Θόδωρος Έξαρχος

Έλληνας ηθοποιός

Ο Θόδωρος Έξαρχος (Κέρκυρα, 10 Δεκεμβρίου 1930 - Παγκράτι, 9 Μαΐου 2009) [1] ήταν Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας.

Θόδωρος Έξαρχος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θόδωρος Έξαρχος (Ελληνικά)
Γέννηση10 Δεκεμβρίου 1930
Κέρκυρα
Θάνατος9 Μαΐου 2009 (78 ετών)
Παγκράτι
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητασυγγραφέας και ηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ήταν γιος του Γεωργίου Έξαρχου, υποδιοικητή της Αγροτικής Τράπεζας. Καταγόταν από πολιτική οικογένεια των Τρικάλων και ήταν εγγονός του Αχιλλέα Έξαρχου. Αδεφλός του ήταν ο Αχιλλέας Γ. Έξαρχος, διπλωμάτης. Σπούδασε θεατρική τέχνη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έχοντας δασκάλους τον Δημήτρη Χορν και τον Δημήτρη Ροντήρη.

Έλαβε μέρος - τις περισσότερες φορές σε δεύτερους, αλλά σημαντικούς ρόλους - σε περίπου 60 ταινίες του σινεμά, με πρώτη το Της τύχης τα γραμμένα και τελευταία την Πολίτικη κουζίνα.

Επίσης έλαβε μέρος σε πολλά ποιοτικά θεατρικά έργα, όπως Η βροχή (πρώτη εμφάνιση το 1957 με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας), ο Αρχιμάστορας Σόλνες σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη κ.λπ.

Έπαιξε και στην τηλεόραση, σε δημοφιλείς σειρές (Άγνωστος πόλεμος κ.ά.), ενώ «δάνεισε» τη χαρακτηριστική βαθειά φωνή του σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Τελευταία του τηλεοπτική σειρά ήταν Ο ψεύτης παππούς.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το πολύτομο πόνημά του Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες, το οποίο εξέδωσε το 1997.

Ήταν πατέρας (από τη σύζυγό του και δημοσιογράφο, Ολυμπία Εξάρχου) του φέρελπι σκηνοθέτη Δημήτρη Έξαρχου (1955 - 26 Ιουνίου 2012[2]), ο οποίος το 1999 υπέστη τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1957 Της τύχης τα γραμμένα
Μαρία Πενταγιώτισσα [3]
1958 Μόνο για μια νύχτα Στρατής
Όλα για το παιδί της Πέτρος
1959 Ερωτικές ιστορίες φίλος Θέμη
1960 Το νησί της αγάπης
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ Δημήτρης Κάνογλου
Είμαι αθώος [4] - Υπόθεση Ντρέυφους συνταγματάρχης Ζαν Σαντέρ
1961 Ματωμένα στέφανα Λάμπρος
1962 Ηλέκτρα [4]
Αμαρτωλές
Πεζοδρόμιο
Δεν γνώρισα μητέρα Μπένος
Κλάψε, φτωχή μου καρδιά
Αγάπη γραμμένη με αίμα Χρόνης
Το ταξίδι [4]
1963 Διεστραμμένοι Αλέκος Ιωαννίδης
Χτυποκάρδια στο θρανίο γυμναστής
Είναι σκληρός ο χωρισμός
1964 Είμαι μια δυστυχισμένη Τηλέμαχος
Όταν η μοίρα προστάζει Τώνης Περάκης
Ζωή γεμάτη πόνο
Λόλα [4] μπράβος
Ένας μεγάλος έρωτας [4]
1965 Ου κλέψεις παπάς
Ο μεγάλος όρκος Ανδρέας
Με πόνο και με δάκρυα
Κατάρα με δέρνει βαριά
Περιφρόνα με γλυκιά μου
1966 Γεύση από έρωτα Χρήστος
Σκλάβοι της μοίρας Λάκης
Εμείς οι αμαρτωλοί
Κοινωνία ώρα μηδέν [4] Βλυσίδης
Δεν είμαι ατιμασμένη [5]
Με τη λάμψη στα μάτια
1967 Ο 13ος Θανάσης Μπουμάς
Άδικη κατάρα Φώτης
Το χρήμα ήταν βρόμικο
Πυρετός στην άσφαλτο [4] γιατρός
Η κόρη της Πενταγιώτισσας
1968 Το πιο λαμπρό μπουζούκι Μανωλιός Πετρακάκης
Ας με κρίνουν οι γυναίκες
Ταπεινός και καταφρονεμένος
1969 Αγωνία Χρηστίδης
Ληστεία στην Αθήνα αστυνόμος Μανέτας
Η κραυγή μιας αθώας
Στον ίλιγγο της ζωής Βάσος
Φτωχογειτονιά, αγάπη μου
Ένας άνδρας με συνείδηση
Για την τιμή και για τον έρωτα
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου Γιωρίκας
1970 Ώρες αγάπης, ώρες πολέμου
1971 Μαντώ Μαυρογένους παπάς
Ένας υπέροχος άνθρωπος πρόεδρος δικαστηρίου
1972 Αναζήτησις υπηρέτης
Αντάρτες των πόλεων Αριστείδης
1973 Ο αστερισμός της Παρθένου [4] οφθαλμίατρος
Δικτάτωρ καλεί Θανάση [4]
1980 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 συνταγματάρχης Νικόλαος Ζορμπάς
1982 Πανικός στα σχολεία καλεσμένος
1987 Ο κλοιός θείος
Θεόφιλος [6]
2003 Πολίτικη κουζίνα Θρασύβουλος

ΘέατροΕπεξεργασία

1951 Βροχή
1952 Η κυρά της θάλασσας
1960 Οι δίκαιοι
1961 Κόκκινα φανάρια
1964 Ειρήνη
1969 Ο χορός του θανάτου
1971 Ασπασία
1974 Μαντώ Μαυρογένους
1978 Απογευματινή περιπέτεια
1986 Παιδιά ενός κατώτερου θεού
2004 Αρχιτέκτονας Σόλνες
2008 Ένα ευτυχές γεγονός

Συμπληρωματικός κατάλογος θεατρικών παραστάσεων στις οποίες ο Θ. Έξαρχος συμμετείχε, ως ηθοποιός.

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Βροχή Χώξον Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κυβέλης Κατερίνα Ανδρεάδη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Η κυρά της θάλασσας Λύγκστραντ Θίασος Κατερίνας - Ελεύθερος Καλλιτεχνικός Οργανισμός Θέατρο Κυβέλης Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Η τραγωδία του Λόρδου Μπάυρον Λοχαγός Παρρυ
Γιατρός του Μπάυρον
Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Σκηνές του δρόμου Χάρρυ Ήστερ Θίασος Κώστα Μουσούρη Θέατρο Μουσούρη Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Βασίλισσα Αμαλία Επαμεινώνδας Δεληγιώργης Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Μάνου Κατράκη Θέατρο Άλσος Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Αρραβωνιάσματα Γαρέφας Θίασος Νίκου Χατζίσκου Υπαίθριον Θέατρον Νίκου Χατζίσκου Νίκος Χατζίσκος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Υπόθεσις Ντρέυφους Σαντέρ Θίασος Δημήτρη Μυράτ Θέατρο Διάνα Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1965/1966 Μιας πεντάρας νειάτα Παρασκευάς Θεατρικές επιχειρήσεις Βαγγέλη Λιβαδά Θέατρο Αμιράλ Δημήτρης Νικολαΐδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1969/1970
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971
Ο χορός του θανάτου Κουρτ Θίασος Έλσας Βεργή - Μάνου Κατράκη Θέατρο Έλσας Βέργη Μάνος Κατράκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1974/1975 Μαντώ Μαυρογένους (Προδομένος λαός) Παλαιών Πατρών Γερμανός Θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη Θέατρο Αλίκη Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Η κυρία του Μαξίμ Στρατηγός Πετυπόν Θίασος Ζωής Λάσκαρη Θέατρο Διάνα Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1981/1982 Το τελευταίο παιχνίδι Τόμας Λόκγουντ Θίασος Τζένης Ρουσέα Θέατρο Μουσούρη Γκρεγκ Τάλλας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1987/1988 Η έκρηξη Θεατρικές επιχειρήσεις Βαγγέλη Λιβαδά Θέατρο Αμιράλ Ντίνος Δημόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1989/1990 Λεηλασία Μακλήβυ Απλό Θέατρο Απλό Θέατρο Αντώνης Αντύπας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Γάμος στην υψηλή κοινωνία Σερ Λούνι Θίασος Μιμής Ντενίση
Θεατρικές Επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης
Θέατρο Βρετάνια Ανδρέας Βουτσινάς

