Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Φέλιξ φαν Χρένινγκεν (Felix Van Groeningen, 1977) είναι Βέλγος σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν
Felix van Groenigen.jpg
Γέννηση1 Νοεμβρίου 1977 (1977-11-01) (41 ετών)
Γάνδη, Βέλγιο
Χώρα πολιτογράφησηςΒέλγιο
ΣπουδέςRoyal Academy of Fine Arts
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος, εκτελεστής παράστασης, σκηνογράφος, θεατρικός σκηνοθέτης, δημιουργός, videographer και παραγωγός ταινιών[1]
ΒραβεύσειςΒραβείο Σεζάρ
Βραβείο Lux

Η πιο γνωστή του ταινία είναι τα Ραγισμένα όνειρα, που απέσπασε το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας και το βραβείο Lux και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας[2] και για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερης ταινίας.[3]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Σημειώσεις
2000 50CC μικρού μήκους
2004 Steve + Sky
2007 Dagen zonder lief
2009 De helaasheid der dingen
2012 Ραγισμένα όνειρα Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας
Βραβείο Lux
Βραβείο Satellite Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
Υποψηφιότητα - Βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας
Υποψηφιότητα - Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερης ταινίας
2016 Belgica
2018 Beautiful Boy

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  2. «Broken Circle Breakdown wins César, misses Oscar». Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016. 
  3. «Nominations for the European Film Awards 2013». Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2016.