Two of a Kind

Τζον Τραβόλτα
John Travolta, London, 2013 (derivate).jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Travolta (Αγγλικά)
Γέννηση18 Φεβρουαρίου 1954 (1954-02-18) (67 ετών)
Νιου Τζέρσει, Η.Π.Α.
ΚατοικίαJumbolair Airport
Encino
ΕθνικότηταFlag of the United States.svg Αμερικανική
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιδιότηταηθοποιός[1], τραγουδιστής[1], παραγωγός ταινιών, συγγραφέας, αεροπόρος, χορευτής[1], μουσικός, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός φωνής[2] και μουσικός ηχογραφήσεων[3]
ΣύζυγοςΚέλι Πρέστον (1991–2020)[4]
ΤέκναJett Travolta
ΓονείςSalvatore Travolta και Helen Cecilia Travolta[5]
ΑδέλφιαJoey Travolta
Ellen Travolta
Margaret Travolta
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΗθοποιός, Χορευτής, Τραγουδιστής
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
John Travolta signature.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζον Τζόζεφ Τραβόλτα (αγγλικά: John Joseph Travolta, 18 Φεβρουαρίου 1954) είναι Αμερικανός ηθοποιός, χορευτής και τραγουδιστής. Αρχικά έγινε γνωστός κατά τη δεκαετία του 1970, μετά τη εμφάνιση του στην τηλεοπτική σειρά Welcome Back, Kotter και ως πρωταγωνιστής στα Πυρετός το Σαββατόβραδο και Grease. Η καριέρα του Τραβόλτα άλλαξε τη δεκαετία του 1990 με τον ρόλο του στην ταινία Pulp Fiction κι έκτοτε συνέχισε στις ταινίες του Χόλυγουντ, όπως το Face/Off, Ladder 49 και Wild Hogs.

Ο Τραβόλτα ήταν δύο φορές υποψήφιος για το Βραβείο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Η πρώτη υποψηφιότητά του ήταν για την ερμηνεία του στην ταινία Πυρετός το Σαββατόβραδο και η δεύτερη για το Pulp Fiction.

Ήταν παντρεμένος με την Αμερικανίδα ηθοποιό Κέλι Πρέστον με την οποία ήταν μαζί από το 1991 μέχρι και τον θάνατό της από καρκίνο του μαστού τον Ιούλιο του 2020. Είχαν τρία παιδιά, τον Τζετ (1992-2009), ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα τον Ιανουάριο στις Μπαχάμες όπου είχε πάει διακοπές, και την Έλλα (2000) που είναι η μοναδική τους κόρη. Το τρίτο παιδί γεννήθηκε το 2010.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1975 The Devil's Rain Απόδραση δαιμόνων από την Κόλαση Ντάνι
1976 Carrie Κάρι, έκρηξη οργής Μπίλι Νόλαν
1977 Saturday Night Fever Πυρετός το Σαββατόβραδο Tόνι Μανέρο
1978 Grease Grease Ντάνι
Moment by Moment Στιγμή με στιγμή Στριπ
1980 Urban Cowboy Ο καουμπόι των πόλεων Mπαντ
1981 Blow Out Ο δολοφόνος του μεσονυκτίου Tζακ
1983 Staying Alive Πυρετός τα μεσάνυχτα Tόνι Μανέρο
Two of a Kind Δύο και μοναδικοί Zακ
1985 Perfect Τέλεια Κορμιά Άνταμ
1989 The Experts The Experts Τράβις
Look Who's Talking Κοίτα ποιος μιλάει Tζέιμς
1990 Chains of Gold Chains of Gold Σκοτ Μπαρνς
Look Who's Talking Too Κοίτα ποιος άλλος μιλάει Tζέιμς
1991 Eyes of an Angel Eyes of an Angel Mόμπι
Shout Στον ρυθμό του έρωτα Τζακ Κέιμπ
1993 Look Who's Talking Now Κοίτα ποιος μιλάει τώρα Tζέιμς
1994 Pulp Fiction Pulp Fiction Βίνσεντ Βέγκα
1995 White Man's Burden White Man's Burden Λούις Πίνοκ
Get Shorty Πιάστε τον κοντό Τσίλι Πάλμερ
1996 Broken Arrow Σπασμένο βέλος Bικ Ντίκινς
Phenomenon Φαινόμενο Tζορτζ Μάλεϊ
Michael Μιχαήλ Μιχαήλ
1997 She's So Lovely Παράφορα ερωτευμένοι Tζόι
Face/Off Αδίστακτα πρόσωπα Σον Άρτσερ
Mad City Mad City Σαμ
1998 Primary Colors Όλες οι γυναίκες του προέδρου κυβερνήτης Τζακ Στάντον
Welcome to Hollywood Welcome to Hollywood Τζον Τραβόλτα
The Thin Red Line Η λεπτή κόκκινη γραμμή Kουιντράντ
A Civil Action Ο κατήγορος Γιαν Σλίτσμαν
1999 The General's Daughter Η κόρη του στρατηγού Πολ Μπρένερ
2000 Battlefield Earth Πεδίο μάχης: Γη Τερλ
Lucky Numbers Τυχεροί Αριθμοί Ρας Ρίτσαρντς
2001 Swordfish Κωδικός: Swordfish Γκέιμπριελ
Domestic Disturbance Κατ' οίκον παρενόχληση Φρανκ Μόρισον
2002 Austin Powers in Goldmember Austin Powers: Το χρυσό εργαλείο Τζον Τραβόλτα
2003 Basic Βασικός στόχος Χάρντι
2004 The Punisher Ο τιμωρός Χάουαρντ Σεντ
A Love Song for Bobby Long Μοναχικές καρδιές Μπόμπι Λονγκ
Ladder 49 Πυροσβεστικός σταθμός 49
2005 Be Cool Be Cool Tσίλι Πάλμερ
2006 Lonely Hearts Δολοφόνοι για μοναχικές καρδιές Έλμερ Ρόμπινσον
2007 Wild Hogs Οι χαρλεάδες Γούντι Στίβενς
Hairspray Hairspray Έντνα Τέρνμπλαντ
2008 Bolt Μπολτ Mπολτ (φωνή)
2009 The Taking of Pelham 123 Επίθεση στον συρμό Ράιντερ
Old Dogs Γερόλυκοι Τσάρλι
2010 From Paris with Love Από το Παρίσι με αγάπη Tσάρλι Γουάξ
2012 Savages Αγριότητα Ντένις
2013 Killing Season Η εποχή των δολοφόνων Eμίλ Κόβακ
2014 The Forger Ο παραχαράκτης Ρέιμοντ Τζέι Κάτερ
2015 Life on the Line Φονική καταιγίδα Μπο
Criminal Activities Σχέδιο εγκλήματος Έντι
2016 In a Valley of Violence Η κοιλάδα της βίας σερίφης
I Am Wrath Ημέρες εκδίκησης Στάνλεϊ
2018 Gotti Ο τελευταίος νονός Τζον Γκότι
Speed Kills Η ταχύτητα σκοτώνει Μπεν Αρόνοφ
2019 Trading Paint Trading Paint Σαμ Μάνροου
The Poison Rose The Poison Rose Kάρσον Φίλιπς
The Fanatic Επικίνδυνος θαυμαστής Μους

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία