Άνοιγμα κυρίου μενού

Αλέν Κορνό

Γάλλος σκηνοθέτης κινηματογράφου

Ο Αλέν Κορνό (γαλλικά: Alain Corneau) (7 Αυγούστου 1943-30 Αυγούστου,2010), ήταν Γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και συγγραφέας.

Αλέν Κορνό
Alain Corneau Cannes 1990.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alain Corneau (Γαλλικά)
Γέννηση7 Αυγούστου 1943 (1943-08-07)
Meung-sur-Loire[1][2][3]
Θάνατος30 Αυγούστου 2010 (67 ετών)
13ο Δημοτικό Διαμέρισμα Παρισιού[4][5][6][7]
Αιτία θανάτουκαρκίνος του πνεύμονα και καρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Περ-Λασαίζ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[8]
ΣπουδέςΙνστιτούτο Προηγμένων Σπουδών Κινηματογράφου
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, παραγωγός ταινιών, σεναριογράφος[9], ηθοποιός[10][11] και ηθοποιός ταινιών[12]
ΣύζυγοςΝαντίν Τρεντινιάν
ΣύντροφοςΝαντίν Τρεντινιάν
ΓονείςPierre Corneau
ΒραβεύσειςLouis Delluc Prize (1991), βραβείο Σεζάρ καλύτερης ταινίας (1992) και βραβείο Σεζάρ καλύτερου σκηνοθέτη (1992)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Αλέν Κορνό ξεκίνησε να δουλεύει ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στον Κώστα Γαβρά, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει τον Υβ Μοντάν και να συνεργαστεί έπειτα μαζί του σε τρεις ταινίες την δεκαετία του 1970. Αργότερα θα συνεργαστεί και με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε μια ταινία το 1991.

Ο Αλαίν Κορνό θα πεθάνει στις 30 Αυγούστου του 2010 σε ηλικία 67 ετών στο Παρίσι χτυπημένος από τον καρκίνο.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • France, Inc. (1973)
  • Police Python 357 (1976)
  • La Menace (1977)
  • Série noire (1979)
  • Choice of Arms (1981)
  • Fort Saganne (1984)
  • Le Môme (1986)
  • Nocturne Indien (1989)
  • Tous les Matins du Monde (1991)
  • New World (1995)
  • Le cousin (1997)
  • Le prince du Pacifique (2000)
  • Stupeur et Tremblements (2003)
  • Le Deuxième souffle(2007)
  • Love Crime (2010)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία