Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Σάρλοτ Έμμα Άτσισον (Charlotte Emma Aitchison, 2 Αυγούστου 1992)[4][5], γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Charli XCX, είναι Αγγλίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός[6][7]. Το πρώτο της στούντιο άλμπουμ, True Romance, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2013 από την δισκογραφική εταιρεία Asylum Records. Έγραψε το "I Love It" των Icona Pop, το οποίο έφτασε νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα συνεργάστηκε με την Iggy Azalea στο "Fancy", το οποίο ήταν μια παγκόσμια επιτυχία. Βγάζει το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της SUCKER, τον Δεκέμβριο του 2014. Το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ Boom Clap, έγινε το πρώτο της σόλο κομμάτι που έφτασε τοπ 10 στις ΗΠΑ. [8]

Charli XCX
Charli XCX (cropped).jpg
Γέννηση2 Αυγούστου 1992 (1992-08-02) (27 ετών)
Κέιμπριτζ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΣχολή καλών τεχνών Σλέιντ
Ιδιότητατραγουδιστής, συνθέτης, ci lyric writer, τραγουδοποιός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός, μουσικός παραγωγός, music video director και μουσικός παραγωγός
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςsynthpop[1][2], νιου γουέιβ μουσική, Indie Pop[3], Ελέκτροποπ, Avant-pop και pop punk
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΖωήΕπεξεργασία

Η XCX γεννήθηκε στο Stevenage, Hertfordshire, [9] , ο πατέρας είναι απ'την Σκωτία ενώ η μητέρα της είναι ινδικής καταγωγής, από την Ουγκάντα. Μεγάλωσε στο Hertfordshire της Αγγλίας και άρχισε να γράφει τραγούδια όταν ήταν 14 ετών. [5][10] Φοίτησε στο κολλέγιο του Stortford και τέλειωσε το 2010. [11]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Άλμπουμς

  • "14" (2008)
  • "True Romance" (2013)
  • "Sucker" (2014)

Singles

  • "!Franchesckaar!" (2008)
  • "Emelline"/"Art Bitch" (2008)
  • "Stay Away" (2011)
  • "Nuclear Seasons" (2011)
  • "You're the One" (2012)
  • "You (Ha Ha Ha)" (2013)
  • "What I Like" (2013)
  • "SuperLove" (2013)
  • "Boom Clap" (2014)
  • "Break the Rules" (2014)
  • "Doing It"(featuring Rita Ora) (2015)

Συμμετοχές

  • "Lost in Space"(Starkey ft. Charli XCX) (2011)
  • "End of the World"(with Alex Metric) (2011)
  • "I Love It"(Icona Pop ft. Charli XCX) (2012)
  • "Illusions Of"(J£ZUS MILLION ft. Charli XCX) (2013)
  • "Fancy"(Iggy Azalea ft. Charli XCX) (2014)
  • "Drop That Kitty"(Ty Dolla Sign ft. Charli XCX and Tinashe) (2015)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. www.albumoftheyear.org/ratings/35-rolling-stone-highest-rated/2014/1.
  2. www.albumoftheyear.org/list/343-spins-50-best-albums-of-2014/.
  3. www.smh.com.au/entertainment/music/music-reviews-pond-charli-xcx-and-more-20150119-12s2l3.html.
  4. «Songwriter/Composer: AITCHISON CHARLOTTE EMMA». Broadcast Music, Inc. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. 5,0 5,1 Needham, Alex (27 Ιουλίου 2009). «Brit Pop Girls». Interview. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2013. 
  6. «Twitter / charli_xcx: Who's coming to my XOYO show». Twitter. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2013. 
  7. «Twitter / charli_xcx: @Coincidental AUGUST 1992 BABY!». Twitter.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2013. 
  8. «Premiere: Charli XCX Gloriously Gives No F#@ks In New Song 'Break The Rules'». BuzzFeed. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2014. 
  9. «Results for England & Wales Births 1837-2006». SDearch.findmypast.co.uk. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014. 
  10. «Charli XCX interview (part 1)». FaceCulture. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2013. 
  11. «A post from 2 July 2013 on the Old Stortfordian Society's Facebook page». Facebook. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charli XCX της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).