Στόγια Νοβάκοβιτς

Σέρβα τραγουδίστρια

Η Στόγια Νοβάκοβιτς (σερβικά κυριλλικά: Стоја Новаковићπροφέρεται [ˈstoː.ja no.ˈʋǎː.ko.ʋit͡ɕ] ; γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1972), γνωστή με το όνομα της Στόγια (Стоја), είναι Σέρβα τραγουδίστρια. Αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο δημοφιλείς turbo-folk ερμηνευτές, η Στόγια φημίζεται για την ισχυρή φωνή της και τις συχνά εκκεντρικές εμφανίσεις της. Η Στόγια άλλαξε το όνομά της Στογιάνκα (Stojanka) με το καλλιτεχνικό όνομα Στόγια (Stoja) το 2008.[1]

Στόγια Νοβάκοβιτς
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Стоја Новаковић / Stoja Novaković (Σερβικά)
Γέννηση4  Ιουνίου 1972
Perlez
ΚατοικίαBežanijska kosa
ΕθνικότηταΡομά
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Ιδιότητατραγουδιστής
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςπαραδοσιακή μουσική, Ποπ-φόλκ και Τούρμπο - Φόλκ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Stoja - potpis.png
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, Kako je meni sada, στην εταιρεία Lazarević Production το 1998. Αργότερα, κυκλοφόρησε τα άλμπουμ της στην δισκογραφική εταιρεία Grand Production. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Στόγια έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές στα Βαλκάνια. Αυτή τη στιγμή έχει υπογράψει με την BN Music, [2] και κυκλοφόρησε πρόσφατα τραγούδια με την IDJ.

Νεανικά χρόνιαΕπεξεργασία

Η Νοβάκοβιτς γεννήθηκε στο χωριό Πέρλεζ, στο δήμο Ζρένιανιν στη βόρεια Σερβία. Ο πατέρας της γεννήθηκε στο Πούκις, ένα χωριό του δήμου Λόπαρε στη βορειοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μεγάλωσε στο Πέρλεζ, όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 25 ετών. [3]

Λέγεται ότι έλαβε την ασυνήθιστη και δυνατή φωνή από τον πατέρα της, Μίλαν. [4] Ο πατέρας της δεν υποστήριζε την καριέρα της στο τραγούδι και δεν μιλούσαν για χρόνια, γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή την καριέρα. Μόνο μετά την παρέμβαση της μητέρας της συμφιλιώθηκαν.

ΚαριέραΕπεξεργασία

Η Νοβάκοβιτς άρχισε να τραγουδά ως ερασιτέχνης σε kafanas και ντισκοτέκ το 1987. [5] Το 1997 άρχισε να ηχογραφεί ένα άλμπουμ για την δισκογραφική εταιρεία Lazarević Production. Η Kako je meni sada, το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ της, κυκλοφόρησε το 1998. [6] Αυτό το πρώτο άλμπουμ έγινε μεγάλη επιτυχία. [7] Αργότερα εκείνο το έτος, υπέγραψε με την εταιρεία Grand Production, ιδιοκτησία της Λέπα Μπρένα, και κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της, Ćiki, ćiki το 1999. [8] Το άλμπουμ περιελάμβανε πολλά επιτυχημένα τραγούδια, με το μεγαλύτερο να είναι "Ćiki, ćiki".

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Στόγια, το τραγούδι Ευρώπη (Evropa), ακούγεται στο 19ο επεισόδιο της βοσνιακής τηλεοπτικής σειράς Viza za budućnost. [9] Έτσι, μέσω αυτής της τηλεοπτικής σειράς έγινε γνωστή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και πολλοί άνθρωποι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη άρχισαν να ακούν τη Στόγια και έκτοτε ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε αυτήν τη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η ίδια η Στόγια ανέβασε το εν λόγω ένθετο από τη σειρά στο επίσημο κανάλι της στο YouTube. [10]

Η Στόγια κυκλοφόρησε το EP Osveta με δύο τραγούδια το 2006 με το συγκρότημα Južni Vetar. [11]

Το τραγούδι "Ρεβολουτσίγια" (Επανάσταση) και το μουσικό βίντεο κυκλοφόρησαν και τα δύο τον Οκτώβριο του 2010. Το βίντεο προκάλεσε αναταραχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επειδή παρουσίαζε την Στόγια να κολυμπά σε μπανιέρα γεμάτη πιπεριές. [12] [13] [14] [15]

Το δέκατο στούντιο άλμπουμ της με τίτλο Nije da nije ( Δεν είναι ότι δεν είναι) κυκλοφόρησε στις 6 Μαΐου 2013 από την εταιρεία Bos Music με έδρα τη Βοσνία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, που η Στόγια κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με εταιρεία παραγωγής διαφορετική από την Grand Production. [16]

Μετά την κυκλοφορία του Nije da nije, η Στόγια άρχισε να κυκλοφορεί single χωρίς άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των " Bela ciganka ", [17] " Ola ola ", [18] "Takvog dečka hoću ja", [19] "Lila lila" και "Ti brate imašve ".

