Άνοιγμα κυρίου μενού

Σταύρος Τσιώλης

Ο Σταύρος Τσιώλης (γενν. στην Τρίπολη στις 6 Οκτωβρίου 1937) είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος του νέου ελληνικού κινηματογράφου.[1]

Σταύρος Τσιώλης
Γέννηση 1937
Τρίπολη
Υπηκοότητα Ελλάδα
Σπουδές Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου
Ιδιότητα σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.[2] Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν Ο μικρός δραπέτης για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας. Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.[3] Η ταινία του Μια Τόσο Μακρινή Απουσία απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.[4]

Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Τα τέλη του 2015 ο Σταύρος Τσιώλης ανακοίνωσε την προσπάθεια γυρίσματος της νέας του ταινίας Γυναίκες που περάσατε από εδώ, που θα γίνει με χρηματοδότηση crowdfunding που κλείνει την τριλογία “Γυναίκες” (μετά το Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε και Ας περιμένουν οι Γυναίκες).[5]

Ο Σταύρος Τσιώλης έχει γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος).[6]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Ως σκηνοθέτης ο Σταύρος Τσιώλης δούλεψε τις παρακάτω ταινίες:[1]

  • Ο μικρός δραπέτης (1969)
  • Πανικός (1969)
  • Ζούγκλα των πόλεων (1970)
  • Κατάχρησις εξουσίας (1971)
  • Μια τόσο μακρινή απουσία (1985)
  • Σχετικά με το Βασίλη (1986)
  • Ακατανίκητοι εραστές (1988)
  • Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
  • Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε (1992)
  • Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1996)
  • Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998)
  • Φτάσαμεε! (2004)

ΘεατρικάΕπεξεργασία

Τα έργα του για το θέατρο έχουν καταγραφεί στο βιβλίο "Θεατρικά" και είναι:[7]

  • "Τα κοκκινομπλέ πατίνια" (2006)
  • "Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης" (2011)
  • "Η πόρτα" ή "Ο σωρός των φασολιών" (2012)
  • "Η δημοπρασία"
  • "Η γυναίκα του αστροναύτη"

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 «Stavros Tsiolis». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2017-01-11. 
  2. «Ο Σταύρος Τσιώλης ζητά βοήθεια απ' το ίντερνετ για να ολοκληρώσει την τριλογία των Γυναικών του». LiFO. http://www.lifo.gr/articles/cinema_articles/85108. Ανακτήθηκε στις 2017-01-11. 
  3. «Σταύρος Τσιώλης (Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος)». http://finosfilm.com. Ανακτήθηκε στις 2017-01-11.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  4. Epochi, rizospastis.gr | Synchroni. «rizospastis.gr - Φτάσαμεε!...». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3016611. Ανακτήθηκε στις 2017-08-04. 
  5. «Ο Σταύρος Τσιώλης επιστρέφει». Η Εφημερίδα των Συντακτών. 2015-12-30. http://www.efsyn.gr/arthro/o-stayros-tsiolis-epistrefei. Ανακτήθηκε στις 2017-08-04. 
  6. «Στίχοι, ποιήματα, μεταφράσεις». 
  7. «.:BiblioNet : Θεατρικά / Τσιώλης, Σταύρος, 1937-». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-08-04.