογραφικό Τολμώ.[7]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1950 Έλα στον θείο Νανά
1953 Το σωφεράκι φιλενάδα
1954 Η ωραία των Αθηνών Κλάρα
1955 Η κάλπικη λίρα Μαρία
Γλέντι, λεφτά κι αγάπη Γιουγιού
1957 Τρεις τρελοί ντετέκτιβς Ελένη Μίχα (Λιάνα)
1958 Μέλπω
Αδέκαροι ερωτευμένοι Λουλού
1959 Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα Μπουμπού
1960 Ηδονή και πάθος
1961 Ο σκληρός άντρας Δερβίσαινα
1962 Πεζοδρόμιο Νανά
1963 Λίγο πριν ξημερώσει Μαρί
Ο ανιψιός μου ο Μανώλης Νανά
1964 Ό,τι θέλει ο λαός Τούλα
Στη θύελλα του πάθους Λόλα
1965 Η Εύα δεν αμάρτησε Περσεφόνη
Απόκληροι της κοινωνίας Κατίνα
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν
1966 Σκλάβοι της μοίρας
Το συρτάκι της αμαρτίας Σούλα
1968 Ξεριζωμένη γενιά Μπέλα
1979 Ο φαλακρός μαθητής χαρτοπαίκτρα
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση Ρόζα
1980 Τώρα θέλω, τώρα
1983 Το τραγούδι της επιστροφής
1984 Ο γλυκοψεύτης Βάνα Τσίχλα
Και κλάμα στα σχολεία
1985 Ο Ράμπο από τα Τρίκαλα Αγγέλα
1986 Ράδιο αρβύλα
1989 Η μάνα της φόνισσας κρατούμενη
1999 Safe sex Ρομπέρτα

ΒιντεοταινίεςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1985 Ο Ράμπο από τα Τρίκαλα
1986 Το φρικιό
1987 Ο σοφός και η σοφία Νο1
1989 Η μάνα της φόνισσας

Ο βιολιστής της φάπας

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1945 Η φλόγα

Μπλε και άσπρο

Χαρούμενες ώρες

1946 Γιούπι γιούπι

Ουράνιο τόξο

1947 Γελάτε χωρίς βέτο

Να τι θέλει ο λαός

1948 Γελάτε αμερικάνικα

Άνθρωποι, άνθρωποι

1949 Θέλω να χορεύω

Χαρούμενη Ελλάδα

Δώδεκα παρά πέντε

1950 Πάμε πρίμα

Η γυναίκα με το βέτο

1951 Γκόλφω

Όλα τον ανήφορο

Γαλανός ουρανός

Σκάνδαλα γυναικών

Σπανιόλικο ρομάντσο

1952 Ο κουρσάρος

Να τι θα πει Αθήνα

Βασίλισσα της νύχτας

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

1953 30 το δολάριο

Κοντή φούστα

Χρυσά κουτάλια

1954 Όμορφα και ωραία

Όσα παίρνει ο άνεμος

Το τραγούδι της Αθήνας

1955 Ομόνοια πλας

Το στοιχειό του πύργου

Τζώνηδες και καουμπόυ

1961 Γλυκιά Αθήνα

Τριαντάφυλλα για σας

1965 Αυλή και πεζοδρόμιο
1971 Κάτω στον Πειραιά
1976 Καρέ του έρωτα
1979 Φρύδια, βότκα και ρετσίνα

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1989 Τραγούδια θεάτρου
2008 Χ-Σκηνής : Αυτά που κάψαν το σανίδι

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1975 Ο άνθρωπός μας ΥΕΝΕΔ
1976 Εκείνες και εγώ ΥΕΝΕΔ
1980 Ιστορία με προίκα

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα

ΕΡΤ
1984 Λαχείο

Βραδυά επιθεώρησης

ΕΡΤ2
1986 Τα φώτα της πόλης ΕΡΤ2
1992 Δεκα μικροί Μήτσοι Mega
1993 Ρίχτερ μιούζικ

Οι μεν και οι δεν

ΑΝΤ1
2000 Σαν παραμύθι ΕΤ1
2006 Οδός παραδείσου 7 ALPHA
2008 Λάκης ο γλυκούλης

Το κόκκινο δωμάτιο

MEGA

ΒιβλιογραφίαΕπεξεργασία

  • Τολμώ - Αθήνα, Εκδόσεις Εξάντας, 1981, ISBN 978-960-256-199-7
  • Τα μπουλούκια, το θέατρο κι εγώ - Αθήνα, Εκδόσεις Εξάντας, 1982, ISBN 978-000-256-114-3
  • Ο οργασμός του Μπράβο - Αθήνα, Εκδόσεις Άγκυρα, 1984, ISBN 978-960-234-791-1
  • Έλα, καλέ, τώρααα! - Αθήνα, Εκδόσεις Άγκυρα, 1990, ISBN 978-960-422-349-7
  • Πως Πάχυνα κάνοντας δίαιτες - Αθήνα, Εκδόσεις Εξάντας, 1996, ISBN 978-960-256-264-2
  • Ποιός θα μου πει την αλήθεια; - Αθήνα, Εκδόσεις Εξάντας, 1997, ISBN 978-960-256-318-2
  • Η τρούμπα - Αθήνα, Εκδόσεις Τερζόγλου, 2003, ISBN 978-960-873-421-0
  • Η γοητεία της πόρνης - Αθήνα, Εκδόσεις Τερζόγλου, 2003, ISBN 978-960-873-422-7
  • Ο επιβήτορας - Αθήνα, Εκδόσεις Πορτοκάλι, 2007, ISBN 978-960-666-424-3

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. www.sansimera.gr/biographies/1556. Ανακτήθηκε στις 16  Ιουλίου 202.
  2. news.in.gr/culture/article/?aid=1058302.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0903984. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  4. εφ. Καθημερινή, 20-09-2009[νεκρός σύνδεσμος]
  5. «Εφ. Έθνος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2009. 
  6. in.gr Αρχειοθετήθηκε 2009-10-02 στο Wayback Machine. Πέθανε από ανακοπή καρδίας η Σπεράντζα Βρανά
  7. ««Έφυγε» η Σπεράντζα Βρανά». ΤΑ ΝΕΑ. 29 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Συνέντευξή στο περιοδικό 10percent