Το άλμπουμ Bela ciganka κυκλοφόρησε το 2015. Περιλαμβάνει παλιές επιτυχίες, καθώς και νέες όπως "Kao ovde nigde nije" (πρώτο τραγούδι, εμφανίζεται στο εξώφυλλο). [20] Δύο singles κυκλοφόρησαν τον επόμενο χρόνο: "Ponovo" [21] και "Ko preživi neka priča". [22]

Την επόμενη περίοδο, τα single με μουσικά βίντεο κυκλοφόρησαν από την Στόγια: "Μπόμπα" (2017), [23] "Samo jako" (ft Ρελία και Κόμπι, 2017), [24] "Ne treba mi život" (2017), [25] "Čista hemija" (μουσικό βίντεο στο οποίο είναι ντυμένη σαν τον Καντάφι ; ft Κόμπι, 2018), [26] "Ko bi rekao" (ft Κίγια, 2018), [27] "Idi mami pa se žali" ( 2019), [28] "Žena sa Balkana" (ft Μιμί Μερτσέντεζ, 2019), [29] "Svet se vrti oko nas" (ft Μιμί Μερτσέντεζ, 2019), [30] "Taki taki" (2019), [31] "Neka Pati" (ft Μίλαν, 2019) [32] και "Aj, chiki, chiki" (ft Λούντι Σρμπι, 2019). [33] Ο Γκέτο Γκερίλα έκανε ένα remix του τραγουδιού της "Džek" ( Naj, άλμπουμ naj, 2009) με τίτλο "Ostani tu" και δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2019. [34] Η τελευταία κυκλοφορία το 2019 ήταν το remix του Γκέτο Γκερίλα του επιτυχημένου τραγουδιού της Στόγια "Ćiki, ćiki" (ίδιο όνομα άλμπουμ, 1999) με τίτλο "Aj, chiki, chiki" και δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου. Η Στόγια ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τραγουδιού "Lice", το οποίο δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί λόγω πανδημίας κοραναϊού 2019-20.

Η Στόγια συνεργάζεται με τον παλιό της φίλο και στιχουργό Στέβαν Σιμεούνοβιτς, ο οποίος είναι συγγραφέας σχεδόν όλων των τραγουδιών της από τότε που ξεκίνησε η καριέρα της.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Η Νοβάκοβιτς παντρεύτηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών, έγινε μητέρα στα 17 και έμεινε χήρα στα 19 όταν ο πρώτος σύζυγός της έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1991, τερματίζοντας τον τριετή γάμο τους. [35] Η περίοδος μετά το θάνατό του ήταν οικονομικά δύσκολη γι 'αυτήν. Είπε ότι «ήμουν πολύ φτωχή. Δεν είχα τίποτα να φάω.» [36] Έγινε γιαγιά σε ηλικία 33 ετών, όταν γεννήθηκε το πρώτο παιδί του γιου της Μίλαν. [37]

Από το 2007, ζει στο Βελιγράδι, [4] πιο συγκεκριμένα στη γειτονιά Μπεζανίσκα κόσα στο Νέο Βελιγράδι . [5] [38] Η Νοβάκοβιτς παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Ιγκόρ Γιοβάνοβιτς την 1η Νοεμβρίου 2009, αφού είχε σχέση για πέντε χρόνια. Η σχέση τους περνούσε δυσκολίες, με αποτέλεσμα με το ζευγάρι να χωρίζει συνεχώς και να επανενώνεται πάλι. [39] Σε μια συνέντευξη τον Μάρτιο του 2014, η Νοβάκοβιτς αποκάλυψε ότι κάποτε προσπάθησε να αυτοκτονήσει οδηγώντας το αυτοκίνητό της σε τοίχο, για να αποτρέψει το γάμο τους να διαλυθεί. [40] [41]

Στις 4 Οκτωβρίου 2011, η Στόγια βρήκε τη μητέρα της Κάτιτσα, η οποία είχε καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, νεκρή στο κρεβάτι, αφού ήταν ύποπτο, όταν η Κάτιτσα δεν βγήκε από την κρεβατοκάμαρά της εκείνο το πρωί. [42] [43] [44]

Η Στόγια επέζησε από τροχαίο ατύχημα στις 28 Μαΐου 2012, όταν το αυτοκίνητό της διαλύθηκε, αφού χτυπήθηκε από φορτηγό. Είχε ένα μικρό τραυματισμό στο μέτωπο. [45] [46] [47] [48]

Η Στόγια είπε ότι η αγαπημένη της τραγουδίστρια είναι η Σέμσα Σουλιάκοβιτς και έχει συχνά καλύψει τα τραγούδια της Σουλιάκοβιτς σε συναυλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις, και μάλιστα πήρε συνέντευξη μαζί της τον Ιούνιο του 2012. [49]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Kako je meni sada (1998)
  • Ćiki, ćiki (1999)
  • Samo (2000)
  • Evropa (2001)
  • Zakletva (2003)
  • Starija (2004)
  • Metak (2006)
  • Do gole kože (2008)
  • Naj, naj (2009)
  • Nije da nije (2013)
  • Bela ciganka (2015)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

