Άνοιγμα κυρίου μενού

Τούπακ Σακούρ

Αμερικανός ράπερ, μουσικός παραγωγός και ηθοποιός

Ο Τουπάκ Αμάρου Σακούρ (Tupac Amaru Shakur, πραγματικό όνομα: Λεσέιν Πάρις Κρουκς, Lesane Parish Crooks, 16 Ιουνίου 1971 - 13 Σεπτεμβρίου 1996), γνωστός και με τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα 2Pac και Makaveli, ήταν Αμερικανός ράπερ, μουσικός παραγωγός και ηθοποιός. Επίσης, υπήρξε πολύ σημαντικός κοινωνικός ακτιβιστής.

Τούπακ Σακούρ
Tupac graffiti New York.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Ιουνίου 1971[1][2][3][4][5][6][7][8]
East Harlem[9]
Θάνατος13  Σεπτεμβρίου 1996[1][2][3][4][5][6][7][8]
University Medical Center of Southern Nevada[10]
Αιτία θανάτουΕπίθεση με πυροβολισμούς από διερχόμενο όχημα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
ΚατοικίαMarin City
Λος Άντζελες
Μανχάταν
Λας Βέγκας
East Harlem
Καλιφόρνια
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί
Ψευδώνυμο2Pac, Makaveli και MC New York
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςPaul Laurence Dunbar High School
Tamalpais High School
Baltimore School for the Arts
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταράπερ
ηθοποιός[11]
τραγουδιστής
μουσικός παραγωγός
ποιητής
κοινωνικός ακτιβιστής
road crew
στιχουργός
τραγουδοποιός
σεναριογράφος
χορευτής
συνθέτης
ηθοποιός τηλεόρασης[12]
ηθοποιός ταινιών[13]
Περίοδος ακμής1989 - 1996
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςσεξουαλική κακοποίηση
Οικογένεια
ΣύζυγοςKeisha Morris (1995–1996)[14]
ΓονείςBilly Garland και Afeni Shakur
ΣυγγενείςMutulu Shakur (πατριός), Assata Shakur (θεία), Mopreme Shakur (ετεροθαλής αδελφός από πατέρα), Sekyiwa Shakur (ετεροθαλής αδελφή από μητέρα) και Kastro (ξάδελφος)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςSoul Train Music Award for Best Rap Album (1996)
Favorite Rap/Hip Hop Artist (1997)
MOBO Awards for Best Video (1996)
Soul Train Music Award for Best R&B/Soul Album of the Year (1997)
Ιστότοπος
http://www.2pac.com
Υπογραφή
Tupac Shakur's signature.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η καριέρα τουΕπεξεργασία

 
Το λογότυπο του "2PAC".

Το όνομα του 2PAC (Τουπάκ Αμάρου) προέρχεται από έναν αρχηγό των Ίνκα. Το πραγματικό όνομα του ήταν Λεσέϊν Πάρις Κρουκς. Μεγάλωσε ανάμεσα σε πολλά άτομα που ανήκαν στους Μαύρους Πάνθηρες, όπως η μητέρα του, η οποία τον ανέθρεψε μόνη της, αφού ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει την οικογένεια, όταν ο Τούπακ ήταν ακόμη σε μικρή ηλικία. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όταν η μητέρα του ήταν έγκυος στον Τούπακ, βρισκόταν στη φυλακή. Ο νεαρός Τούπακ ένιωθε πολλή μοναξιά και ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη ραπ μουσική από τους Digital Underground το 1990. Ο Τούπακ αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να βρει την αναγνώριση που ήθελε με τους Digital Underground και αποχώρησε από αυτούς. Δημιούργησε το πρώτο του άλμπουμ, το 1991, με τίτλο "2Pacalypse now", το οποίο έγινε τελικά χρυσό και ξεχώρισε το σινγκλ "Brenda's Got a Baby". Το 1993, ηχογράφησε το δίσκο "Strictly 4 my N.I.G.G.A.Z.", ο οποίος τον οδήγησε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων και τον καθιέρωσε ανάμεσα στους κορυφαίους της ραπ. Πούλησε τελικά πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα στις Η.Π.Α. και ξεχώρισε το χιτ "Keep Ya Head Up".

Έναν χρόνο αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 1994, κι ενώ η αυξανόμενη λάμψη του είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητική σε κάποιους, τον πυροβόλησαν πέντε φορές έξω από στούντιο ηχογράφησης. Σαν από θαύμα, συνήλθε από τα τραύματα του και τα επόμενα δύο χρόνια δημιούργησε μερικά από τα κορυφαία του τραγούδια. Στις 14 Φεβρουαρίου 1995 οδηγήθηκε στη φυλακή, για σεξουαλική επίθεση καθώς και για άλλες κατηγορίες, από την οποία απελευθερώθηκε στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου με εγγύηση του Suge Knight, ιδιοκτήτη της Death Row Records. Έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης παγκοσμίως που ένα άλμπουμ του καταφέρνει να φτάσει στο νούμερο ένα των αμερικανικών τσαρτ, ενώ βρίσκεται στη φυλακή. Συγκεκριμένα το "Μe against the world" που κυκλοφόρησε στις 14 Μαρτίου 1995, ήταν στην πρώτη θέση του Billboard από την 1η Απριλίου εώς τις 28 Απριλίου του ίδιου έτους.

Εν τω μεταξύ, είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο ρεύμα στη ραπ, το οποίο ο ίδιος ονόμασε Thug Life (Ζωή Αλήτη), εμπνευσμένος από τις κατηγορίες που του απέδιδαν. Μεγάλη επίσης ήταν η κόντρα του με διάφορους ράπερ της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα με τους Notorious B.I.G., Puff Daddy, Mobb Deep, Nas, Lil' Kim, Jay-Z, Chino XL και Junior Mafia.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1996 κυκλοφόρησε το "All Eyez on Me", το οποίο έφτασε στο νούμερο ένα και μάλιστα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Τον Αύγουστο του 1996 τελείωσε την παραγωγή του τελευταίου του άλμπουμ (The Don Killuminati: The 7 Day Theory), που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο και το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ του 2pac που φτάνει στο νούμερο 1 του Billboard.

Η δολοφονία τουΕπεξεργασία

Ο Τούπακ απεβίωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996 (σε μία ανεξιχνίαστη υπόθεση), ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε πάει να παρακολουθήσει, στο γήπεδο MGM Grand του Λας Βέγκας, έναν αγώνα μποξ μεταξύ του Μάικ Τάισον (Mike Tyson) και του Μπρους Σέλντον (Bruce Seldon). Ο Τάισον δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον αντίπαλο του και έτσι ο αγώνας τελείωσε στον πρώτο κιόλας γύρο, αναδεικνύοντάς τον ως νικητή. Αργότερα, ο Τούπακ καθώς επέβαινε στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη της εταιρίας του, στη θέση του συνοδηγού, κατευθυνόταν στο Club 662. Στις 11:17 καθώς περίμεναν στο φανάρι, μία άσπρη κάντιλακ σταμάτησε δίπλα τους και από το πίσω παράθυρο πυροβόλησαν πέντε φορές τον Τούπακ. Αμέσως εξαφανίστηκαν, ενώ η μαύρη BMW που οδηγούσε ο Σουγκ Νάιτ, ξαφνικά έβαλε μπρος, έκανε αναστροφή και συγκρούστηκε στο πεζοδρόμιο στην απέναντι λωρίδα του δρόμου. Επιτόπου, έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί και τα ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο και να διερευνήσουν την σκηνή του εγκλήματος. Ο Τουπάκ έπεσε σε κώμα και μετά από 6 ημέρες στο νοσοκομείο, στις 13 Σεπτεμβρίου πέθανε, από εσωτερική αιμορραγία. Δύο μήνες μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε ο δίσκος "The Don Killuminati: The 7 Day Theory". Αρκετές θεωρίες συνωμοσίας έχουν ακουστεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ο δολοφόνος, του όπως πολλοί θεωρούν καλύτερου ράπερ όλων των εποχών.

Οι "Amaru Records"Επεξεργασία

Ο Τούπακ άφησε πίσω του πολλά μη ηχογραφημένα τραγούδια τα οποία ανέλαβε να δημοσιοποιήσει η μητέρα του, Αφένι Σακούρ, ιδρύοντας το 1997 την εταιρία Amaru Records. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει αρκετοί δίσκοι του με κλασσικότερους το "Resurrection" και το "Loyal to the Game". Το άλμπουμ "Until the end of time", που κυκλοφόρησε το 2001, αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, πούλησε περισσότερα από 38 εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας τον Τούπακ τον χιπ χοπ καλλιτέχνη με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών μετά τον Eminem, γεγονός για το οποίo είχε γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες (πωλήσεις περισσότερων από 120.000.000 δίσκων παγκοσμίως).

Επιρροές - Κοινωνικός αντίκτυποςΕπεξεργασία

 
Άγαλμα του Τουπάκ στη Γερμανία.

Ο Τούπακ επηρέασε μια μεγάλη γενιά από ακροατές και μια μεγάλη γενιά ράπερ. Πολλοί καλλιτέχνες της ραπ τον διαδέχτηκαν στο ρεύμα που δημιούργησε: Οι The Outlawz τον συνόδευσαν σε όλη του την καριέρα, συνεργάστηκε με τον Dr. Dre στο γνωστό "California love", ο Eminem, ο Snoop Dogg, πολύ επιτυχημένοι καλλιτέχνες της ραπ επηρεάστηκαν βαθύτατα από τον κορυφαίο ράπερ.

Δε δίστασε να ασκήσει έντονη κοινωνική και πολιτική κριτική. Ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ από νωρίς αποτέλεσε στόχο για δικηγόρους και αστυνομικούς. Ο Τούπακ ξέφυγε από τα γκέτο στα οποία ζούσε (συχνά, οι οπαδοί του τον μνημονεύουν ως "ο Τσε των γκέτο της Αμερικής", πάλεψε για μια καλύτερη ζωή και για ίσα δικαιώματα και έγινε ο κορυφαίος καλλιτέχνης της ραπ μουσικής παγκοσμίως. Με έμπνευση και ευαισθησία που έμοιαζε αστείρευτη, έγινε η φωνή της αλήθειας για εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Επιχείρησε, με το στίχο του και τις ομιλίες του, ένα καίριο χτύπημα στον κομφορμισμό και τη μισαλλοδοξία. Πολέμησε το ρατσισμό σε κάθε του μορφή και δε δίστασε να ανοίξει διάλογο με κάθε κοινωνική ομάδα (με τους μαύρους, με τους λευκούς, με τα παιδιά).

Το 2003 ψηφίστηκε από τους θεατές του MTV ως ο υπ' αριθμόν ένα καλλιτέχνης της ραπ (νούμερο 1 MC) όλων των εποχών.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1991: 2Pacalypse Now
  • 1993: Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
  • 1994: Thug Life: Volume 1 (με τον Thug Life)
  • 1995: Me Against the World
  • 1996: All Eyez on Me
  • 1996: The Don Killuminati: The 7 Day Theory
  • 1997: R U Still Down? (Remember Me)
  • 1999: Still I Rise
  • 2001: Until the End of Time
  • 2002: Better Dayz
  • 2003: Tupac: Resurrection (soundtrack)
  • 2004: 2Pac live
  • 2004: Loyal to the Game
  • 2005: Live at the House of Blues
  • 2006: Pac's Life

ΝτοκιμαντέρΕπεξεργασία

  • 1997: Tupac Shakur: Thug Immortal
  • 1997: Tupac Shakur: Words Never Die (TV)
  • 2001: Tupac Shakur: Before I Wake...
  • 2001: Welcome to Deathrow
  • 2002: Tupac Shakur: Thug Angel
  • 2002: Biggie & Tupac
  • 2002: Tha Westside
  • 2003: 2Pac 4 Ever
  • 2003: Tupac: Resurrection
  • 2004: Tupac vs.
  • 2004: Tupac: The Hip Hop Genius (TV)
  • 2006: So Many Years, So Many Tears
  • 2007: Tupac: Assassination
  • 2009: Tupac: Assassination II: Reckoning
  • 2017: All Eyez on Me

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία


  1. 1,0 1,1 1,2 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Tupac-Shakur. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) SNAC. w6dr3rbv. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 496055. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 5,2 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 497338. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 6,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 3735. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  7. 7,0 7,1 7,2 filmportal.de. 168706c5635f43e68547d48b412c4afd. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  8. 8,0 8,1 8,2 Dutch Top 40. 2pac. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  9. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  10. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.
  11. WikiGrok.
  12. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  13. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  14. www.imdb.com/name/nm1936394/bio?ref_=nm_ov_bio_sm.