Φάμπιο Κάρπι

Ιταλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας


Ο Φάμπιο Κάρπι (ιταλικά: Fabio Carpi), (19 Ιανουαρίου 1925 - 26 Δεκεμβρίου 2018) ήταν Ιταλός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας.

Φάμπιο Κάρπι
Fabio Carpi 02.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19 Ιανουαρίου 1925 (1925-01-19)
Μιλάνο[1]
Θάνατος26 Δεκεμβρίου 2018 (93 ετών)
6ο δημοτικό διαμέρισμα Παρισιού[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία (1946–2018)
Βασίλειο της Ιταλίας (1925–1946)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[2]
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασεναριογράφος
σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
συγγραφέας
δοκιμιογράφος
Αξιοσημείωτο έργοNecessary Love
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒραβείο Μπαγκούτα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννημένος στο Μιλάνο, στη δεκαετία του 1940 ο Κάρπι ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου για τις εφημερίδες Libera Stampa και L'Unità. Το 1951 μετακόμισε στη Βραζιλία, όπου άρχισε να συνεργάζεται με μερικούς σεναριογράφους.

Επιστρέφοντας στην Ιταλία το 1954 και μέχρι το 1971 ασχολήθηκε ως σεναριογράφος για σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Αντόνιο Πιετρατζέλι, ο Ντίνο Ρίζι και ο Βιτόριο Ντε Σέτα.

Το 1971 κέρδισε το βραβείο Νάστρο ντ' Αρτζέντο καλύτερου σεναρίου για το βιβλίο του Νέλο Ρίζι.

Ξεκινώντας από το 1957 ήταν επίσης κριτικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος. Το μυθιστόρημα του Patchwork κέρδισε το βραβείο Bagutta το 1998. Μετά από ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του 1968, το 1972 ο Κάρπι έκανε το ντεμπούτο του στο ντοκιμαντέρ με το δράμα Corpo d'amore.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΣκηνοθεσίαΕπεξεργασία

  • The Peaceful Age (1974)
  • Basileus Quartet (1983)
  • Barbablù, Barbablù (1987)
  • Necessary Love (1991)
  • Next Time the Fire (1993)

ΣενάριαΕπεξεργασία

  • A Flea on the Scales (1953)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 «Fichier des personnes décédées». Fichier des personnes décédées. Ανακτήθηκε στις 5  Απριλίου 2020.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13523066h. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.