 

  1. «Žuta štampa: Promenila ime - BalkaniYUm.TV». web.archive.org. 9 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2021. 
  2. bnmusicdoo.com
  3. Stoja - Ništa lično intervju, 02.30 - 03.10
  4. 4,0 4,1 «STOJA NOVAKOVIĆ». BalkanMedia. 25 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  5. 5,0 5,1 Živković, Jelena (17 Νοεμβρίου 2011). «Stojanka Jovanović Stoja: Brak opstaje jer se retko viđamo». pulsonline.rs (στα Σερβικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2016. 
  6. «Kako je meni sada». Discogs. 1998. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. 
  7. «Official Website of Stoja». Stoja. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. 
  8. «Ćiki, ćiki». Discogs. 1999. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. 
  9. Viza za buducnost 20 21 epizoda. 5 Σεπτεμβρίου 2015. Συμβαίνει στα 1:04. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  10. Stoja - Evropa - (insert iz serije). 16 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  11. «Stoja - Osveta». iTunes. 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015. 
  12. «Kupka u ljutim papričicama! (video)». BalkanMedia. 5 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  13. «Revolucionarno kupanje! (spot)». BalkanMedia. 23 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  14. «Šta radi kupačica u paprikama ljutim?». BalkanMedia. 29 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  15. «Revolucija». Amazon. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  16. «Stoja smršala 12 kilograma pred promociju novog albuma!». Kurir-info. 27 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  17. «Stoja snimila novu pjesmu 'Bela ciganka'». Ekskluziva. 5 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015. 
  18. «Premijerno: Stoja predstavlja novu pesmu u Bravo showu». Svet. 14 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015. 
  19. «FOLKERKA HOĆE DEČKA KOJI VOZI CRNI MERCEDES I DA IMA MILIONE, AVIONE I KAMIONE». Opera 17. 14 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2015. 
  20. Stoja Kao ovde nigde nije BN Music 2015 Audio. 23 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  21. Stoja - PONOVO (Audio 2016). 1 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  22. Stoja - Ko prezivi neka prica - (Audio 2016). 20 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  23. Stoja - Bomba - (Official Video). 18 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  24. RELJA X COBY X STOJA - SAMO JAKO (OFFICIAL VIDEO) 4K. 22 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  25. STOJA - NE TREBA MI ZIVOT (OFFICIAL VIDEO). 29 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  26. STOJA X COBY - CISTA HEMIJA (OFFICIAL VIDEO). 8 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  27. KIJA FEAT STOJA - KO BI REKAO (OFFICIAL VIDEO 2018). 11 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  28. STOJA - IDI MAMI PA SE ZALI (OFFICIAL VIDEO). 8 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  29. STOJA FEAT. MIMI MERCEDEZ - ZENA SA BALKANA (OFFICIAL VIDEO). 15 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  30. Mimi Mercedez Feat. Stoja - Svet Se Vrti Oko Nas (Prod. By Zartical). 15 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  31. STOJA - TAKI TAKI (OFFICIAL VIDEO). 16 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2019. 
  32. MILAN FEAT. STOJA - NEKA PATI (OFFICIAL VIDEO). 20 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019. 
  33. STOJA FEAT. LUDI SRBI - AJ CHIKI CHIKI (OFFICIAL VIDEO). 20 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2020. 
  34. STOJA - OSTANI TU (OFFICIAL VIDEO). 27 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2019. 
  35. «Stoja Novaković: Sve glasnija svadbena zvona». Story. 12 Απριλίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 
  36. «Stoja Novaković u tužnoj ispovesti: Jako mi nedostaju roditelji». Svet Plus. 3 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 
  37. «Baka Neda đuska k'o devojka». Vesti. 3 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 
  38. «Stoja Novaković preživela pakao! Prijavila otmicu svojih unuka policiji!». Svet Plus. 16 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 
  39. «Opet problemi u braku: Stoja oterala muža!». Svet. 7 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 
  40. «Stoja Novaković pokušala da izvrši samoubistvo!». Svet. 28 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 
  41. «Stoja htela da izvrši samoubistvo!». Blic. 28 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2014. 
  42. «Stoja teško podnosi majčinu smrt!». BalkanMedia. 10 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  43. «Stoja u depresiji zbog majčine smrti». SvetPlus. 10 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  44. «Stoja pevala dve nedelje posle majčine smrti». SvetPlus. 24 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2013. 
  45. «Stoja doživela saobraćajnu nesreću! Udario je šleper». SvetPlus. 28 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. 
  46. «Stoju udario šleper!». Scandal. 28 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. 
  47. «STOJA NOVAKOVIĆ - Stoju udario šleper!». BalkanMedia. 28 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. 
  48. «Stoja: Dobro je da sam izvukla živu glavu». SvetPlus. 29 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012. 
  49. «Stoja i Šemsa Suljaković intervju». YouTube. 9 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2012.