Όλες οι πληροφορίες προέρχονται από το έντυπο πρόγραμμα της κάθε παράστασης ή/και από σχετικά δελτία τύπου.

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

1972 Η αξέχαστη φωνή
1973 Το χρονικό του '40
1976 Η επέτειος

Οι βλαβερές συνέπειες του γάμου

1979 Ήταν ένας από εμάς
1980 Η κυρία του Μαξίμ
1983 Μια νύχτα έξω

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

1971 Ο άγνωστος πόλεμος ΥΕΝΕΔ
1972 Στησιχόρου '73 ΥΕΝΕΔ
1973 Το χρονικό του '40

Οι γιοι του Κάιν

ΕΙΡΤ
1974 Οι δίκαιοι

Μεθοριακός σταθμός

Αστερισμός των λύκων

ΥΕΝΕΔ
1976 Το ταξίδι

Εν Αθήναις

Γιούγκερμαν

ΥΕΝΕΔ
1977 Ένοχοι

Έρωτας και επανάσταση

ΕΡΤ
1978 Εγνατία οδός ΥΕΝΕΔ
1980 Η τελευταία νύχτα της γης ΥΕΝΕΔ
1981 Παγίδα ΕΡΤ
1983 Η κυρία Ντορεμί

Οικογένεια Ζαρντή

ΕΡΤ
1984 Χατζημανουήλ

The first Olympics: Athens 1896

ΕΡΤ

NBC

1989 Θεόφιλος ΕΤ1
1990 Το τραστ ΑΝΤ1
1991 Μίνι μάρκετ ονείρων ΕΤ2
1992 Οι φρουροί της Αχαΐας MEGA
1993 Η εκτέλεση

Ο ήχος της σιωπής

ΑΝΤ1

ΕΤ1

2006 Απόστολος και μόνος 1

Συγγραφικό έργο (πέραν του βραβευθέντος)Επεξεργασία

  • "Έλληνες ηθοποιοί- Η γενειά μας"- Τόμος Γ1 (1926-1940), 2000
  • "Έλληνες ηθοποιοί Η γενειά μας Τόμος Γ2 1926-1940" (2000)
  • "Έλληνες ηθοποιοί- «αναζητώντας τις ρίζες» (α' μέρος) έτος γέννησης από 1900 μέχρι 1925" (1996)
  • "Το οδοιπορικό ενός ηθοποιού" (1998)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Έξαρχος Θόδωρος - Εθνική Λυρική Σκηνή». virtualmuseum.nationalopera.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. "Δημήτρης Έξαρχος, το νήμα κόπηκε πριν από τη ζωή του" Ανακτήθηκε στις 4/3/2021
  3. «Μαρία Πενταγιώτισσα (1957) - retroDB». retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2022. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 «Θόδωρος Έξαρχος (Ηθοποιός)». Φίνος Φιλμ. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 
  5. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 100. 
  6. «Θεόφιλος (1987) - Λάκης Παπαστάθης». Λάκης Παπαστάθης. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2023. 

ΠηγέςΕπεξεργασία